Trans­uimarin uutiskuvan muokkaaminen sai ankaran kritiikkiryöpyn: ”Amatöörin kädenjälki”

Lia Thomas voitti yliopistomestaruuden 500 metrin vapaauinnissa.

Lia Thomas oli ylivoimainen 500 jaardin vapaauinnissa.

29.3. 11:16 | Päivitetty 29.3. 13:06

Transuimari Lia Thomas on herättänyt kohua uintisuorituksillaan, mutta ennen yliopistosarjojen mestaruuskisoja kohu syntyi muusta kuin suorituksista.

Yhdysvaltalainen NBC-kanavan The Today Show -ohjelma teki ennakkojutun kisoista ja Thomasista. Yhtä kuvituskuvaa oli kuitenkin muokattu vahvasti, mikä selvisi päivää myöhemmin tehdystä uutisesta.

Kun Thomas voitti 500 jaardin mestaruuden ylivoimaisesti 1,75 sekunnin erolla, NBC teki hänestä uuden jutun. Siinä uimarista käytetty kuva oli kuitenkin erinäköinen kuin ennakkojutussa. Ensimmäisessä kuvassa kasvoja oli siloteltu huomattavasti, ja esimerkiksi uimalasien aiheuttamat painaumat oli poistettu.

Ero on merkittävä, ja kuvamuokkaus on saanut tyrmistyneen vastaanoton Yhdysvalloissa. Asiaan otti kantaa muun muassa Jonathan Gallegos, joka oli Valkoisen talon digitaalisen sisällön johtaja presidentti Donald Trumpin aikana.

”On selvää, että tämän tekijä ei ole ammattilainen. Tämänkaltainen ihon pehmentäminen on amatöörin oppikirjaesimerkki amatöörin kädenjäljestä”, Gallegos kommentoi New York Postille.

Yhdysvalloissa mediaa valvovan Media Reserch Centerin Curtis Houck ihmetteli NBC:n toimintaa.

”Näinä päivinä uutisorganisaatioiden pitäisi tietää paremmin”, Houck totesi.

”Ensimmäisenä minulle tuli mieleen se, kun CBS muutti (toimittaja) Katie Couricin ulkonäköä niin, että hän näyttäisi laihemmalta tai se, kun Time-lehti muutti O.J. Simpsonin ihonväriä.”

Lia Thomas kilpaili miesten sarjoissa vielä kaudella 2018–19. Hän ui Pennsylvanian yliopiston nopeimmat ajat 500, 650 ja 1650 jaardin vapaauinnissa.

Hän aloitti hormonihoidot vuoden 2019 keväällä. Kausi 2021–22 on ensimmäinen, kun Thomas ui naisten sarjoissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat