Z-kirjain katosi yllättäen venäläis­urheilijoiden some-kuvista

Kuvat on manipuloitu siten, että Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tukeva Z-kirjain ei enää näy.

Useilla urheilijoilla oli Z-kirjain takissaan viime perjantain kansanjuhlassa.

23.3. 11:13 | Päivitetty 23.3. 18:27

Viime viikolla useat venäläiset urheilijat osallistuivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansanjuhlaan, joka järjestettiin Moskovassa Lužnikin jalkapallostadionilla. Urheilijoiden takeissa oli iso Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tukeva Z-kirjain.

Tapahtuman jälkeen urheilijat julkaisivat kuvia Telegram-viestipalvelussa. Norjan yleisradioyhtiö NRK on nyt kiinnittänyt huomiota näihin kuviin, esimerkiksi rytmisen voimistelun olympiamenestyjien kaksossisarusten Dina ja Arina Averinan valokuviin.

Niissä ei ole Z-kirjainta, vaikka kuvat ovat Putinin juhlasta.

NRK:n mukaan kuvista huomaa, että Z on manipuloitu pois kuvista.

”Tällä tavalla retusointi voi olla osoitus faneille, että joku on osa oppositiota. Kyse voi olla myös etäisyyden ottamisesta symbolista, joka voidaan yhdistää hakaristiin tai fasistiseen symboliin”, Bergenin yliopiston vieraiden kielten tutkijatohtori Irina Anisimova kertoo NRK:lle.

”Venäjän yhteiskunta on erittäin jakautunut. Jotkut ovat todennäköisesti iloisia nähdessään symbolin, kun taas toiset provosoituvat erityisen negatiivisesti.”

Anisimovan mukaan Telegramin käyttäjät ovat yleensä nuorempia ihmisiä, joiden suhtautuminen Ukrainan sotaan on kriittisempi.

Bergenin yliopiston vieraiden kielten apulaisprofessori Kåre Johan Mjør arvelee, että kyse on urheilijoiden taktisesta vedosta.

”He ovat urheilijoita, joilla on kansainvälinen ura ja jotka haluavat pitää siitä kiinni. Tämä voi olla kompromissi tulevaisuuden kannalta.”

Mjørin mukaan on vaikea sanoa, ovatko urheilijat sotaa vastaan, koska he kuitenkin osallistuivat juhlaan.

Anisimovan mielestä Z-kirjaimen poistaminen ei vielä osoita avointa kantaa Ukrainan sotaan.

”Olisi parempi, jos he sanoisivat sen julkisesti esimerkiksi videolla.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat