Santeri Kiiveri teki suomalais­historiaa: paralympia­hopeaa alppihiihdossa

Mitali on Suomen ensimmäinen kautta aikain paralympialaisten alppihiihdossa.

Santeri Kiiveri otti mitalin alppiyhdistetyssä.

7.3. 10:22 | Päivitetty 7.3. 12:56

Alppihiihtäjä Santeri Kiiveri teki maanantaina suomalaista paralympiahistoriaa.

Kiiveri voitti ensimmäisenä suomalaisena alppihiihdon paralympiamitalin, hopeaa liikuntavammaisten pystylaskijoiden alppiyhdistetystä Pekingin paralympialaisissa.

Kiiverin, 21, paraatilajeja ovat tekniikkalajit suurpujottelu ja pujottelu. Alppiyhdistetyssä lasketaan ensin kierros supersuurpujottelua eli super-G:tä ja perään kierros pujottelua.

Kiiveri oli kolmantena supersuurpujottelun jälkeen, ja pujotteluosuudella hän kohensi vielä yhden sijan nousten paralympiahopealle.

”Tiesin etukäteen, että onnistuessani pystyn olemaan korkealla jo super-G:n jälkeen, kun pari kovaa vauhtilajien laskijaa oli poissa, mutta se meni lopulta vielä paremmin kuin uskalsin ajatella”, Kiiveri kommentoi Suomen paralympiakomitean tiedotteessa.

”Oli tärkeää saada kaikki mahdolliset sadasosat puristettua super-G:ssä, sen verran lähelle sieltä tuli pari kaveria pujottelussa.”

Ranskan Arthur Bauchet piti kärkipaikkansa pujottelussakin ja voitti Kiiverin lopulta 4,22 sekunnilla. Uuden-Seelannin Adam Hall oli pronssilla hävittyään Kiiverille 0,29 sekuntia.

”Pujottelussa ideana oli, että alkupätkä otetaan ihan täysiä ja loppupätkällä lasketaan vain fiksusti”, Kiiveri analysoi.

Pujottelu laskettiin käännetyssä järjestyksessä, joten Kiiveri tiesi maaliin tullessaan olevansa varmasti mitaleilla, kun nimi oli ensimmäisenä listassa.

Kiiveri oli tuossa vaiheessa melko varma jo hopeamitalistakin.

”Siksi tuuletinkin niin kovasti maaliin tullessani. Super-G:n jälkeen kakkosena ollut sveitsiläinen Theo Gmuer ei viime vuosina ole tekniikkalajeja laskenut, Kiiveri sanoi.

”Tämä oli maksimi mitä pystyin saamaan. Ihan oikeille miehille menivät mitalit.”

Kiiverin mukaan mitalilla on hänelle valtava merkitys. Se on palkinto hyvin tehdystä työstä koko tiimille, johon kuuluvat ennen kaikkea slovenialaisvalmentaja Roman Rozman ja isä Olli Kiiveri.

”Neljä vuotta sitten sanoin, että olen mitaleilla täällä, ja tässä nyt ollaan. Kun mitali tulikin jo alppiyhdistetystä, niin voi lähteä aika stressivapaasti edessä oleviin suurpujotteluun ja pujotteluun.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat