Olympiakomitealta löytyy valintakriteeri, joka on monen Pekingin kisoihin pääsevän urheilijan pelastus - Urheilu | HS.fi

Olympiakomitealta löytyy valintakriteeri, joka on monen Pekingin kisoihin pääsevän urheilijan pelastus

Jokaiselle urheilijalle valinta arvokisoihin on aina suuri ja merkittävä asia, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Jussi-Pekka Reponen.

Iivo Niskanen valittiin ensimmäisiin olympialaisiinsa vuonna 2014 ”nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevana urheilijana”. Niskanen oli Sotšin kisoissa 22-vuotias.

8.1. 17:51

”Kansainvälisten näyttöjen perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon.”

Tällainen on tiivistettynä Suomen olympiakomitean pitkältä ajalta tuttu kriteeri olympiakisojen yksilölajien urheilijavalinnoille.

Näinä päivinä valinta­kriteerit ovat jälleen puheenaihe, kun Pekingin olympialaiset alkavat vajaan kuukauden päästä ja suurin osa urheilijavalinnoista on virallisesti tekemättä.

Jos vain tästä kriteeristä pidettäisiin kiinni, Suomesta lähtisi kisoihin varsin pieni joukko yksilölajien urheilijoita. Esimerkiksi tuolla kriteerillä Iivo Niskanen ei olisi päässyt vuoden 2014 olympialaisiin.

Mutta onneksi Olympiakomitealla on pari muutakin valintakriteeriä, kuten tämä:

”Olympialaisiin voidaan valita harkinnalla myös uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita.”

Tällä perusteella Niskanen silloin valittiin, ja loppu on historiaa.

On pitkä perinne, että olympialaisiin valitaan monia urheilijoita, jotka eivät täytä tuota alussa mainittua kriteeriä realistisesta mahdollisuudesta sijoittua 16 parhaan joukkoon. Heidän pelastuksensa ovat joukkuelajit.

Joukkueilla kriteerinä on ”realistinen mahdollisuus sijoittua kahdeksan parhaan joukkoon”.

Esimerkiksi ilman sekajoukkuekilpailua mäkihyppyyn ei kaiken järjen mukaan pitäisi valita yhtään suomalaista urheilijaa.

Yhdistetyssä ja ampumahiihdossa on valintakriteerit täyttäviä urheilijoita, mutta joukkuekilpailujen varjolla olympialaisiin valittaneen myös muita näiden lajien edustajia.

Kuten aina, olympiajoukkueeseen pääsee sellaisia urheilijoita, jotka suuren yleisön silmissä ovat kisoissa väärässä paikassa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokaiselle urheilijalle valinta arvokisoihin on aina suuri ja merkittävä asia, monelle jopa uran kokokohta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat