Rosa Pohjolainen on Euroopan paras laskija ikäisissään, ja pian mestaria odottavat ruotsin ja terveys­tiedon yo-kirjoitukset: ”Eli ei ole mitkään hirveän pahat”

Hyvinkääläinen oli ylivoimainen tyttöjen pujottelussa. Suomalaiset urheilijat saivat tiistaina kolme kultaa ja yhden pronssin.

Rosa Pohjolainen pujotteli ylivoimaiseen voittoon Euroopan nuorten olympia­festivaaleilla Vuokatissa.

22.3. 18:52

Sotkamo

Kilpailuissaan ylivoimaisten urheilijoiden seuraaminen on usein palkitsevaa. He saavat suorituksensa näyttämään helpolta ja sulavalta kaikkiin toisiin verrattuna ja voittavat muut valtavalla marginaalilla.

Sellainen urheilija on Rosa Pohjolainen eurooppalaisten ikätoveriensa seurassa.

18-vuotias Pohjolainen laski tiistaina kultaa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla (EYOF) Vuokatissa, eikä riehaantunut komean saavutuksensa jälkeen minkäänlaisiin voitonjuhliin. Näinhän tämän pitikin mennä.

Pohjolainen johti kilpailua jo avauslaskun jälkeen lähes kuudella kymmenyksellä. Toisella kierroksella hän repi lisää eroa kisassa toiseksi tulleeseen Italian Emilia Mondinelliin ja voitti kisan yli sekunnin marginaalilla.

Se on valovuosi radalla, jonka Pohjolainen tykitti ainoana laskijana molemmilla kierroksilla alle 45 sekuntiin. Perusvarmoilla laskuilla vailla rypistystä, mutta silti kilpaurheilun henkeä kunnioittaen ilman jarrutteluja.

”Olen sitä mieltä, että kisa kuin kisa, niin aina lähdetään täysillä laskemaan”, Pohjolainen sanoi.

”Kisa kuin kisa, niin aina lähdetään täysillä laskemaan.”

EYOF-kisat luotiin mahdollistamaan nuorille urheilijoille kokemuksia kovatasoisista kansainvälisistä monilajitapahtumista. Pohjolainen on Pekingin olympiakävijänä, maailmancupissa 14:nneksi sijoittuneena urheilijana sekä Eurooppa-cupissa palkintopallille nousseena laskijana selvästi edellä kilpakumppaneitaan.

Kilpailu oli hänelle kuin sprinttikisa. Vuokatissa pujoteltiin radalla, jonka korkeusero oli 140 metriä ja jolla oli 52 porttia. Olympialaisissa korkeuseroa oli 211 metriä (65 porttia) ja Schladmingissa 188 metriä (55 porttia).

”Sanoisin, että tämä on tällaisiin, ovatko nämä lasten vai nuorten kisoja, oikein sopiva. Etenkin kun tänne tulee laskijoita eksoottisista maista, niin tämä on juuri passeli tämmöiseen tapahtumaan”, mestari sanoi.

Hän saapui kisapaikalle vasta maanantain ja tiistain välisenä yönä Andorrasta, jossa laski sunnuntaina Eurooppa-cupin finaalissa.

”Onhan tämä ihan kiva tapahtuma, kotikisat kuitenkin kysymyksessä. Tai Suomen kisat”, Pohjolainen sanoi.

Hän laski Vuokatinrinteillä ensimmäistä kertaa. Pohjalaisen tasoinen urheilija ei ole enää vuosiin voinut harjoitella vastaavan kokoluokan hiihtokeskuksissa, mutta Vuokatti ei ollut tuttu edes lapsuusvuosilta.

”Tämä on tällaisiin, ovatko nämä lasten vai nuorten kisoja, oikein sopiva.”

Rosa Pohjolainen laski tiistaina ensimmäistä kertaa Vuokatinrinteillä. Tuloksena oli ylivoimainen kultamitali Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla.

Hyvinkään Slalomseura Sukkulaa edustava Pohjolainen on suomalaisen alppihiihdon superlupaus. Debyytti olympiarinteillä päättyi keskeytykseen avauskierroksella, mutta kaatuminen ja ulosajo heti laskun alussa eivät heilauta isoa kuvaa. Kausi on ollut Pohjolaiselta hyvä, ja sen hän tiedostaa itsekin.

”Ehdottomasti hyvä kausi takana. En olisi odottanut näin hyvää loukkaantumisesta paluun jälkeen”, Pohjolainen sanoi reilu vuosi sitten tammikuussa sattuneeseen polven eturistisiteen katkeamiseen viitaten.

Pohjolainen aikoo kilpailla Vuokatissa myös paripujottelussa. Hänellä on hyvät muistot Innsbruckissa vuonna 2020 järjestetyistä nuorten olympialaisista, joista tuli suurpujottelun hopeaa sekä paripujottelun joukkuekilpailun kultaa. Euroopan nuorten olympiafestivaalit ovat eri tapahtuma kuin nuorten olympialaiset.

”Sanoisin, että kisat olivat aika samanlaiset. Tietenkin täällä on [urheilijoita] vain Euroopan maista, mutta ero ei ole iso”, Pohjolainen vertasi.

Häntä odottaa EYOF-kisojen ja Lapissa järjestettävien SM-kilpailujen välillä paluu koulunpenkille ylioppilas­kirjoituksia varten. Hyvinkään lukion huippu-urheilulinjalla kolmatta vuotta opiskeleva Pohjolainen käy lukion neljään vuoteen ja avaa kirjoitus­urakkansa tänä keväänä kahdella aineella.

”Pitkän ruotsin ja terveystiedon kirjoitan. Eli ei ole mitkään hirveän pahat”, hän sanoi.

”Pitkän ruotsin ja terveystiedon kirjoitan. Eli ei ole mitkään hirveän pahat.”

Rennoksi ja työteliääksi itseään luonnehtiva alppihiihtäjä sanoi ennen olympialaisia HS:lle pitävänsä viiden renkaan kisoja hienona tapahtumana, jotka sijoittuvat hänen omalle arvoasteikolleen tasavertaisiksi maailmancupin kisojen kanssa.

”Olihan se hieno kokemus totta kai, mutta kyllä minua harmittaa todella paljon oma suoritus”, Pohjolainen palasi olympiamuistoihin.

”Mutta sanoisin, että olen vielä nuori ja minulla on aikaa. Ehkä se oli hyvä ensikokemus kuitenkin.”

Samalla Pohjolainen, Riikka Honkanen ja Erika Pykäläinen palauttivat suomalaisen naisalppihiihdon olympiatasolle kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Historiallista oli myös äärimmäisen tiukka koronakupla.

”Kyllä se oli aika yli vedetty. Kaikki oli valvottua”, Pohjolainen muisteli.

”Olen vielä nuori ja minulla on aikaa. Ehkä se oli hyvä ensikokemus kuitenkin.”

Lue lisää: Rosa Pohjolainen, 18, on ollut koulussa lukuvuonna vain muutaman päivän – ja syynä siihen on superlahjakkuus

EYOF-kisojen osallistujakattaus on monin verroin eksoottisempi kuin maailman­cupissa. Vuokatissa kilpailee urheilijoita myös sodan runtelemasta Ukrainasta.

Ukrainan Anastasiia Matsola hävisi Pohjolaiselle yli 26 sekuntia ja sijoittui 55:nneksi. Venäjän käymä hyökkäyssota Ukrainassa ei ole Pohjolaisen mukaan ollut puheenaiheena urheilijoiden keskuudessa.

HS yritti saada ukrainalaisurheilijoita haastateltavaksi tiistaiaamun hiihtokilpailun jälkeen. Nämä kieltäytyivät vedoten englannin kielen osaamattomuuteen, eivätkä halunneet kommentoida kotimaansa tilannetta edes omalla kielellään tulkiksi lupautuneen joukkueensa edustajan avustamana.

Suomi vietti tiistaina neljän mitalin päivää. Pohjolaisen lisäksi kultaa saivat Erik Saravuo pujottelussa ja kisojen toisen voittonsa hiihtänyt Niko Anttola perinteisen hiihtotavan 7,5 kilometrin kilpailussa. Lisäksi Jesperi Kemppainen laski pronssia pujottelussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat