Norjalaiset raivostuivat Falunin kisojen fluorivoidehuijauksesta: ”En ole koskaan ollut näin vihainen hiihtokisoissa” - Urheilu | HS.fi

Norjalaiset raivostuivat Falunin kisojen fluorivoidehuijauksesta: ”En ole koskaan ollut näin vihainen hiihtokisoissa”

Ruotsin Falunissa kovatasoisessa Skandinavia-cupin kilpailussa käytettiin kiellettyjä fluorivoiteita.

Falunissa Skandinavia-cupin kisassa suksien voiteluun käytettiin kiellettyä C8-fluorivoidetta. Kuvassa Suomen joukkueen suksia Tour de Skillä tammikuussa 2018.

12.1. 11:00

Viikonloppuna Ruotsin Falunissa hiihdettiin Skandinavia-cupin osakilpailu, johon osallistui useita Ruotsin ja Norjan olympialaisiin valmistautuvia hiihtäjiä.

Norjan yleisradioyhtiö NRK paljasti aiemmin tällä viikolla, että kilpailussa olisi käytetty kiellettyä C8-fluorivoidetta. Ympäristölle haitallisen aineen käyttö ja myynti ovat kiellettyjä Euroopan unionin alueella.

C8-fluorivoide on kielletty myös Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin alaisissa kilpailuissa, joihin Falunin kisa lukeutuu. Fisin kilpailujohtaja Pierre Mignerey vahvisti NRK:lle, että jotkut osallistujat olivat käyttäneet kiellettyä voidetta.

Mignereyn mukaan jotkut osallistujat olivat myöntäneet käyttäneensä kiellettyä fluorivoidetta. Muutoin sen käytön havaitseminen on vaikeaa, sillä voiteen pikatestaamiseen ei ole kehitetty toimivia menetelmiä.

Kilpailujen osallistujalistaan kuului muun muassa Ruotsin olympiajoukkueeseen valitut Maja Dahlqvist, Jonna Sundling ja William Poromaa. Norjan olympiaedustajista mukana oli Håvard Solås Taugbøl.

Uutinen huijauksesta herätti suoranaista raivoa erityisesti norjalaisissa hiihtopiireissä. Rajuimmin kohua kommentoi Norjan kansalliseen kärkeen kuuluvan Elon Vest -tallin valmentaja Eivind Arne Bjaaland, jonka Norjan hiihtoliitto valitsi viime vuonna Vuoden maastohiihtovalmentajaksi.

”En ole koskaan ollut näin vihainen hiihtokisoissa. Tämä on huijaamista pahimmassa muodossa”, Bjaaland raivosi Twitterissä.

Bjaaland kirjoitti nykyisten sääntöjen perustuvan luottamukseen, joka on nyt rikottu.

”Emme voi jatkaa näin, jotain täytyy tehdä.”

Bjaaland avasi ajatuksiaan vielä lisää NRK:lle.

”Käytämme niin hemmetisti aikaa, rahaa ja energiaa siihen häviävän pieneen mahdollisuuteen, että yltäisimme maailman huipulle. Tätä varten minä ja kilpailijat elämme. Sitten meitä huijataan päin naamaa”, hän kertoi.

”Se on niin provosoivaa toimintaa, etten pysty edes sanoin kuvailemaan.”

Myös Norjan lupauksista kasatun juniorimaajoukkueen valmentaja Torstein Drivenes oli voidehuijauksesta tuohtunut.

”Olen sokissa, erityisesti siitä että niin toimineiden omat arvot sallivat tällaisen toiminnan. Se on moraalisesti tuomittavaa”, Drivenes sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat