Novak Djokovic voitti oikeudessa, mutta voi silti joutua karkotetuksi Australiasta – poliisi käytti pippurisumutetta tennistähden faneihin - Urheilu | HS.fi

Novak Djokovic voitti oikeudessa, mutta voi silti joutua karkotetuksi Australiasta – poliisi käytti pippurisumutetta tennistähden faneihin

Miesten maailmanlistan ykköstä uhkaa edelleen karkotus Australiasta.

10.1. 8:39 | Päivitetty 10.1. 14:00

Tennistähti Novak Djokovic sai maanantaina oikeuskäsittelyssä luvan pelata ensi viikolla alkavassa Australian avoimessa tennisturnauksessa, mutta miehen tilanne on silti vielä auki värikkäiden tapahtumien jälkeen.

Rokotevastaisena tunnettu maailmanlistan ykkönen uhattiin karkottaa Australiasta, mutta oikeus päätti, että hän saa jäädä maahan ja pelata turnauksessa.

Tuomari Anthony Kelly päätti maanantaina, että Djokovic tulee päästää vapaaksi maahantuloarestista. Kelly piti maan hallituksen päätöstä perua Djokovicin viisumi ja estää maahantulo ”kohtuuttomana”, kertoo uutistoimisto AFP.

Kelly määräsi Djokovicin vapautettavaksi puolen tunnin sisällä päätöksestä. Tennistähden passi ja muut matkustusasiakirjat tuli luovuttaa takaisin tälle. Näin Djokovic pääsee tavoittelemaan ennätyksellistä 21. grand slam -turnausvoittoa.

Australian maahanmuutosta vastaava ministeri Alex Hawke varasi kuitenkin oikeuden käyttää henkilökohtaista valtaansa ja perua Djokovicin viisumin uudestaan.

Useiden tietojen mukaan Hawke harkitsee asiaa. Hawke voi perua viisumin, jos hän epäilee Djokovicin olevan ”uhka terveydelle, turvallisuudelle ja järjestykselle”, kertoo australialaislehti The Age.

Hawken päätöstä odotettiin maanantain aikana, mutta The Age ja Sydney Morning Herald kertoivat, että Hawke siirsi lopullisen päätöksen tekemisen tiistaiksi.

Djokovic ei ole pidätettynä, vaan hän odottaa päätöstä vapaana.

Sadat fanit odottivat päätöstä Djokovicin lakimiesten toimiston edessä vaatien Djokovicia vapaaksi. Poliisi joutui käyttämään pippurisumutetta hillitäkseen väkijoukkoa, kertoi The Guardian.

Novak Djokovicin tavoitteena on puolustaa Australian avointen mestaruutta. Kuva Melbournen ATP-turnauksesta viime vuoden helmikuulta.

Epäselvyys tennistähden maahantulokelpoisuuden ympärillä alkoi viime viikon lopulla. Djokovic oli saanut lääketieteellisen poikkeuksen takia luvan pelata turnauksessa, vaikka hän ei ole ottanut koronavirusrokotetta, mikä on ehtona maahan pääsemiselle.

Päätös poikkeusluvasta herätti suuttumusta Australiassa, jossa on varsin tiukat koronarajoitukset.

Vaikka turnaus näytti vihreää valoa tennistähdelle, Djokovicilta evättiin pääsy Australiaan, kun hän keskiviikkona saapui Melbourneen ajatuksenaan puolustaa mestaruuttaan.

Djokovicin asianajajat valittivat Australian liittohallituksen karkotuspäätöksestä. Valitus perustuu joulukuussa saatuun koronavirustartuntaan.

Djokovicin asianajajien mukaan serbialainen sai tartunnan 16. joulukuuta, mikä oli heidän mukaansa riittävä peruste lääketieteelliseen poikkeukseen. Oikeudelle luovutetun aineiston perusteella Djokovic sai tiedon tartunnasta 16. joulukuuta.

Hän esiintyi ilman kasvomaskia seuraavana päivän nuorten tennisturnauksessa jakamassa palkintoja. Djokovicin koronavirustesti oli negatiivinen 22. joulukuuta.

Djokovic on suhtautunut koronapandemiaan alusta lähtien vähättelevästi.

Pandemian alkuvaiheessa huhtikuussa 2020 hän sanoi julkisuudessa, ettei halua tulla pakotetuksi rokotuksen ottamiseen.

Vuonna 2020 Djokovic sai koronatartunnan ainakin kerran ja järjesti näytösottelusarjan, jossa virus levisi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat