Matti Suur-Hamarista paralympialaisten tuplamestari: ”Tunteet puskivat pintaan, kun purkautui kaikki muutaman viime vuoden asiat”

Inkki Inola oli neljäs 20 kilometrin hiihdossa.

Matti Suur-Hamari laski vakuuttavasti Pekingin paralympialaisissa.

7.3. 7:42 | Päivitetty 7.3. 9:13

Suomen Matti Suur-Hamarista tuli uusi suomalainen tuplamestari paralympialaisissa, kun hän voitti SB-LL2-luokan lumilautacrossin Pekingissä varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Suur-Hamari, 35, voitti paralympiakultaa samassa lajissa myös neljä vuotta sitten Etelä-Korean Pyeongchangissa.

Suur-Hamari oli Pekingin rinteillä ylivoimainen. Hän laski nopeimman ajan sunnuntain karsintakisassa ja tuli ykkösenä maaliin jokaisessa kolmessa maanantain erälaskussa.

Hopeaa voitti Yhdysvaltojen Garrett Geros ja pronssia Australian Ben Tudhope. Geros jäi Suur-Hamarista 0,22 sekuntia ja Tudhope 0,93 sekuntia.

”Aika uskomaton fiilis. On ollut vaikeita vuosia, mutta tämä voitto tuo toteen aika hyvin sen, että kun jaksaa vain uskoa ja tehdä hommia, niin kyllä se paatti pysyy oikeassa suunnassa”, Suur-Hamari kommentoi Suomen paralympiakomitean tiedotteessa.

”Tunteet puskivat pintaan maaliintulon jälkeen, kun purkautui kaikki muutaman viime vuoden asiat.”

Suur-Hamarin vaikeisiin vuosiin mahtui pitkäaikaisen valmentajan ja rakkaan ystävän Mikko Wendelinin äkillinen kuolema vuonna 2019 ja tiimikaverin, hollantilaisen Bibian Mentel-Speen poismeno viime vuonna.

Suur-Hamari tuli viime vuonna myös isäksi, joten iloisiakin asioita on tapahtunut.

Suur-Hamari kuuluu Team Unicorn-joukkueeseen, jossa vaikutti Wendelinin lisäksi ruotsalaisvalmentaja Pär Sundqvist sekä pronssia voittanut Ben Tudhope ja kanadalaislaskija Alex Massey.

Laskijakolmikko on omistanut Wendelinin muistolle viimeaikaiset menestyksensä.

"Me olemme tosi hyviä ystäviä keskenämme ja välillämme on sellaista veljellistä kilpailua. Yhtään ei anneta periksi, mutta se on reilua kisaamista ja ollaan iloisia toistemme puolesta ja joka ikisestä treenistä, mitä saadaan toistemme kanssa vetää. Se on todella spessujuttu”, Suur-Hamari kommentoi

Lue lisää: Matti Suur-Hamarin koti-ikävä alkaa jo ennen kisoihin lähtöä: ”Kun on pikkujätkä kotona, niin kotiin on kova kiire”

Matti Suur-Hamari dominoi lumilautailun alaraajavamman luokassa SB-LL2.

Suur-Hamarista tuli kautta aikain 11:s suomalainen, joka on juhlinut paralympiavoittoa peräkkäisissä talviparalympialaisissa.

"Koreassa tuli ensimmäinen, aika pitkänkin menestysjakson jälkeen, se oli tosi iso onnistuminen. Ja nyt on viimeiset neljä vuotta ollut aika työtä, välillä ollut tosi vaikeaakin. Mutta kun on vaan jaksanut uskoa itseensä..., Suur-Hamari vertaili Ylen haastattelussa kahta kultaansa ennen kuin ystävä ja tiimikaveri Tudhope kapsahti syleilemään tuoretta voittajaa.

"Tämä jätkä, hän on kaikkien aikojen paras”, Tudhope riemuitsi kaulaillessaan Suur-Hamaria.

Suur-Hamarin valmistautuminen finaaliin ei ollut helppo. Hän rikkoi sunnuntain karsinnassa kahdet siteet ja loukkasi hieman jalkaansakin.

Finaaliin hänellä olisi ollut enää yhdet siteet, kunnes Australian joukkue riensi apuun.

”Täytyy Australian joukkueelle antaa tästä äärettömän iso kiitos. He hommasivat minulle – sieltä joku kävi autolla Pekingistä hakemassa – kaksi paria samanlaisia siteitä, mitä käytän. Hattu nousee päästä aussien suuntaan, tämä oli uskomatonta tiimityötä.”

Suur-Hamari kilpailee lievemmän alaraajavamman luokassa SB-LL2 vammauduttuaan moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2009.

Hänen vasen jalkansa on amputoitu polvesta alaspäin. Vuonna 2018 hän voitti Pyeongchangissa lumilautacrossin ja oli banked slalomissa pronssilla, ja maailmanmestaruuksia hänellä on neljä.

Pekingissä kisataan vielä banked slalom. Suur-Hamari ei ole pohtinut, olisiko hän neljän vuoden päästä vielä paralympiaradalla.

"Fiilistellään tätä nyt vähän aikaa. Tässä on asioita purtavaksi, mutta nyt nautitaan tästä”, Suur-Hamari sanoi Ylen haastattelussa.

Inkki Inola sijoittui neljänneksi näkövammaisten 20 kilometrin perinteisessä hiihdossa. Inola oli ladulla yhdessä oppaansa Jari Huhdan kanssa.

"Varmasti rankin 20 kilometrin kisa, jonka olen hiihtänyt. Latuprofiili ei hirveästi eroa siitä, millainen meillä on kotipuolessa Peurungasta Vihtavuoreen kulkeva maakuntaura, mutta kun se lätkäistään tänne melkein 1 800 metrin korkeuteen ja todella hitaalle lumelle, niin kyllä siellä hapoille pääsi”, Inola kommentoi Paralympiakomitean tiedotteessa. .

Hänen mukaansa kaikki voimat jäivät ladulle.

Kultaa voitti kanadalainen Brian McKeever ennen Yhdysvaltain Jake Adicoffia ja Ruotsin Zebastian Modinia.

Inola jäi pronssista puolitoista minuuttia.

Inolan valmistautuminen Pekingin kisoihin ei sujunut suunnitellusti, sillä hänen opashiihtäjänsä Arttu Kaario joutui jäämään terveyssyistä Suomeen.

Uudeksi oppaaksi värvättiin suksihuoltajan ja -testaajan roolissa kisoihin alun perin lähtenyt Jari Huhta.

Omalla kilpaurallaan Huhta ylsi parhaimmillaan SM-kisoissa perinteisen kympillä seitsemänneksi. Ura oli päättynyt kuitenkin jo kuusi vuotta sitten.

”Yhteistyö Jarin kanssa toimi ihan kympin arvoisesti. Varmasti ilman Jaria en olisi pystynyt noin hyvään hiihtoon,” Inola sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat