Saksan antidopingtoimisto kehotti saksalaisurheilijoita välttämään kiinalaista lihaa dopinguhan takia - Urheilu | HS.fi

Saksan antidopingtoimisto kehotti saksalaisurheilijoita välttämään kiinalaista lihaa dopinguhan takia

Saksan antidopingtoimisto Nadan mukaan urheilijat saattavat tietämättään saada klenbuteroli-steroidia kehoonsa.

Kahvila palveli asiakkaita Pekingin olympialaisten lehdistökeskuksessa maanantaina.

10.1. 17:31

Saksan antidopingtoimisto Nada lähetti vahvan viestin maanantaina Pekingin olympialaisiin lähteville saksalaisurheilijoille ja kehotti heitä välttämään kiinalaisen lihan syömistä dopingrikkeen pelossa, kertoo uutistoimisto AFP.

Nada pelkää, että urheilijat saattavat tietämättään syödä lihan mukana klenbuteroli-steroidia, jota käytetään Nadan mukaan sikojen ja vasikoiden kasvattamiseen ennen teurastusta.

”Lihan syömistä pitäisi välttää, ja vaihtoehdoista pitäisi keskustella ravintotieteilijän kanssa”, Nada sanoi maanantaina.

Antidopingtoimistot ovat aiemminkin varoitelleet siitä, että klenbuterolia voisi päätyä Kiinassa tuotetusta lihasta ihmiseen, vaikka tällaisista tapauksista ei olekaan äskettäin raportoitu.

Suomen urheilun eettisen keskus kertoo verkkosivuillaan, että klenbuteroli kuuluu anabolisten aineiden luokkaan.

"Sillä on anabolinen vaikutus, jonka on todettu lisäävän poikkijuovaisten lihasten valkuaispitoisuutta samalla, kun elimistön glykogeeni ja rasva palavat. Lihassolujen koko suurenee niiden määrän säilyessä ennallaan. Koska erityisesti anaerobista suorituskykyä lisäävien nopeasti supistuvien lihassyiden suhteellinen osuus kasvaa, klenbuteroli lisää urheilusuorituksissa nopeutta ja voimaa. Klenbuterolin haittavaikutuksia ovat muun muassa vapina, sydämen tykytys, rytmihäiriöt, lihaskrampit ja elektrolyyttihäiriöt. Rytmihäiriöt ja hypokalemia eli veren alhainen kaliumpitoisuus voivat hoitamattomana johtaa kuolemaan.”

Doping-aineena klenbuteroli nousi uutisiin, kun espanjalainen pyöräilymestari Alberto Contador kärähti dopingista vuoden 2010 Ranskan ympäriajossa.

Espanjalainen väitti aina saaneensa klenbuterolia kehoonsa syötyään Espanjasta ostettua lihaa.

Contador sai kuitenkin kilpailukiellon ja menetti muun muassa Ranskan ympäriajon vuoden 2010 voiton ja Giro d’Italian vuoden 2011 voiton.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat