Jasmi Joensuu kertoi ylivoimaisena mestarina, miltä tuntuu olla elämänsä kunnossa: ”Ei ole pelkoa, että hyytyisi” - Urheilu | HS.fi

Jasmi Joensuu kertoi ylivoimaisena mestarina, miltä tuntuu olla elämänsä kunnossa: ”Ei ole pelkoa, että hyytyisi”

Vantaan Hiihtoseuraa edustava Joensuu voitti uransa ensimmäisen yleisen sarjan henkilökohtaisen Suomen mestaruuden.

Jasmi Joensuu sanoi, että uran ensimmäinen yleisen sarjan henkilökohtainen SM-kulta on hänelle iso asia.

8.1. 11:36 | Päivitetty 8.1. 16:56

Imatra

Kun kaikki Suomen parhaat naishiihtäjät olivat viimeksi kotimaan kisoissa samaan aikaan viivalla marraskuussa Taivalkosken Suomen cupissa, Vantaan Hiihtoseuraa edustava Jasmi Joensuu sijoittui (p) kahdeksanneksi.

Lauantaina Imatran SM-kisojen kympillä (p) nuo edellä olleet seitsemän naista Krista Pärmäkosken johdolla olivat poissa, joten Joensuun tavallaan kuuluikin voittaa.

Näin myös tapahtui. Samalla 25-vuotias Joensuu näytti, millainen on konkreettisesti maajoukkuehiihtäjän ja kansallisen tason menijöiden välinen ero.

”Tänään onnistui kaikki. Tämä oli minulle eka yleisen sarjan henkilökohtainen SM-kulta ja tosi iso asia sinänsä uralleni”, Joensuu sanoi Ukonniemen hiihtostadionin kireässä pakkasessa.

Joensuu oli helpohkosta ladusta huolimatta aivan ylivoimainen, sillä hopeaa saanut Julia Häger hävisi peräti minuutin ja 18 sekuntia. Se tarkoittaa keskimäärin kahdeksaa sekuntia kilometriä kohden.

Joensuu osoitti niin kovaa iskua, että todennäköisesti hän olisi kaikkien parhaiden mukana ollessakin sijoittunut korkealle.

”Jäi erittäin hyvä maku. Ajattelin, että 45 sekunnin ero kakkoseen olisi kova suoritus. Tänään pelasi kroppa, ja sen tunsi jo aamulla, että on tulossa hyvä hiihto. Lähdin luottoparilla ja halusin saada normaalimatkalla kovan ja hyvän onnistumisen”, Joensuu sanoi.

Joensuu esitteli vahvaa virettä jo perjantain sprinttiviestissä (v), jonka hän voitti kympillä pronssia saaneen Anni Kainulaisen kanssa.

”Olen ehdottomasti elämäni parhaassa kunnossa tällä hetkellä. Eilinen kertoi jo sen. Teknisesti ei ole ehkä niin hyvää hiihtoa kuin haluaisin, mutta kahdessa vuodessa on tapahtunut aika isoja asioita. Maailman kärki on lähentynyt huomattavasti, ja jos tällainen hyppäys tulee vielä, niin sitten ollaan oikeasti korkealla”, sanoi Joensuu, jonka valinta Pekingin olympiajoukkueeseen on käytännössä varma.

Miltä se tuntuu, kun on elämänsä kunnossa?

”Alkuverryttelystä asti tuntui hirmu hyvälle. Siinä ei ole minkäänlaista kiirettä ja pelkoa, että yhtäkkiä hyytyisi. Se tuntuu vahvalta läpikotaisin. Se on vain sellainen tunne.”

Rukan mc-kympillä (p) Joensuu oli neljänneksi paras suomalainen. Hän halusi myös Imatralla näyttää olevansa normaalimatkoillakin varteenotettava hiihtäjä.

”Minulle on sanottu, että olisin sprintteri, mutta en koe niin. Tämä oli kuitenkin tärkeä näyttö myös olympialaisia ajatellen. Haluan ehdottomasti hiihtää siellä muutakin kuin pelkkää sprinttiä. Tiedän, että minulla on annettavaa muillekin matkoille.”

Joensuun parhaat tulokset ovat tulleet perinteisellä hiihtotavalla, mutta hän pitää nyt enemmän vapaasta.

”Ollaan tänä vuonna panostettu aika paljon vapariin. Se on vienyt vapaata eteenpäin. Tykkään haastaa itseäni siinä. Valmentajani sanoo, että olen nelivetohiihtäjä, että kaikki käy.”

Pekingin olympialaisissa hiihdetään noin 1 700 metrin korkeudella, ja se on kaikille merkittävä muuttuja. Joensuu uskoo, että neljän vuoden asuminen ja opiskelu takavuosina Yhdysvaltojen Denverissä 1  600 metrin korkeudella ja kilpaileminen siellä usein jopa yli 1 800 metrissä kantavat edelleen.

”Meillä on takana neljä tosi hyvää korkean paikan leiriä. Jokaisessa paikassa kroppani sopeutui erittäin hyvin. Uskon, että Denverin vuosista on tässä vaiheessa isompi hyöty kuin olisin ikinä osannut kuvitella. Uskon, että siitä voi olla yllättävän iso hyöty.”

Lue lisää: Myytinmurtaja hiihtäjien hautausmaalta

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat