HIFK:n fanit pelkäsivät maali­vahtinsa sulamista – nyt tuo pelko on realisoitunut, ja ainoa korvaajakin on 16-vuotias

Niilo Halosen epävarmuus maalin suulla on HIFK:n pudotuspelikevään suurin uhkakuva.

HIFK:n maalivahti Niilo Halonen jääkiekon Liigan puolivälierien 2/7 ottelussa HIFK vs TPS Helsingissä 29. maaliskuuta 2022.

29.3. 21:39

HIFK kaatoi TPS:n niukkaakin niukemmin jääkiekkoliigan puolivälierien toisessa kamppailussa ja tasoitti sarjan, mutta kysymysmerkit joukkueen ympärillä eivät yhdestä jatkoaikamaalista hälventyneet.

Syy tähän löytyy tolppien välistä.

HIFK jätti Liigan siirtorajalla hankkimatta uuden maalivahdin, vaikka veskariosasto oli selvästi joukkueen arveluttavin palanen ajatellen pudotuspelejä. Pudotuspelejä, joissa huippuvireisen maalivahdin merkitys korostuu entisestään.

Helsinkiläisfanit olivat ratkaisusta peloissaan, ja heidän pahin painajaisensa kävi toteen, kun ykkösmaalivahti Michael Garteig loukkaantui runkosarjan neljänneksi viimeisessä ottelussa.

HIFK:lla ei ollut enää mahdollisuutta hankkia uutta torjujaa, joten vastuu jättimäisiä odotuksia selässään kantavan joukkueen maalivahtipelistä lankesi Niilo Haloselle.

23-vuotiaan Halosen pudotuspelikokemus aikuisten tasolta rajoittui viiteen otteluun Mestiksen Jokipojissa. Noistakin viidestä pelistä hän hävisi neljä.

Sunnuntain ensimmäisessä puolivälierässä Halonen ylipelasi itsensä ulos tilanteesta, kun Tyler Steenbergen kiepautti TPS:n voittomaalin tyhjään rysään.

Toisessa TPS-kamppailussa samanlainen yltiöpäinen etukulman peittäminen olisi voinut toimiakin, kun Steenbergen pääsi jälleen yllättämään HIFK-vahdin. Kanadalaishyökkääjän rystynosto lähti nollakulmasta, mutta Halonen ei pystynyt sitä pysäyttämään.

Halosen synkkä ilta jatkui toisen erän haparoinnilla, kun Juraj Slafkovsky veti kiekon heti siniviivan ylitettyään ilman maskia maaliin. Kiekko saattoi osua Miro Karjalaisen mailaan, mutta veto lähti kaukaa ja hankalasta asennosta. Slafkovsky yllättyi itsekin osumastaan.

Kahden erän jälkeen Halonen oli torjunut neljä laukausta ja päästänyt kolme maalia. Lopulta hänen torjuntaprosenttinsa oli 79.

HIFK:n tilanteesta tekee erityisen tukalan se, että kummassakaan TPS-ottelussa se ei olisi edes teoriassa voinut vaihtaa maalivahtia. Luukulla istui nimittäin 16-vuotias Emil Vinni – nolla liigapeliä ja pudotuspelikokemusta kaksi ottelua B-junioreista.

HIFK:n pelaajalistoilta löytyy toki myös hajapelejä Liigassa pelannut Roope Taponen, mutta häntä ei ole toistaiseksi pudotuspelikokoonpanoon otettu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat