Diplomaattinen olympiaboikotti kasvaa, Tanska ei lähetä virallista edustajaa Pekingiin - Urheilu | HS.fi

Diplomaattinen olympiaboikotti kasvaa, Tanska ei lähetä virallista edustajaa Pekingiin

Hollanti ei lähetä virallista edustajaansa Pekingiin koronaviruksen vuoksi.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod (vas.) tapasi Kiinan ulkoministerin Wang Yin marraskuussa 2021. Kofod kertoi perjantaina Tanskan osallistuvan diplomaattiseen olympiaboikottiin.

14.1. 21:57

Yhdysvaltain käynnistämä diplomaattinen olympiaboikotti sai perjantaina uuden jäsenen, kun Tanska ilmoitti, ettei se lähetä virallista edustajaansa Pekingiin.

”Hallitus on päättänyt, ettemme osallistu talviolympialaisiin Kiinassa”, ulkoministeri Jeppe Kofod kertoi uutistoimisto AFP:lle.

”Ei ole mikään salaisuus, että olemme Tanskassa erittäin huolissamme Kiinan ihmisoikeustilanteesta”, Kofod jatkoi.

Tanskan päätös syntyi sen jälkeen, kun EU-maat eivät päässeet yhteisymmärrykseen yhteisestä kannastaan tällä viikolla Ranskan Brestissä pidetyssä kokouksessa. Suomi ei ole toistaiseksi avannut omaa kantaansa boikotin suhteen.

Diplomaattisesta olympiaboikotistaan ovat Tanskan ja Yhdysvaltojen lisäksi kertoneet ainakin Australia, Belgia, Britannia, Liettua, Kanada ja Uusi-Seelanti.

Myös Britanniaan kuuluva Skotlanti kertoi itse osallistuvansa boikottiin. Skotlannin urheilijat kilpailevat olympialaisissa Britannian lipun alla.

Boikotti ei estä urheilijoita osallistumasta helmikuisiin olympialaisiin.

Hollanti ilmoitti perjantaina jättävänsä diplomaattinsa kotiin koronaviruksen vuoksi. Rivien välistä on luettavissa se, että päätös liittyy Kiinan ihmisoikeustilanteeseen.

Ulkoministeriön tiedottaja Frits Kemperman kertoi uutistoimisto Reutersille, että Kiinan koronarajoitukset tarjoavat vain rajalliset kahdenväliset kontaktit isäntämaan kanssa.

Kiinan ihmisoikeustilanteesta huolissaan oleva Hollanti kaipaa kahdenvälistä yhteyttä, jotta voisi keskustella huolestaan itselleen mielekkäällä tavalla, lisäsi Kemperman.

Latvia on ilmoittanut Hollannin tapaan jättävänsä maan korkeat virkamiehet pois Pekingin olympialaisista koronaviruksen vuoksi. Latviaa edustaa kisoissa Kiinan-suurlähettiläs Maija Manika.

Kiina on toistuvasti varoittanut länsimaiden maksavan hinnan olympialaisten diplomaattisesta boikotista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat