Z-kirjain rinnassaan esiintynyttä venäläistä teline­voimistelijaa uhkaa pitkä kilpailukielto

Kansainvälinen voimisteluliitto pitää Ivan Kuliakin käytöstä järkyttävänä.

Venäjän Ivan Kuliak sijoittui telinevoimistelun maailmancupin kilpailussa Dohassa lauantaina kolmanneksi. Kuva on viime marraskuulta.

7.3. 20:28 | Päivitetty 8.3. 9:21

Telinevoimistelun maailmancupin osakilpailussa Dohassa käytöksellään järkyttänyt venäläinen Ivan Kuliak voi saada pitkän kilpailukiellon, brittilehti The Guardian kertoo.

20-vuotias Kuliak sijoittui nojapuilla kolmanneksi ja saapui palkintojenjakoon Venäjän sotilasajoneuvoista tuttu Z-kirjain rinnassaan.

Venäläiseen sotilaskalustoon maalattu Z-kirjain symboloi Venäjällä tuenilmausta Vladimir Putinin johtamalle hyökkäyssodalle Ukrainassa. Sen on kerrottu viittaavan muun muassa sanoihin za pobedu eli kohti voittoa.

Lue lisää: Z-kirjaimen voi nähdä Venäjällä nyt vaatteissa, autoissa ja bussipysäkeillä – Mitä kansalliskiihkoa lietsova symboli merkitsee?

Kansainvälinen voimisteluliitto (FIG) on pyytänyt voimistelun eettistä säätiötä (GEF) aloittamaan kurinpitomenettelyn Kuliakin järkyttävän käytöksen seurauksena.

The Guardianin mukaan Kuliakia voidaan rangaista kilpailun tulosten mitätöinnillä sekä kilpailukiellolla, joka voidaan antaa myös määrittelemättömäksi ajaksi eli Kuliak voi saada tempustaan pitkän kilpailukiellon.

Lauantain kilpailu oli joka tapauksessa viimeinen, johon Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat saivat osallistua ennen maanantaina alkanutta sulkua kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.

Urheilijat joutuivat kilpailemaan Venäjän laajamittaisten sotatoimien vuoksi jo nyt ilman maatunnuksia, ja Kuliak teippasi kisa-asuunsa Z-kirjaimen.

Hän seisoi palkintopallilla kisan voittaneen ukrainalaisen Illia Kovtunin vieressä.

Saksalainen toimittaja Jens Weinreich kertoi Twitter-tilillään, että Venäjän voimisteluliiton puheenjohtaja Andrei Kostin on jo Yhdysvaltain ja EU:n pakotelistalla.

”Hänen urheilijansa ovat ideologisesti sokeita ja ajavat Putinin sotaa toisin keinoin”, Weinreich kirjoitti VTB-pankin johtajana toimivasta Kostinista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat