Kohuttu fluorivoide ei ehkä olekaan kielletty Pekingin olympialaisissa – "Kyllä ne meillä tallessa on”, sanoo Suomen voitelupäällikkö - Urheilu | HS.fi

Kohuttu fluorivoide ei ehkä olekaan kielletty Pekingin olympialaisissa – "Kyllä ne meillä tallessa on”, sanoo Suomen voitelupäällikkö

Kielletty fluorivoide nousi puheenaiheeksi, kun Falunissa järestetyissä kilpailuissa se oli käytössä joillain hiihtäjillä.

Mitä suksivoiteita Pekingin kisoissa voi käyttää? Kuvassa Suomen hiihtomaajoukkueen nykyinen voitelupäällikkö Mika Venäläinen ja Iivo Niskanen. Kuva on vuodelta 2017.

12.1. 18:58 | Päivitetty 12.1. 19:22

Kohu C8-fluorivoiteen ympärillä ei näytä laantumisen merkkejä. Nyt norjalainen Dagbladet kertoo, että se olisikin sallittu suksivoiteena Pekingin olympialaisissa.

Dagbladet kysyi asiaa Kansainväliseltä hiihtoliitolta (Fis), ja Fis vahvisti, ettei voide ole tällä hetkellä kielletty Kiinassa.

C8-suksivoide kiellettiin Euroopan unionin alueella tämän kauden alussa ympäristösyistä. Sen sijaan puhdistettu C6-fluorivoide on sallittu.

C8-suksivoide nousi esille viime viikonloppuna Falunissa järjestetyissä hiihtokilpailuissa, joissa jotkut kilpailijat käyttivät sitä.

Lue lisää: Tehtiinkö fluorihuijaus Falunin hiihtokisoissa? Mukana oli useita Ruotsin ja Norjan olympia­hiihtäjiä

Nyt eri hiihtomaajoukkueet ovat hämmentyneitä, mitkä säännöt ovat voimassa Pekingin olympialaisissa, jotka alkavat 4. helmikuuta.

”Fis ei ole sanonut meille mitään. Kun tietoa tulee siitä, mikä on laillista ja mikä ei olympialaisissa, meidän pitää harkita, mitä teemme”, toteaa Norjan maajoukkueen voitelupäällikkö Stein Olav Snesrud Dagbladetille.

Suomen hiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö Mika Venäläinen kertoo HS:lle, että Suomen joukkue ei ole tällä kaudella käyttänyt C8-fluorivoidetta.

”Kyllä ne meillä tallessa on, jos niitä on luvallista käyttää”, Venäläinen kertoo.

Vaikka voide sallittaisiin Pekingissä, siinä on myös toinen ongelma: koska aine on EU:ssa kielletty, sen vieminen maasta pois ei myöskään ole sallittua.

”Pitää olla reilu ja rehellinen peli, jos viemisestä tulee ongelmia”, Venäläinen korostaa.

Venäläisen mukaan C8-fluorivoiteesta ei ole erityisemmin keskusteltu Suomen joukkueen keskuudessa. Se on huomattu, että Pekingissä säännöt voivat olla toiset kuin Euroopassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat