Olympiakomitea lupaa tarvittaessa lisäselvitystä Mika Lehtimäen epäasiallisesta käytöksestä: ”Annettu varoitus on ollut juridisesti kovin mahdollinen seuraamus”

Varapuheenjohtaja Sari Multala kuuli varoituksesta vasta jälkikäteen. HS:n tietojen mukaan tapaukseen ei liity fyysistä kanssakäymistä.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

25.3. 18:05 | Päivitetty 25.3. 18:34

Suomen olympiakomitea korostaa, että sillä on nollatoleranssi epäasialliseen käyttäytymiseen ja häirintään.

Perjantaina illansuussa julkaisemassaan tiedotteessa Olympiakomitea kertoo olevansa pahoillaan Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen käytöksestä.

Lehtimäki sai 7. lokakuuta 2021 työnantajaltaan kirjallisen varoituksen epäasiallisesta käyttäytymisestä työyhteisön henkilöitä kohtaan. Lehtimäki on itse julkisuudessa myöntänyt tapauksen.

Asiasta ensimmäisen uutisoineen Ylen mukaan epäasiallinen käytös kohdistui naisiin työyhteisössä. HS:n tietojen mukaan tapaukseen ei liity fyysistä kanssakäymistä.

”Olympiakomitea tulee jatkossakin toimimaan niin, että se takaa henkilöstölleen turvallisen työyhteisön, jossa ei sallita mitään epäasiallista käytöstä”, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo tiedotteessa.

Olympiakomitean selvityksen mukaan ilmoitus Lehtimäen mahdollisesta epäasiallisesta käytöksestä oli saatettu Olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen tietoon syyskuun lopulla 2021.

Ilmoituksen jälkeen Salonen oli käynnistänyt Olympiakomitean toimintaohjeen –Olympiakomiteassa pelataan reilusti , toimintaohje häirintään, syrjintään ja kiusaamiseen – mukaiset toimenpiteet.

Prosessissa ovat olleet mukana asianosaiset sekä työnantajaliiton työsuhdeasioihin erikoistuneet juristit.

Vapaavuori hyväksyi Salosen ehdottaman varoituksen. Päätöksestä informoitiin myös Olympiakomitean varapuheenjohtajia Susanna Rahkamoa ja Sari Multalaa.

”[Olympiakomitean] tiedotteessa on olennainen kerrottu. Kuulimme päätöksen varoituksesta ja prosessista jälkikäteen”, Multala sanoi HS:lle perjantaina illalla.

Epäasiallisen käyttäytymisen kohteena olleiden henkilöiden pyynnöstä osapuolet sopivat lokakuussa 2021, ettei prosessista ja seuraamuksesta kerrota julkisuuteen.

Tämän vuoksi Suomen Olympiakomitea ei tiedottanut asiasta lokakuussa eikä helmikuussa, kun Olympiakomitea uutisoi Lehtimäen sopimuksen jatkamisesta Huippu-urheiluyksikön johdossa.

Lehtimäki valittiin jatkamaan määräaikaiseen tehtävään Huippu-urheiluyksikön johtajana 1. heinäkuuta 2022 alkaen.

Asiasta päätti Olympiakomitean hallituksen puheenjohtajisto. Lehtimäen paikasta ei järjestetty julkista hakua.

”Päätöksen valmistelun hetkellä ja päätöstä tehtäessä Olympiakomitean hallituksen puheenjohtajisto oli perustellusti siinä käsityksessä, että Lehtimäen saamaan varoitukseen johtaneet toimet oli osapuolten välillä sovittu, ja tähän liittyen hänelle annettu varoitus on ollut juridisesti kovin mahdollinen seuraamus”, Olympiakomitea tiedottaa.

Olympiakomitea käynnistää jatkoselvityksen, jos sen tietoon tulee tapaukseen liittyvää lisätietoa, joka ei ollut puheenjohtajiston tiedossa valintahetkellä.

”Asia on sovittu ja loppuun käsitelty”, Lehtimäki sanoi Ylelle.

Naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeriä Terhi Heinilää Olympiakomitean linjaus ei vakuuta.

”Valta-asema urheilun korkealla tasolla, vastuu lajiliittojen tukien ja urheilijoiden apurahojen valmistelusta. Pidän tätä vakavana ja perusteluita riittämättöminä”, hän sanoi.

Heinilä kiittää Suomen urheilun eettistä keskusta Suekia, joka on selvittänyt urheilijoiden kokemaa väkivaltaa ja seksuaalista häirintää. Hän toivoo, että tutkimus ulotettaisiin koskemaan koko urheilua.

”On tärkeää, että asiaa tutkitaan ja selvitetään.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat