Urheiluseurat iloitsevat päätöksestä sallia lasten ja nuorten harrastustoiminta: ”Onneksi järki voitti” - Urheilu | HS.fi

Urheiluseurat iloitsevat päätöksestä sallia lasten ja nuorten harrastustoiminta: ”Onneksi järki voitti”

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki päätöksensä perjantaina. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä antoi lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumiselle siunauksensa jo aiemmin tällä viikolla.

Olarin Voimistelijoissa iloitaan siitä, että lasten ja nuorten harrastustoiminta saa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä jatkua. Kuva vuodelta 2020.

14.1. 18:46

Pääkaupunkiseudun urheiluseurat ottivat Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) päätöksen lasten ja nuorten harrastustoiminnan sallimisesta iloiten vastaan.

Etelä-Suomen avi ilmoitti, ettei lasten ja nuorten harrastustoimintaa olla toistaiseksi ulottamassa sulkumääräysten piiriin.

”Kyllähän tämä on seuran toiminnan eli lasten ja nuorten liikuttamisen kannalta kaikki kaikessa”, HIFK Ishockeyn junioripäällikkö Jari Riihinen sanoo.

Samoilla linjoilla ovat Olarin Voimistelijoiden toiminnanjohtaja Linda Bergström sekä salibandyseura Eräviikinkien toiminnanjohtaja Jari Oksanen.

”Vanhemmat ja itse voimistelijat sekä toimintaan osallistujat olisivat kokeneet hyvin epäreiluksi, jos sellainen [kielto]päätös olisi nyt tullut”, Bergström sanoo.

”Kyllähän tämä on seuran toiminnan eli lasten ja nuorten liikuttamisen kannalta kaikki kaikessa.”

Oksanen kuvailee hallituksen koronaryhmän viimeviikkoisen suosituksen lasten ja nuorten sisäharrastustoiminnan keskeyttämisestä olleen šokki ja järkytys.

”Onneksi viikonlopun jälkeen huomasi, että moni heräsi julkisuudessa tähän samaan aiheeseen. Sehän oli alkuviikosta tosi paljon tapetilla eri lajiliittojen, olympiakomitean ynnä muiden toimesta, että ei tämmöistä voi tapahtua.”

Junioripäällikkö Riihinen kertoi jo viime viikolla HS:lle, ettei usko rajoitusten tulevan voimaan, vaikka tilanne onkin ”niin kauhea kuin se on”.

”Tulisilla hiilillä tässä tietysti ollaan oltu, kun mitään varmaa tietoa ei ole ollut”, Riihinen sanoo nyt.

”Kun tuo tieto nyt sitten tuli, se oli helpottava uutinen. Onneksi järki voitti”, Oksanen lisää.

”Kun tuo tieto nyt sitten tuli, se oli helpottava uutinen. Onneksi järki voitti.”

Myös salibandypiireissä iloitaan ohjatun harjoittelun jatkumisesta. M-Teamin E-pojat harjoittelivat syksyllä 2020 Helsingin Ruskeasuolla.

Perjantainen avin päätös saa myös toiminnanjohtaja Bergströmin huokaisemaan helpotuksesta, mutta vain toistaiseksi.

”Kukaan ei tiedä, mitä mahdollisesti jatkossa tapahtuu. Kyllähän tässä varpaillaan saa olla edelleen”, hän lisää.

Kun viestintä on epämääräistä ja linjaukset muuttuvat muun muassa karanteeneihin, testaamiseen ja koronapassien tarkastamiseen liittyen, riittää seuroilla työsarkaa.

”Tärkeintä tietenkin on, että lapset saavat jatkaa ja pystymme järjestämään toiminnan terveysturvallisesti. Kyllä siitä byrokratiasta selvitään tavalla tai toisella”, Bergström sanoo.

”Mieluummin näin kuin että ei saa lainkaan harrastaa.”

”Kukaan ei tiedä, mitä mahdollisesti jatkossa tapahtuu. Kyllähän tässä varpaillaan saa olla edelleen.”

Sisätiloissa tapahtuvan harrastustoiminnan kieltäminen olisi pakottanut seurat keksimään korvaavia harjoitteita.

Ulkona tapahtuvalle oheisharjoittelulle on ilman muuta aikansa ja paikkansa, mutta lajiharjoittelun korvaajaksi siitä ei ole, vaikka tietyt piirit kritisoivatkin sisäharjoittelua.

”Sanotaan, että lapset voivat mennä hiihtämään, juoksemaan tai kiipeilemään puihin, mutta kyllä se ohjattu harrastus omassa rakkaassa lajissa on monelle motivaattori lähteä, ja hyvä niin. Se toiminta voi nyt jatkua”, Riihinen iloitsee.

Oksanen muistuttaa harjoittelun siirron ulos vaikuttavan myös henkisesti. Korvaavan toiminnan järjestäminen olisi haastavaa noin puolentoista tuhannen juniorin seurassa.

”Kyllä siinä aikamoinen ideanikkari olisi saanut olla, että olisi saanut isot massat motivoitua tekemään jotain eikä vain jäämään kotiin”, hän lisää.

”Ohjattu harrastus omassa rakkaassa lajissa on monelle motivaattori lähteä, ja hyvä niin.”

HIFK:n U20-joukkueen nuorten pelit ovat tauolla, koska pelaajat eivät ole vielä ammattilaisia eivätkä enää alaikäisiä. Kuva harjoituksista helmikuulta 2021.

Mikäli Etelä-Suomen avin päätös olisi ollut toisenlainen, olisi isku ollut valtava isolle määrälle lapsia ja nuoria, eikä kukaan olisi voinut taata parin viikon rajoitusten riittävän.

”Rajoitukset tulevat muutamaksi viikoksi, ja sitten mietitään, jatkuvatko ne. Käytännössä ne olisivat olleet seuran ja harrastajien näkökulmasta määräämättömäksi ajaksi”, Oksanen sanoo.

”Vaikka se olisi ollut ensin teknisesti kaksi viikkoa, emme olisi voineet tietää, jääkö se siihen. Silloin olisimme olleet mustassa aukossa ilman tietoa, koska jatkuu ja miten.”

Avin perjantainen päätös ei kuitenkaan kaikessa sallivuudessaan ole täydellinen. Se jättää täysi-ikäiset juniorit täysin tyhjän päälle.

Esimerkiksi U20-junioreiksi nykyisin kutsuttavien A-nuorten jääkiekkosarjat on jäissä, koska pelaajat eivät ole vielä ammattilaisia eivätkä enää alaikäisiä.

”Vaikka se olisi ollut ensin teknisesti kaksi viikkoa, emme olisi voineet tietää, jääkö se siihen.”

HIFK:n Riihinen näkee tilanteen todella epäreiluna ikäluokan pelaajia ajatellen.

”He ovat panostaneet koko lapsuus- ja nuoruusvuotensa tuohon. Nyt olemme taas tilanteessa, että he eivät saa tehdä kohta monelle omaa ammattiaan”, hän sanoo.

Junioriurheilun terävin kärki olisi pitänyt Riihisen ja monen muunkin mukaan mahduttaa päätökseen.

”En halua kuulostaa kiittämättömältä, sillä olemme tosi kiitollisia, että homma jatkuu, mutta arvaat varmaan, mitä sen ikäluokan pelaajat miettivät, kun ei ole vielä ammattilaissopimusta taskussa”, hän sanoo.

HIFK:n U20-joukkueella eli Kolleilla on riveissään pelaajia, jotka ovat pelanneet jo miesten Liigaa, ja esimerkiksi Aleksanteri Kaskimäki, 17, mahtuisi vielä U18-joukkueeseen. Se ei kuitenkaan palvelisi hänen kehitystään.

”Suomessa on kymmeniä huippukiekkoilijoita, jotka ovat siinä tilanteessa, että ovat lockdownissa ikänsä takia”, Riihinen sanoo tilanteesta harmissaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat