Leijonien Jukka Jalonen toivoo täsmävahvistuksia MM-kotikisoihin – listan kärjessä on hurjaan iskuun päässyt Patrik Laine

Olympiakultaa voittaneen Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen runko on vahva. Jukka Jalonen haluaa MM-kotikisoja varten kuitenkin muutaman vahvistuksen.

Columbuksen Patrik Laine voisi sopia Leijonien suunnitelmiin tänä keväänä.

17.3. 14:59 | Päivitetty 17.3. 15:30

Leijonien päävalmentajalla Jukka Jalosella on suuri houkutus lähteä Suomen MM-turnaukseen vahvasti sen tyyppisellä joukkueella, joka valtasi olympiakultaa Pekingissä.

”Se on hyvä runko ja huippujoukkue”, Jalonen sanoi maajoukkueen keskustelutilaisuudessa Ruoholahdessa.

”Toivottavasti saadaan siihen muutama täsmävahvistus.”

Jalonen seurasi juttelutuokiota kotonaan Riihimäellä tuoreen koronatartunnan takia. Oireet olivat vähäiset, jos niitä oli ollenkaan, mutta Jalonen jättäytyi pois median edestä.

Jääkiekkoliiga NHL:n tilanne näyttää jännältä. Jos Dallas työntää jalkansa pudotuspelien ovenrakoon, jää liigan suomalaisanti MM-kisoihin laihaksi.

Jalonen ei yksilöinyt täsmähankintojaan, mutta Columbuksen Patrik Laine olisi ilman muuta yksi. Laineen jälkeen tulee väljää.

Jos Dallas ei selviydy play offs -kamppailuihin, voisivat puolustajat Esa Lindell ja Miro Heiskanen loksahtaa mainiosti MM-joukkueeseen samoin kuin hyökkääjät Roope Hintz ja Joel Kiviranta.

Montreal jää varmuudella pudotuspelien ulkopuolelle, mutta Joel Armia tuskin kuuluisi Jalosen suunnitelmiin. Artturi Lehkoselle paikka järjestyisi, mutta NHL:n maanantaina päättyvä siirtoaika ratkaisee Lehkosen loppukauden seuran. Hän kuuluu siirtohuhujen piiriin.

Jalonen sanoi, että NHL-korttien katsominen on aina hankalaa. Ensimmäinen pudotuspelikierros päättyy suurin piirtein samoihin aikoihin, kun kiekko putoaa jäähän Tampereella ja Helsingissä.

”On haastavaa, että odotetaanko ja onko edes ketään saatavilla”, Jalonen sanoi.

”Voi siellä olla kohtuullinenkin tarjonta ja on muutama pelaaja, jotka meitä kiinnostaa, mutta tulevatko he lopulta kisoihin.”

Pelaajan sopimustilanne voi perinteisesti vaikuttaa mielenkiintoon lähteä MM-kisoihin. Jos sopimus on katkolla, mahdollisten loukkaantumisten välttäminen saattaa olla viisainta.

Laineen yhden vuoden sopimus Columbuksen kanssa päättyy tähän kauteen.

Jos Bluejacketsin urheilujohtaja Jarmo Kekäläinen tarjoaa uutta sopimusta ennen MM-turnausta, on hyvin mahdollista, että yksi ongelma poistuu tieltä.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen osallistui maajoukkueen tiedotustilaisuuteen videoyhteydellä koronatartunnan takia.

Ennen Slovakian MM-turnausta 2019 Jalonen löi joukkueen nimilistan valmiiksi ilman odotteluja. Kotimaan Liigassa ja muualla Euroopassa kiekkoilevat juhlivat kolme viikkoa myöhemmin kultamitaleja.

Pekingiin ei voinut ottaa NHL-pelaajia, mutta samantyyppinen joukkue oli jo kolmatta kertaa koolla Jalosen alaisuudessa. Bratislavan ja Pekingin väliin osui vielä Latvian MM-turnaus, jossa tuli hopeaa.

Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan alettua suurin osa suomalaisista KHL-pelaajista palasi kotiin kesken kauden.

Sarjan kesken jättäminen tarkoittaa, että useille pelaajilla edellinen virallinen ottelu oli MM-finaali 20. helmikuuta tai jopa vielä aikaisempi peli.

Jalonen ei huolestu, vaikka osa pelaajista jäikin ilman seuraa ja otteluita.

”Jokaisella on omat kuvionsa harjoittelussa ja jokainen ymmärtää, että 10. huhtikuuta pitää olla tikissä. Ja jos tulee surkeassa kunnossa, ei vain mahdu mukaan.”

Leijonien leiritys Tampereen kisoja varten alkaa tuolloin 10.4. ja sinä aikana joukkue pelaa kymmenen valmistavaa ottelua.

Aika on niin pitkä, että Jalonen ja urheilujohtaja Jere Lehtinen uskoivat sen riittävän terävimmän vireen esiin kaivamiseen.

”Pelaajat ovat nykyään itseohjautuvia”, Jalonen korosti.

Jalonen uskoi, että KHL-aika ja suomalaisten pelaaminen itäliigassa nosti myös maajoukkueen tasoa. Osa pelaajista kehittyi selvästi KHL:ssä.

”Maailma on muuttunut ja KHL jää Suomelta historiaan”, Jalonen sanoi ja Lehtinen komppasi:

”Uskon, että Euroopan sarjat tulevat vahvistumaan. Nyt pelaajat jakautuvat Euroopassa eri joukkueisiin.”

Jokerien osallistuminen KHL:ään vahvisti Jalosen mukaan suomalaista kiekko-osaamista, mutta sekin aikakausi on päättymässä.

”Jotenkin on sellainen tunne, että Jokerit palaa Liigaan. Ensi kausi voi tulla liian nopeasti ja on vielä ongelmia Areenankin kanssa.”

Lehtinen ja Jalonen ovat perinteisesti tehneet tarkkailumatkan Pohjois-Amerikkaan kaksi kertaa kaudessa. Marraskuun matka toteutui, mutta kevään kierros on toistaiseksi avoinna.

Ensin täytyy katsoa, kun siirtoaika päättyy, sanoi Lehtinen ja viittasi siihen, että mihin seuroihin suomalaisia pelaajia muuttaa ja ketkä pysyvät nykyisissä joukkueissaan.

”Ei olla oltu vielä yhteyksissä”, Lehtinen sanoi.

Jääkiekon MM-turnaus pelataan Tampereella ja Helsingissä 13.5.-28.5. 2022. Suomi pelaa kaikki ottelunsa Tampereella.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat