Novak Djokovic on taas pidätettynä: Näin tennistähden toista viikkoa jatkunut viisumisaaga on Australiassa edennyt - Urheilu | HS.fi

Novak Djokovic on taas pidätettynä: Näin tennis­tähden toista viikkoa jatkunut viisumi­saaga on Australiassa edennyt

Djokovic odottaa nyt uutta oikeuskäsittelyä, mutta vajaan kahden viikon aikana viisumisaagassa on ehtinyt olla useita käänteitä.

15.1. 13:02

Tenniksen maailmanlistan ykköspelaajan Novak Djokovicin viisumisaaga on kestänyt nyt reilun viikon Australiassa. Lauantaina Djokovic jälleen pidätettiin, ja sunnuntaina on edessä kuuleminen, joka todennäköisesti lopulta ratkaisee sen, puolustaako serbialainen mestaruuttaan maanantaina alkavassa Australian avoimessa tennisturnauksessa vai passitetaanko hänet paluulennolla kotiin.

Mutta miten tapahtumat Australiassa ovat edenneet? Tässä jutussa kerrataan tapahtumien kulkua.

Djokovic vastustaa koronarokotuksia

Australian tapahtumien taustalla on Djokovicin rokotevastaisuus. Heti pandemian alkuvaiheessa, huhtikuussa 2020 Djokovic totesi, että hän vastustaa rokotuksia eikä suostu siihen, että matkustamiseen vaadittaisiin koronarokotus.

Lisää hämmennystä Djokovic aiheutti kesäkuussa 2020 järjestämällä kutsuturnauksen, josta tuli koronalinko. Myöhemmin hän pyysi anteeksi turnauksen järjestämistä.

Myös viime vuoden Australian avoimien alla Djokovic oli otsikoissa, kun hän vastusti äänekkäästi pelaajien karanteenisääntöjä. Itse hän oli Adelaidessa, jossa hänellä oli pääsy kuntosalille ja tenniskentille.

Novak Djokovic ottelun jälkeen marraskuussa Italiassa.

Djokovic sai luvan osallistua turnaukseen 4. tammikuuta

Djokovic ei ollut kertonut, onko hänet rokotettu ja nousi epäilys, voiko hän pelata Australiassa. Australian tennisliitto kuitenkin myönsi Djokovicille luvan osallistua turnaukseen ”lääketieteellisen poikkeuksen” perusteella.

”Djokovic haki lääketieteellistä vapautusta, joka myönnettiin kahden erillisen riippumattoman lääketieteen asiantuntijapaneelin tiukan arviointiprosessin jälkeen”, tennisliiton tiedotteessa todettiin.

Heräsi kysymys, mikä lääketieteellinen poikkeus Djokovicilla on, eli millä syyllä hän voi välttää rokotukset. Nopeasti arvioksi nousi saatu koronatartunta.

”Jos häntä ei ole rokotettu, hänen täytyy esittää hyväksyttävä todiste, että häntä ei voi rokottaa lääketieteellisistä syistä”, totesi Australian pääministeri Scott Morrison.

Djokovic saapui Australiaan ja viisumi peruttiin

Djokovic, 34, saapui Australiaan 5. tammikuuta. Hän jäi jumiin Melbournen lentokentälle, jossa hänen viisuminsa pätevyyttä selvitettiin kymmenen tunnin ajan.

Lopputulos oli se, että viisumia ei hyväksytty ja pelaaja kuljetettiin Park-hotelliin, johon majoitetaan muun muassa turvapaikanhakijoita. Djokovic ilmoitti tekevänsä valituksen.

Australian pääministeri Morrison vahvisti, että viisumi on peruttu, ja että säännöt ovat sääntöjä eikä kukaan ole sääntöjen yläpuolella.

Djokovicin kannattajia Melbournessa maanantaina.

Djokovic saa tukea Serbiassa ja hotellin ulkopuolella

Hotellin ulkopuolella oli runsaasti mielenosoittajia, joista monet olivat paikalla puolustamassa turvapaikanhakijoita. Vähitellen paikalle saapui myös Djokovicin kannattajia.

Käännyttäminen nousi nopeasti valtiojohtotasolle, kun Morrisonin kommentin jälkeen Serbian presidentti Aleksandar Vučić sanoi BBC:n uutisessa Djokovicin olevan kiusaamisen uhri.

”Ja koko Serbia tukee häntä”, Vučić sanoi ja lisäsi, ettei Serbian ja Australian välisissä suhteissa ole mitään moitittavaa.

Djokovicin isä Srdjan Djokovic sanoi, että hänen poikansa on hotellin huoneessa, jota poliisit vartioivat.

Valituksesta ilmenee lääketieteellisen poikkeuksen syy

Djokovicin valitus käsiteltiin 10. tammikuuta, mutta sitä ennen, lauantaina 7. tammikuuta, julkaistiin Djokovicin asianajajien perusteet, miksi hänen viisuminsa pitäisi hyväksyä.

Perusteluiden mukaan Djokovicin koronatesti oli positiivinen 16. joulukuuta. Kuusi päivää myöhemmin testi oli negatiivinen eikä hänellä ollut enää oireita.

Hämmennystä aiheutti se, että Djokovic oli julkisessa tapahtumassa Belgradissa sekä 16. että 17. joulukuuta ilman maskia halailemassa nuoria pelaajia.

Djokovicin valitus hyväksytään

Djokovic sai erävoiton. Liittovaltion aluetuomioistuimen tuomari Anthony Kelly päätti 10. tammikuuta, että Djokovic pitää päästää vapaaksi maahantuloarestista. Kellyn mukaan hallituksen päätös viisumin perumisesta oli kohtuuton. Tennistähti sai takaisin passinsa ja hän pääsi harjoittelemaan.

Australian maahanmuutosta vastaava ministeri Alex Hawke varasi kuitenkin oikeuden käyttää henkilökohtaista valtaansa ja perua Djokovicin viisumin uudestaan.

Viime vuoden helmikuussa Novak Djokovic juhli Australian avointen voittoa.

Djokovic ei ollut karanteenissa testituloksen jälkeen

Djokovicin käyttäytyminen positiivisen koronatestin (16. joulukuuta) jälkeen herätti heti tuoreeltaan kummastusta. 12. tammikuuta pelaaja itse selitti, miksi hän oli jakamassa palkintoja 17. joulukuuta.

Hän kertoi tehneensä pikatestin ennen tapahtumaa. Pikatestin tulos oli tähden mukaan negatiivinen.

”Olin oireeton ja koin oloni hyväksi, enkä saanut ilmoitusta positiivisesta pcr-testituloksesta kuin vasta tapahtuman jälkeen”, hän kirjoitti Instagramissa.

Lisäksi Djokovic antoi haastattelun ranskalaislehdelle 18. joulukuuta.

”Jälkikäteen miettien se oli virhearvio, minun olisi pitänyt siirtää tätä sitoumusta”, Djokovic kirjoitti.

Positiivisessa testituloksessa kummallisuuksia

Saksalainen Der Spiegel -lehti julkaisi 11. tammikuuta jutun, jossa se kertoo tutkineensa Djokovicin testituloksen dokumentteja.

Ensimmäinen kummallisuus lehden mukaan on se, että qr-koodi antoi ensin testitulokseksi negatiivisen. Runsasta tuntia myöhemmin tulos oli positiivinen. Der Spiegel teki koodin skannaukset 10. tammikuuta.

Lisäksi Der Spiegel hämmästelee testin järjestysnumeroa. Se on 50 000 numeroa suurempi kuin 22. joulukuuta annettu negatiivinen testitulos. Kaiken lisäksi 22.–26. joulukuuta välisenä aikana Serbiassa otettiin juuri 50 000 testiä.

Der Spiegelin haastatteleman saksalaisen asiantuntijan mukaan todennäköisempää olisi se, että Djokovic olisi antanut positiivisen testituloksen vasta 26. joulukuuta.

Djokovic pääsee mukaan turnauksen arvontaan

Australian avoimen tennisturnauksen arvontaa lykättiin, koska järjestäjät odottivat ministeri Hawken päätöstä siitä, aikooko hän veto-oikeudella hylätä uudelleen Djokovicin viisumin.

Päätöstä ei kuulunut ja arvonta suoritettiin. Djokovic oli mukana arvonnassa ja sai ensimmäisen kierroksen vastustajakseen maanmiehensä Miomir Kecmanovićin.

Viisumi hylätään uudestaan

Perjantaina 14. tammikuuta ministeri Hawken päätös tuli. Hawke perusteli viisumin perumista sillä, että rokottamaton Djokovic saattaisi ”aiheuttaa riskin yhteisölle” ja että päätös tehtiin yleisen edun nimissä.

Uutistoimistojen mukaan Djokovic sai saman tien kolmen vuoden viisumikiellon lukuun ottamatta pakottavia olosuhteita.

Djokovic valittaa uudelleen ja taas pidätetään

Viisumisaaga ei loppunut vielä toiseen hylkäämiseen. Djokovicin asianajajat laativat uuden valituksen. Myöhään perjantai-iltana selvisi, että tällä kertaa valitus käsitellään liittovaltion tuomioistuimessa, ei aluetuomioistuimessa, kuten pelaajan taustajoukot olisivat halunneet.

Djokovic on myös pidätettynä Melbournessa sen aikaa, kun hänen karkottamistaan käsitellään. Maahanmuuttoviranomaiset haastattelivat Djokovicia lauantaina, mutta tuomioistuimen kuuleminen on sunnuntaina.

Tapausta arvostellaan poliittisena pelinä

Australialaislehti Sydney Morning Heraldin mukaan Djokovicin asianajajien näkemys on, että tennistähden jäämiselle on laaja tuki ja että karkottaminen olisi yleisen edun vastaista.

”Se [karkottaminen] voisi palvella vain poliittisia etuja”, asianajat sanovat.

Australiassa järjestetään tänä vuonna parlamenttivaalit.

Myös Serbian presidentti Vučić otti uudelleen kantaa tapaukseen ja syytti Australiaa Djokovicin saamasta kohtelusta.

”Miksi häntä kohdellaan huonosti, miksi näin tapahtuu ei pelkästään hänelle mutta myös hänen perheelleen ja koko [Serbian] kansalle”, Vučić sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat