Mika Lehtimäen epäasiallisen käytöksen kommentoinnissa on kaksi kummallista kohtaa

Useissa sosiaalisen median kommenteissa todetaan osuvasti, että yleensä huonosta käytöksestä ollaan pahoillaan tai häpeissään, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ismo Uusitupa.

Mika Lehtimäki on Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja.

26.3. 15:51

Suomen olympiakomitea korostaa, että sillä on nollatoleranssi epäasialliseen käyttäytymiseen ja häirintään. Varoituksen saanut olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki totesi, että ”nykypäivän pelisääntöjen mukaan on mentävä”.

Nämä sanomiset ovat nousseet keskusteluun sosiaalisessa mediassa, kun Yle kertoi Lehtimäen saaneen kirjallisen varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä. Toki esille on noussut myös se, miksi Lehtimäki sai jatkopestin, vaikka häirintä oli jo tiedossa, mutta pohditaan tässä näitä kahta kohtaa.

Otetaan ensin nollatoleranssi, johon Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila kiinnitti huomiota.

"Yleisellä tasolla OK:n kommenteissa ihmetyttää taas tämä 'nollatoleranssi'-puhe. Urheilujärjestöillä on laista nouseva velvollisuus puuttua häirintään ja syrjintään. Ei ole vapaaehtoinen valinta tai joku linjanveto”, Mattila kirjoittaa Twitterissä.

”Ilmaisua ei käytetä kun kyse vaikka palkanmaksusta tai tapahtumien pelastusteistä. Miksi [se] nousee puheeseen kun kyse ihmisoikeusasioista kuten rasismi, seksuaalinen häirintä? Puhe tuottaa käytäntöjä ja on myös tärkeä viesti eri tilanteiden mahdollisille uhreille.”

Miksi Olympiakomitea korostaa nollatoleranssia? Syy lienee oman hännän nostamisessa, mikä tässä kohtaa on aika huono veto.

Samalla siinä on kaiku, että jossain muulla lakia ei noudateta – miksi itsestäänselvyys ja laissa oleva asia muuten pitäisi erikseen mainita?

Entäpä Lehtimäen kommentti, siitä että ”nykypäivän pelisääntöjen mukaan on mentävä”? Se on saanut runsaasti vastakommentteja.

Esimerkiksi entinen nyrkkeilijä Elina Gustafsson toteaa: ”Uudet pelisäännöt? Ennen naisia onkin vapaasti saanut häiritä.”

Lehtimäen sanomiset kirvoittavat paljon tulkintoja, koska hänen epäasiallista käytöstään ei ole sen kummemmin avattu. Se on todettu, että kyse ei ollut fyysisestä kanssakäymisestä.

Mitä siis ovat nykyajan pelisäännöt, joita ennen ei tarvinnut noudattaa? Tytöttely, ulkomuodon kommentointi vai härskit vitsit? Näitä kaikkia naiset ovat joutuneet kuulemaan aina.

Useissa sosiaalisen median kommenteissa todetaan osuvasti, että yleensä huonosta käytöksestä ollaan pahoillaan tai häpeissään. Lehtimäki sanoo olevansa nyt erittäin tarkka ja vastuullinen.

Jaksaa ihmetyttää, että nämä asiat tulevat yllätyksenä ja niihin pitää erikseen kiinnittää huomiota.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat