Kun Jukka Jalonen yllättäen soitti, HIFK:n maalivahti Niilo Halonen keksi vain yhden oikean vastauksen: ”Sitten sovittiin säännöt”

Helsingin IFK:n maalivahdin Niilo Halosen koko kausi on ollut vaikeuksineen kuin mutkainen mökkitie.

Maalivahti Niilo Halonen on valmis ottamaan vastuun puolivälierissä HIFK:n maalilla.

27.3. 2:00 | Päivitetty 27.3. 13:15

Siinä on jotain symbolista, että Tim Thomas on ollut HIFK:n liigamaalivahdin Niilo Halosen suosikkipelaaja.

Thomas torjui IFK:n Suomen mestariksi 1998, mutta Halonen, 23, muistaa Thomasin vasta myöhemmiltä vuosilta Jokerien maalin suulla.

”Ihan ehdoton lempiveskari. Oli niin ylivoimainen, kun pelasi. Tyyli oli mitä oli, mutta kiekot jäivät kiinni. Sitä oli mielenkiintoista katsoa”, Halonen sanoo.

”Kun Thomas jäi sivuun, olen tykännyt katsoa [Tuukka] Raskia. Ei liian kaavamainen, mutta todella varma työskentely.”

Halosen täytyisi pystyä kaivamaan esiin jotain samaa kuin Thomas aikoinaan HIFK:ssa ja Jokereissa, kun HIFK aloittaa pudotuspelien puolivälierät Turun Palloseuraa vastaan.

IFK hankki tälle kaudelle ykkösvahdikseen kanadalaisen Michael Garteigin, joka antoi epätasaisilla otteillaan tilaa Haloselle nousta esiin.

Enää kilpailuasetelmaa ei ole, kun Garteig loukkaantui runkosarjan lopulla JYPiä vastaan pelatussa ottelussa. Haloselle lankesi vastuu kokonaisuudessaan.

”Nyt tulee hieno mahdollisuus ottaa vastuuta play offsien kautta. Jos ensi vuonna pystyisi koko kauden olemaan päävastuunkantaja, se olisi ihan mahtavaa.”

HIFK:n maalivahtivalmentaja Jan Lundell jakaa ohjeitaan ykkösvahti Niilo Haloselle.

Kaikkein helpointa tietä Halonen ei ole kulkenut tähän pisteeseen. Viime kaudella hän pysyi Frans Tuohimaan varjossa ja seurasi kaikki pudotuspelit vaihtopenkiltä.

Kuluva kausi vei uraa eteenpäin. Halonen sai mieluisan puhelinsoiton joulukuussa. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kysyi häntä mukaan Moskovan EHT-turnaukseen.

Ensin tuli kutsu, ja sitten sovittiin säännöt. Halonen toimisi kolmosvahtina, eikä peliminuutteja olisi luvassa ilman yllättäviä tapahtumia.

Halonen vastasi myöntävästi kutsuun ja nautti pääsystä mukaan. Hän oli hetkessä osa Leijonia.

”Tuskin siinä hirveän moni sanoisi ei.”

Leijonien Prahan kautta Moskovaan matkanneessa joukkueessa oli joukko pelaajia, jotka olivat vain kaksi kuukautta myöhemmin voittamassa olympiakultaa. Ykkösvahtina silloin ja myöhemmin Pekingissä pelasi Harri Säteri.

”Pääsi miettimään, missä menee oma taso. Pääsin mittaamaan itseäni harjoituksissa. Se oli hieno kokemus.”

Moskovan joulukuisen turnauksen jälkeen Halonen käänsi katseet kevätkaudelle, mutta mikään ei tuntunut menevän suunnitelmien mukaan.

Tammikuussa Halonen sai tavallisen flunssan ja toipui. Sen jälkeen hän altistui joukkueen sisällä koronavirukselle. Altistuksen jälkeen hän ehti harjoitella viikon, kunnes altistui uudelleen tyttöystävänsä Sallan kautta.

Kahden altistumisen jälkeen tuli osuma: koronavirus tavoitti Halosen – ja taas oltiin eristyksessä ja pelaamatta.

”Siinä kyseltiin pääkopalta aika paljon.”

Nyt Halonen valmis kauden tärkeimpiin peleihin. Hän ei kohtaa pelkästään Turun Palloseuraa, vaan yhden Liigan parhaista maalivahdeista.

TPS:n venäläisvahti Andrei Karejev kuuluu Liigan torjuntatilastoissa kärjen tuntumaan vähän joka sarakkeessa, kun Halonen jää melko kauas niistä.

Merkittävä syy Halosen alhaisiin prosentteihin on pelaamisen epäsäännöllisyys ja IFK:n toistuvat ailahtelut.

Pudotuspelit ovat vähintään yhtä paljon joukkueiden kuin maalivahtienkin kohtaamisia.

Yhdestä asiasta Halosen kannattaa iloita. Kun IFK voitti tällä kaudella TPS:n kerran neljässä kohtaamisessa, oli hän juuri silloin maalilla ja vieläpä Turussa pelatussa ottelussa.

”Varmasti [tulee] kiihkeä sarja, ja on kaksi hyvää joukkuetta vastakkain. Perinteikkäät seurat ja uskoisin, että kummassakin kaupungissa nähdään hyvää meininkiä hallissa.”

”Sitä kautta joukkue pääsee parhaimmalle tasolle. Odotan tasaista, kiihkeää ja kunnon play offs -lätkää.”

Lue lisää: HIFK:ssa on voimaa ja tehoa kuin kevään 1998 legendaarisessa mestari­joukkueessa – mutta yksi kohta jää kauas siitä

Liigan puolivälierät käynnistyvät sunnuntaina otteluilla TPS–HIFK ja Ilves–Kärpät kello 17. Tappara ja Jukurit aloittavat omat pudotuspelisarjansa maanantaina. Cmore näyttää pelit suorina lähetyksinä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat