Yhdysvalloissa heräsi jälleen keskustelu jääkiekon kaulasuojista, kun 16-vuotias pelaaja kuoli ottelussa - Urheilu | HS.fi

Yhdysvalloissa heräsi jälleen keskustelu jääkiekon kaula­suojista, kun 16-vuotias pelaaja kuoli ottelussa

Yhdysvaltain jääkiekkoliiton lääkärin mukaan kaulasuojan vaatiminen pakolliseksi on jälleen asialistalla liiton vuosikokouksessa kuolemaan johtaneen tapaturman jälkeen.

Suomen Roby Järventie laukomassa kiekkoa kohti Itävallan maalia junioreiden MM-kisoissa. Kuvassa näkyy, millainen kaulasuoja on pakollinen kansainvälisissäkin peleissä.

13.1. 14:28

Viikon ajan Yhdysvaltain jääkiekkopiireissä on surtu 16-vuotiaan juniorikiekkoilijan kuolemaa. Myötätunnon ja osanoton ilmaisemiseksi ihmiset ovat laittaneet jääkiekkomailoja oviensa viereen ja talojen kuisteille.

Viime torstaina 16-vuotias Teddy Balkind kuoli sen jälkeen, kun toisen pelaajan luistin oli viiltänyt hänen kaulaansa ottelussa Connecticutin osavaltiossa.

Kuolemaan johtanut tapaturma sattui kahden yksityisen koulun joukkueiden välisessä ottelussa. Balkind kaatui jäällä, ja toinen pelaaja ei ehtinyt hidastaa vauhtiaan ja törmäsi Balkindiin. Viranomaisten mukaan toisen pelaajan luistin viilsi Balkindin kaulaa.

Peli keskeytettiin välittömästi, ja paikalle kutsuttiin ensiapuhoitajat. Balkindia hoidettiin tapaturmapaikalla ennen kuin hänet vietiin sairaalaan, jossa hän ei kuitenkaan selviytynyt leikkauksesta.

Paikallista yhteisöä järkyttänyt tapahtuma kosketti myös NHL-tähtiä ja seuroja.

New York Times -lehden mukaan järkyttävästä tapauksesta on seurannut keskustelu siitä, pitäisikö Yhdysvaltain jääkiekossa viimeinkin säätää kaulasuojan pakollisuudesta.

Maan jääkiekkoliitto U.S.A. Hockey suosittelee kaulasuojia, jotka peittävät kaulaa mahdollisimman paljon, mutta se ei vaadi käyttämään suojia. Yhdysvallat on tässä suhteessa poikkeus kansainvälisessä jääkiekossa.

Suomen jääkiekkoliiton säännöissä lukee, että ”CE-hyväksytty kaulasuoja on pakollinen varuste”.

Balkindin koulun urheilujoukkueet kuuluvat New Englandin osavaltion koulu-urheiluneuvoston alaisuuteen, ja sen säännöissä ei vaadittu pelaajia käyttämään kaulasuojia.

”Jokaisen yhdysvaltalaisen jääkiekkoilijan pitäisi käyttää kaulasuojaa, koska liitto suosittelee sitä”, jääkiekkoliiton lääkäri Mike Stuart sanoi New York Timesille.

Stuartin oma poika selvisi vastaavanlaisesta tapaturmasta 22 tikillä 24 vuotta sitten.

Stuartin mukaan suosituksen muuttaminen vaatimukseksi on ollut asialistalla usein liiton vuosikokouksessa, ja on todennäköisesti jälleen, kun vuosikokous pidetään tällä viikolla.

Ei ole tiedossa, että käyttikö Balkind kaulasuojaa. Koulun edustajat ovat kieltäytyneet kommentoimasta.

Balkindin ystävä organisoi verkossa järjestetyn vetoomuksen, jossa vaaditaan kaulasuojan vaatimista sääntöihin. Vetoomuksen on allekirjoittanut 63 000 ihmistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat