Meksikon liigan ottelu päättyi valtavaan yleisötappeluun – rikollisjengien uskotaan soluttautuneen jalkapallo­katsomoihin

Meksikon Querétarossa tapahtui viime lauantaina katsomotappelu, jossa loukkaantui 26 ihmistä ja pidätettiin 17.

Querétaron ja Atlaksen välinen Meksikon jalkapalloliigan ottelu riistäytyi käsistä katsomon puolella viime viikon lauantaina.

12.3. 12:27

Meksikossa paikallisen jalkapalloliigan Liga MX:n ottelu päättyi viikko sitten kaaokseen. Querétaron ja Atlaksen välinen ottelu jouduttiin keskeyttämään noin tunnin pelin jälkeen, kun yleisön joukossa käynnistyi valtaisa joukkotappelu.

Kotijoukkue Querétaron kannattajat jahtasivat alakynteen jääneitä vieraskannattajia aseinaan muun muassa katsomon penkit ja mainosaidat. Sosiaalisessa mediassa levisi videoita muun muassa siitä, kuinka maassa verisinä makaavia ihmisiä potkittiin.

Pelaajat ja yleisö pyrkivät pakenemaan paikalta muun muassa pelaajatunnelin kautta. Kotijoukkueen pelaajista jotkut jäivät paikalle ja yrittivät saada väkivallan loppumaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan joukkotappelussa loukkaantui 26 ihmistä, mutta viranomaisten mukaan kukaan ei kuollut väkivallan seurauksena. Poliisi pidätti tapauksen jäljiltä 17 ihmistä.

Meksikon on tarkoitus toimia jalkapallon MM-kisojen isäntänä vuonna 2026 yhdessä Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kuvaili, että Querétarossa tapahtunut katsomoväkivalta on ”sietämätöntä ja mahdotonta hyväksyä”.

AFP:n mukaan tulevaa kisaisäntää vaivaavat katsomoväkivallan lisäksi muun muassa yleisön homofobiset huutelut ja laulut sekä rikollisjengien soluttautuminen kannattajaryhmien (”barra”) joukkoon.

Pelaajat ja kannattajat pakenivat muun muassa pelaajatunnelin kautta pakoon katsomossa tapahtunutta väkivaltaa. Querétaron maalivahti Washington Aguerre yritti rauhoittaa tilannetta.

AFP:n haastattelemat asiantuntijat uskovat, että myös Querétaron tapauksessa mukana oli kartellien jäseniä.

”Tavallisesti, kun kaksi barraa ovat vihamielisiä ja asettuvat toisiaan vastaan, kyse on kuin mistä tahansa katutappelusta. Se, mitä tapahtui Querétarossa, oli väkivaltaisempaa ja siinä oli huumekaupan piirteitä”, UNAM-yliopiston professori Hugo Sánchez Gudiño kuvaili AFP:lle.

”Kun järjestäytyneet rikollisryhmät taistelevat, he joskus riisuvat vihollistensa vaatteita, mitä tapahtui lauantain joukkotappelussa”, hän kertoi.

Huumeisiin liittyvä väkivalta on vaivannut Meksikoa toden teolla vuoden 2006 jälkeen, kun maan hallitus toi armeijan joukot mukaan huumeiden vastaiseen sotaan. Meksikossa on sen jälkeen murhattu yli 340 000 ihmistä.

Meksikon jalkapalloliitto rankaisi kotijoukkue Querétaroa rajusti. Joukkue joutuu pelaamaan seuraavan vuoden ajan kotiottelunsa ilman yleisöä, ja joukkueen omistajat joutuvat myymään seuran.

Seuran johtajille langetettiin viiden vuoden toimitsijakielto. Querétaro sai myös 1,5 miljoonan peson eli noin 65 700 euron sakon.

Querétaron barra ei saa osallistua kotiotteluihin kolmeen vuoteen eikä vierasotteluihin vuoteen. Atlaksen barran rangaistus oli puolen vuoden vierasottelukielto. Molemmilla ryhmillä on aiempaa historiaa katsomoväkivallasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat