Kartta täynnä neuloja kertoo hämmentävän totuuden Olaus Alisen, 18, tulevaisuudesta – Yhdysvaltojen huippuyliopistot kilpailevat, kuka hänet saa - Urheilu | HS.fi

Kaikkien aikojen valinta

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Olaus Alinen, 18, on kaikkien aikojen janotuin suomalainen lukioikäinen urheilija Yhdysvalloissa. Jo 34 amerikkalaista yliopistoa on tyrkyttänyt Pori Bearsin kasvatille stipendiä, joka kattaa kaiken asumisesta vaatteisiin asti.

Paikkoja, joihin Olaus Alinen voi mennä opiskelemaan. Kartta on tosin päivitetty viimeksi kesällä, ja siitä puuttuu jo yhdeksän nuppineulaa. Kartta löytyy Alisen vanhasta huoneesta hänen kotitalostaan Porin Ruosniemestä.


12.1. 2:00 | Päivitetty 12.1. 18:47

Pori

Porilaisen Olaus Alisen lapsuudenkodin vanha huone on pitkälti tyhjentynyt tavaroista, mutta jotain todella erityistä sieltä löytyy.

Se on Yhdysvaltojen kartta, johon on työnnetty useita nuppineuloja – niin itään, länteen, etelään kuin pohjoiseenkin.

”Ne ovat offereita”, Alinen kertoo karttaa katsoen.

Sana tarkoittaa tässä tapauksessa stipenditarjousta. Sellaisia Alinen on saanut esimerkiksi Kalifornian, New Yorkin ja Texasin osavaltioissa sijaitsevista yliopistoista.

”Tämä kartta on tosin päivitetty viimeksi kesällä, ja sen jälkeen on tullut yhdeksän tarjousta lisää”, Alinen sanoo.

Esimerkiksi Floridan osavaltiosta puuttuu kaksikin nuppineulaa, sillä Alinen sai kesän jälkeen stipenditarjouksen paitsi Floridan yliopistoon myös Miamin yliopistoon.

”Ainakin Maryland, Stanford, Ohio ja Alabama puuttuvat myös”, Alinen luettelee ulkomuistista.

Alisten autotallista löytyy myös Ässien lippu. Olaus pelasikin jääkiekkoa 12-vuotiaaksi asti, kunnes lajiksi vakiintui Klaus-isän jalanjäljissä amerikkalainen jalkapallo.

Siinä missä tavallinen porilainen lukiolainen valmistautuu parhaillaan kevään ylioppilas­kirjoituksiin, jotta saisi mahdollisimman hyvät lähtökohdat kesän pääsykokeisiin, amerikkalaisen jalkapallon huippulupaus Olaus Alinen tulee valitsemaan nuppineuloistaan yhden ja kävelee sisään haluamaansa yhdysvaltalaiseen yliopistoon.

Päätöksensä Alinen haluaisi tehdä kesällä, jotta voisi keskittyä rauhassa urheiluun ja opiskeluun syksyllä.

Sopimus allekirjoitetaan joka tapauksessa vasta joulukuun puolessavälissä. Silloin järjestetään yhdysvaltalaisten yliopisto­urheilijoiden vuosittainen National Signing Day -tilaisuus, joka on iso ja televisioitu spektaakkeli Texasissa.

Sen jälkeen Alinen alkaa valmistautua yliopisto-opintoihinsa, jotka hän haluaisi aloittaa ensi vuoden tammikuussa.

Kaiken moottorina on unelma siitä, että Alinen pääsisi jonakin päivänä pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa NFL:ssä – kenties kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalaisena.

NFL-unelma määrittää myös sitä, minkä yliopiston Alinen valitsee, sillä eri yliopistot tarjoavat erilaiset puitteet urheilu-uraa varten. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään urheilusta vaan myös elämästä sen jälkeen.

”Kaupan alaa olen miettinyt – jonkinnäköisiä finanssitouhuja ja ehkä kiinteistönvälitystä siinä samalla”, Alinen pohtii kotitalonsa olohuoneessa.

Jos Olaus päätyy kaupan alalle, hän seuraa siinäkin isänsä Klaus Alisen jalanjäljissä.

Klaus Alisella oli sopimus NFL-seura Atlanta Falconsin kanssa viitisentoista vuotta sitten, mutta hän ei koskaan päässyt pelaamaan kyseisessä liigassa. Hän on työskennellyt jo vuosia myyntijohtajana yrityksessä, joka myy tarratulostimia ympäri maailmaa.

Juuri tämän kyseisen yrityksen tuotteella Klaus on tulostanut myös tarroja eri yliopistoista Olauksen stipendi­tarjous­karttaan.

”Täytyy virittää taas tulostin kuntoon, niin saadaan kartta ajan tasalle”, Klaus sanoo.

Olaus Alinen vietti joulun ja uudenvuoden Porissa. Nyt lukiolainen on jo palannut uuteen kotiinsa Windsorin kaupunkiin, joka sijaitsee Connecticutin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Isä Klaus Alinen joutuu jälleen katsomaan amerikkalaista jalkapalloa yksin, ilman poikansa seuraa.

Kartta saattaa saada lisää täydennystä kevään aikana. Olaus sanoo, että jotkut yhdysvaltalaislupaukset voivat saada stipenditarjouksia peräti 50–60 yliopistolta.

”Sellaista ei toki kovin usein tapahdu, mutta esimerkiksi Texasissa on kavereita, joille tarjotaan ensimmäiset stipendit jo joskus 7.–8.-luokkalaisena. Siinä niitä ehtii kertyä vuosien aikana.”

Vielä harvemmin tapahtuu sellaista, mitä Olaus Aliselle on sattunut, sillä yksikään suomalaisurheilija ei ole saanut yhtä monta stipenditarjousta Yhdysvaltojen yliopistoihin – ei edes koripallotähti Lauri Markkanen.

Siksi myös 34 stipenditarjousta on käsittämätön kova määrä, joka on ylittänyt 18-vuotiaan Alisen odotukset täysin.

”Vanhempia ei yllättänyt. Kyllä me tiesimme”, Klaus heittää.

Olaus puolestaan tietää ainakin sen, että on kolme yliopistoa, jotka nousevat tällä hetkellä ylitse muiden. Vaihtoehdot kannattaa rajata joka tapauksessa viiteen, sillä Alisen koko perhe kutsutaan vierailemaan nimenomaan viidessä yliopistossa Yhdysvalloissa tulevana kesänä.

”He esittelevät omia yliopistojaan ja pitävät Olaukselle myyntipuheita siitä, miksi hänen kannattaisi valita juuri heidät”, Klaus kertoo.

Yliopistoja esitellään myös virtuaalisesti. Olaus twiittasi viime viikolla, kuinka kiitollinen oli siitä, että Stanfordin yliopisto esitteli jalkapallojoukkuettaan koko Alisen perheelle verkossa.

Vaikka vaihtoehtoja tuntuu olevan pilvin pimein, Olaus Alisen pää pysyy kylmänä.

”Kyllä ne niin sanotusti parhaimmat vaihtoehdot pystyy rajaamaan jo tässä vaiheessa, kun tietää, mitä itse hakee”, hän sanoo.

”Mutta pitää siinä silti miettiä esimerkiksi sitä, haluaako asua pienessä vai isossa kaupungissa, minkälaiset valmentajat yliopiston joukkueessa on ja minkälaiset sääolosuhteet siellä on.”

Alinen myöntää, että hän asuisi mielellään jossakin lämpimässä paikassa. Sellaisia on tällä hetkellä tarjolla esimerkiksi Floridassa, Kaliforniassa ja Texasissa.

Pelkkä sää ei kuitenkaan määritä kaikkea, koska kyse ei ole aurinkomatkasta.

”Sen pitää olla sellainen paikka, missä tietää viihtyvänsä sen neljän vuoden ajan, kun siellä opiskelee. Sekin vaikuttaa, minkälaisten ihmisten kanssa siellä pääsee työskentelemään.”

”Tänne pitäisi kyllä saada myös ’Olun’ paitoja joskus.”

Alisten omakotitalosta löytyy pieni varastohuone, joka on remontoitu ”miesluolaksi”. Siellä Klaus ja Olaus ovat saaneet katsoa yhdessä esimerkiksi Super Bowl -pelejä kaikessa rauhassa keskellä yötä.

Miesluolasta löytyy myös pelikonsoli. Olaus Alinen kertoo pitävänsä esimerkiksi Assassin’s Creedistä, Battlefieldistä, Fortnitesta ja tietysti Maddenista, joka on amerikkalaisen jalkapallon pelisarja. ”Nykyään tulee pelattua vähemmän, kun ei ole enää niin paljon aikaa kuin ennen”, lukiolainen kertoo.

Klaus Alinen (oik.) sanoo, että hänen tuli ikävä poikansa seuraa, kun joutui katsomaan Super Bowlin viime vuonna yksin. Sama kohtalo odottaa tänä vuonna, sillä Olaus Alinen palannee vasta heinäkuussa seuraavan kerran Suomeen.

Painoarvoa on silläkin, kuinka hyvä amerikkalaisen jalkapallon joukkue yliopistosta löytyy.

Vaikka yliopisto tarjoaa eväät myös tulevaisuuden työelämään, fokus on ennen muuta urheilussa. Alinen kyllä tietää, mitkä ovat niitä yliopistoja, joista noustaan pudotuspeleihin joka vuosi ja jotka tuottavat eniten urheilijoita NFL:ään.

Elämä pyörii ylipäätään amerikkalaisen jalkapallon ympärillä. Alisten kotona se on ollut läsnä oikeastaan aina.

Yksi konkreettinen esimerkki tästä on Porin Ruosniemessä sijaitsevan omakotitalon varastohuone, josta on tehty videopeli- ja televisiohuone, niin sanottu miesluola.

Sen seinällä on pelipaita, jonka selässä lukee Alinen. Paita ei kuitenkaan ole Olauksen, sillä kaikki huoneen rekvisiitta on peräisin Klausin pelivuosilta.

”Ainakin toistaiseksi. Tänne pitäisi kyllä saada myös ’Olun’ paitoja joskus”, Klaus sanoo.

Huone on tärkeä, sillä isä ja poika ovat viettäneet siellä monet sunnuntait NFL:n parissa. Harrastus on yhdistänyt jo pienestä pitäen, vaikka Olaus alkoikin seurata lajia tarkemmin vasta yläkouluikäisenä.

Super Bowlin Alinen tosin katseli isänsä kanssa jo ala-asteella ja sai sitä varten vapaata koulusta, sillä ottelu pelataan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

”Opettaja oli hyvin myötämielinen ja ymmärsi asian”, Klaus kertoo. Hän itse havitteli paikkaa sisempänä laitahyökkääjänä Atlantan pelaavassa kokoonpanossa ennen vuoden 2006 varsinaista NFL-kautta.

Seuraavan Super Bowlin isä ja poika katsovat kuitenkin viime vuoden tavoin eri osoitteissa. Porissa joululomansa viettänyt Olaus on jo palannut takaisin Loomis Chaffee -koulun kampukselle Windsorin kaupunkiin Yhdysvaltoihin ja palannee Suomeen seuraavan kerran heinäkuussa.

Super Bowl pelataan helmikuussa, ja se on jokaisen laji-ihmisen kohokohta. Aliset eivät kuitenkaan ole koskaan käyneet katsomassa peliä paikan päällä.

”Mutta toivon mukaan faija ja äiti pääsevät joskus näkemään minut Super Bowlissa”, Olaus sanoo.

”Kuulostaa hyvältä diililtä”, Klaus kommentoi.

Olaus Alinen

  • 18-vuotias amerikkalaisen jalkapallon huippulupaus, kotoisin Porista.

  • Pituus 200 cm, paino 137 kg.

  • Pelipaikka ulompi linjamies.

  • Opiskelee Loomis Chaffee -yksityiskoulun kampuksella Connecticutin osavaltiossa Yhdysvalloissa stipendillä.

  • Harrastaa videopelejä ja pelaa amerikkalaisen jalkapallon lisäksi koripalloa Yhdysvalloissa.

  • Varauskelpoinen NFL:ään aikaisintaan kesällä 2026.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat