Saudi-Arabiassa ohjusisku öljynjalostamoon kesken F1-kisojen harjoitusten – tallit estivät kuskien kommentoinnin

Jemenin huthi-sissiryhmä otti vastuun räjähdyksestä paikallisessa öljynjalostamossa. Saudi-Arabian F1-viikonloppu jatkuu, kuljettajat eivät saa kommentoida räjähdystä.

Taivaalla näkyi musta savupilvi F1-harjoitusten aikana Jeddassa perjantaina, kun McLarenin Daniel Ricciardo kiersi moottorirataa.

25.3. 18:50 | Päivitetty 25.3. 23:16

Jedda

Ferrarin Charles Leclerc piti kärkivauhtia Saudi-Arabian Jeddassa ajetuissa F1-sarjan kisaviikonlopun ensimmäisissä harjoituksissa.

Leclerc kiersi perjantaina radan parhaalla kierroksellaan aikaan 1.30,772.

Avausharjoitusten toiseksi nopein oli Red Bullin Max Verstappen ja kolmas Alfa Romeon suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas.

Verstappen jäi kärkiajasta 0,116 ja Bottas 0,312 sekuntia. Leclercin nopein kierrosaika tuli pehmeillä ja Verstappenin kovilla renkailla.

F1-kauden toisen kisaviikonlopun avausharjoituksia haittasi kova tuuli. Monet kuljettajat valittivat myös autojensa pomppimisesta.

Perjantain harjoitusten aikana Jeddan taivaalle levisi sankka savupilvi noin kymmenen kilometrin päässä radalta. Kyseessä oli ohjusiskun aiheuttama räjähdys paikallisessa öljynjalostamossa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan räjähdyksen takana oli Jemenin huthi-sissiryhmän operaatio. Sissiryhmän tiedottaja Yahya Sarea vahvisti asian Reutersille.

Kauden avanneessa Bahrainin gp:ssä säväyttänyt Haas-talli oli Jeddan ensimmäisissä harjoituksissa suurissa vaikeuksissa.

Haasin Kevin Magnussen ei saanut autonsa hydrauliikkaongelman takia kierrosaikaa lainkaan. Tallikaveri Mick Schumacher oli ensimmäisen harjoitusosion hitain.

Myös Mercedeksen vauhti oli vaisua, sillä Lewis Hamilton oli yhdeksäs ja George Russell vasta 15:s.

F1-sarjan toimitusjohtaja Stefano Domenicali vakuutti perjantaina toisten harjoitusten aikana, että viikonlopun F1-ohjelma säilyy muuttumattomana ja että kilpailun läpivieminen on turvallista. F1-kauden toisen kilpailun on määrä olla sunnuntaina.

FIA:n ja F1-sarjan johto sekä kuljettajat ja tallipäälliköt kokoontuivat vielä toisten harjoitusten jälkeen keskustelemaan asiasta. Sitä ennen tallit olivat ilmoittaneet, etteivät kuskit anna perjantain harjoitusten jälkeen medialle haastatteluita.

Kokouksen jälkeen Domenicali kertoi toimittajille, että kisaviikonloppu jatkuu muutoksitta. Domenicalin mukaan kaikki tallit asettuivat päätöksen taakse.

”Meidän täytyy luottaa paikallisiin viranomaisiin, ei vain täällä vaan kaikkialla maailmassa”, Domenicali sanoi.

Toisissa harjoituksissa nopein oli jälleen Leclerc. Hänen toinen harjoitusajonsa päättyi suunniteltua nopeammin, kun hän osui toisissa harjoituksissa autollaan seinään.

Päivän molempien harjoitusten kakkonen oli Red Bullin Max Verstappen. Hän jäi avausharjoituksissa kärkivauhdista 0,116 ja kakkosharjoituksissa 0,140 sekuntia. Verstappenin päivän paras kierros syntyi keskikovilla renkailla.

Bottas jäi toisissa harjoituksissa yhdeksänneksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat