Šakin suurmestari osoitti tukensa Venäjän hyökkäykselle, sai nyt kilpailu­kiellon: ”En kadu mitään”

Sergei Karjakin sai kuuden kuukauden kilpailukiellon.

Sergei Karjakin tukee Vladimir Putinia. Kuva vuodelta 2017.

22.3. 8:14

Šakin suurmestari Sergei Karjakin on saanut puolen vuoden kilpailukiellon kommenteistaan Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Kilpailukiellosta tiedotti maanantaina Kansainvälinen šakkiliitto Fide.

Toinen venäläinen suurmestari Sergei Šipov selvisi ilman rangaistusta, koska Fide katsoi kommenttien olleen ”hieman erilaisia ja vähemmän provosoivia kuin Karjakinin”.

Karjakin ilmaisi tukensa Vladimir Putinille ja tämän aloittamalle sodalle Ukrainassa helmikuun lopussa.

Fide langetti kuuden kuukauden kilpailukiellon lajin maineelle haitallisista kommenteista. Karjakin voi valittaa tuomiostaan.

”Odotettu, mutta silti häpeällinen päätös. Perusperiaate, ettei urheilua ja politiikkaa pidä sekoittaa, on jyrätty”, Karjakin kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Olen ensisijaisesti isänmaan ystävä ja vasta sen jälkeen urheilija. Kun ajattelen taaksepäin hetkeä, jossa tuin Venäjän presidenttiä, kansaa ja armeijaa, tekisin saman uudestaan. En kadu mitään.”

Karjakin, 32, on syntynyt Ukrainassa, mutta hän vaihtoi edustamaan Venäjää vuonna 2009. Hänestä tuli suurmestari jo 12-vuotiaana. Hän on nopean šakin ja pikašakin maailmanmestari.

Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi viime viikolla, että venäläinen šakinpelaaja Jevgeni Romanov on alkanut edustaa Norjaa. 33-vuotias suurmestari teki päätöksen samana päivänä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Romanov ei vaihda kansalaisuuttaan, mutta kilpailee jatkossa Norjan lipun alla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat