Urheiluministeri Kurvinen pitää yllä tiukkaa linjaa Venäjän sulkemisesta kansainvälisestä urheilusta: ”Periksi ei voi antaa”

Kurvinen kiittelee urheilun kansainvälisiä lajiliittoja ja Kansainvälistä olympiakomiteaa, että ne puuttuivat varsin ripeästi asiaan.

Urheiluministeri Antti Kurvinen puhui Suomen olympiajoukkueen mitalisteille Helsinki-Vantaan lentokentällä maanantaina 21. helmikuuta. Vain muutamaa päivää myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

5.3. 13:46

Urheiluministeri Antti Kurvinen (kesk) seurasi lauantaina ensi kertaa ampuma­hiihto­kilpailuja paikalla Kontiolahdella.

Aiemmin hän on nähnyt lajia vain televisiosta. Lauantaina Kontiolahdella kilpailtiin naisten ja miesten maailmancupin sprintit.

Kisoja seuratessaan Kurvinen otti kysyttäessä kantaa myös kansainväliseen urheiluun, josta Venäjä ja Valko-Venäjä on suljettu pois Ukrainan sodan takia. Venäjällä ja Valko-Venäjällä ei järjestetä kansainvälisiä kisoja, eivätkä maiden urheilijat osallistu kansainvälisiin kilpailuihin.

”Mielestäni se oli ainoa järkevä ratkaisu. Olen tukenut tätä linjaa”, Kurvinen sanoo HS:lle Kontiolahdella.

Kurvinen keskusteli asiasta ruotsalaisen kollegansa kanssa.

Torstai-iltana oli Britannian koolle kutsuma 18 maan urheiluministerin tai vastaavan kokous, johon osallistuivat Euroopan ulkopuolelta myös Yhdysvallat, Australia ja Etelä-Korea.

”Urheilu on vahvasti kytköksissä kunkin maan valtiojärjestelmään ja taloudellisiin eliittiin. Kauhean, rikollisen ja laittoman sodan keskellä on oikein, että suljemme Venäjän ja Valko-Venäjän pois kansainvälisestä urheilusta”, Kurvinen sanoo.

”Se on tosi tosi harmillista urheilijoiden ja fanien puolesta, että olemme ajautuneet tähän tilanteeseen.”

Kurvinen kiittelee urheilun kansainvälisiä lajiliittoja ja Kansainvälistä olympiakomiteaa, että ne puuttuivat varsin ripeästi asiaan.

”Niitä on paljon arvosteltu, että ne eivät ole riittävästi huomioineet eettisiä kysymyksiä. Nyt on puututtu todella pontevasti ja tehokkaasti puututtu. Siitä suuret kiitokset.”

Kurvisen mielestä jää nähtäväksi, kuinka kauan tilanne pysyy nykyisenkaltaisena.

”Maailma ei voi hyväksyä laitonta hyökkäyssotaa toiseen maahan. Siitä nyt kärsii urheilumaailmakin mutta periksi ei voi antaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat