Tämä suksipari oli yksi niistä, jotka Iivo Niskanen olisi halunnut pitää muistona. Hän voitti sillä 15 kilometrin MM-kultaa Lahdessa 2017 (kuva), ja se oli yksi kolmesta suksiparista, joita hän käytti hiihtäessään 50 kilometrin olympiavoittoon 2018.

Missä ovat Iivon kultasukset?

Iivo Niskasen kanssa kultamitaliyhteistyötä tehnyt tallipäällikkö ei halunnut vastata oleellisimpaan kysymykseen. Muilla Suomen tuoreimmilla hiihdon kultamitalisteilla on voittosukset tallessa.


1.4. 2:00 | Päivitetty 1.4. 11:36

Matti Heikkisellä ei ollut käytössä mikä tahansa suksipari, kun hän toimi maaliskuun puolivälissä 11-vuotiaan poikansa Herkko Heikkisen ja tämän kaverin Kasper Ekonojan perässähiihtäjänä Jyväskylä Ski Marathon  -tapahtuman 30 kilometrillä.

Heikkinen oli valinnut varastostaan saman suksiparin, jolla hän saavutti sykähdyttävällä tavalla 50 kilometrin (v) MM-pronssia Lahdessa vuonna 2017.

”Se pari oli tuossa hyllyssä, ja katsoin, että siinä oli pohjat hyvässä kunnossa. Pojat sanoivatkin, että heillä ei ole mitään mahdollisuutta, kun minulla on noin hyvät sukset. Henkinen yliote”, Heikkinen sanoo ja naurahtaa.

Lahden pronssiparia Heikkinen kertoo ulkoiluttaneensa myös edellisenä talvena.

”Kunto tuntui heti paremmalta.”

Huippuhiihtäjien suksikalustossa kiertää uran aikana kymmeniä suksipareja, mutta ne ovat sopimuksen mukaisesti kansainvälisen suksitallin omaisuutta ja urheilijalla vain käytössä.

Alan tapoihin kuitenkin kuuluu, että menestynyt hiihtäjä saa uran jälkeen muistoksi ainakin osan niistä suksipareista, joilla hän on saavuttanut suurimmat menestykset ja joilla on siten tunnearvoa.

Heikkinen saavutti Lahden MM-pronssin Salomonin suksilla. Lisäksi hänellä on tallella Fischerin sukset, joilla hän voitti 15 kilometrin (p) MM-kultaa vuonna 2011 Oslon Holmenkollenilla.

Heikkisen autotallista löytyy myös Fischerin suksipari, jolla hän saavutti 15 kilometrillä (v) ensimmäisen maailmancup-voittonsa Sveitsin Davosissa vuonna 2009.

”Tuossa se on hyllyssä, numero 668.”

Sen sijaan uran ensimmäiselle arvokisamitalille, MM-pronssille vuonna 2009, vienyt suksipari ei ole Heikkisellä tallella.

”Se jäi kerran huoltorekkaan eikä palautunut minulle.”

Tuoreimmista suomalaisista kultamitalisteista Aino-Kaisa Saarinen saavutti vuonna 2009 MM-kultaa (10 km/p) Rossignolin suksiparilla, joka hänellä oli ollut siinä vaiheessa jo viitisen vuotta.

Seuraavina kausina sitä suksiparia säästeltiin vain tärkeimpiin kisoihin, joihin eivät kuuluneet edes kaikki maailmancupin osakilpailut.

”En ole mikään keräilijätyyppi”

Saarinen muistaa, että MM-kultapari jäi toiseksi, kun hän valitsi Sotšin olympialaisissa suksia kympin (p) kisaan, jossa hän sijoittui neljänneksi kahden sekunnin erolla pronssia saaneeseen Norjan Therese Johaugiin.

Uran päätyttyä vuonna 2018 suurin osa Saarisen suksista palautui normaaliin tapaan tehtaalle, mutta MM-kultaparin ja myös joitakin muita vanhempia ja kuluneempia eli paljon hiottuja pareja hän sai pitää.

Saarinen ei ole ihan varma, mikä on tällä hetkellä MM-kultasuksien tarkka olinpaikka.

”Ne olivat välillä Lahden hiihtomuseossa. Nyt ne ovat varmaan vanhempieni luona, koska he kuskasivat niitä suksia museolle ja takaisin”, sanoo Saarinen, joka hiihti koko huippu-uransa Rossignolin suksilla.

Mitalisuksistaan Saarinen sai itselleen myös sen parin, jolla hän saavutti kympin (p) MM-pronssia vuonna 2011.

Myös uran ensimmäisen maailmancup-voiton sukset jäivät hänelle, mutta ne ovat kuulemma Lapin-matkoja varten hänen legendaarisen suksihuoltajansa Reino Holckin hallussa Muoniossa.

Sen sijaan Sotšin olympialaisten viestien sekä Falunin ja Lahden MM-viestien mitaliparit Saarinen joutui palauttamaan, koska niillä oli kilpahiihdossa vielä käyttöä hänen lopettaessaan.

”Se oli minulle ihan ok, koska en ole mikään keräilijätyyppi.”

”Ei ole viime vuosina hiihetty”

Viime vuosikymmenen kultamitalisteista Sami Jauhojärvellä on jämptisti tallella Sotšin sprinttiviestin kultasukset.

”Tallista hyllyltä löytyy. Ei ole viime vuosina hiihetty”, Jauhojärvi sanoo.

Kilpailuissa hän ei hiihtänyt niillä Onewayn suksilla myöskään uran viimeisinä vuosina.

”Se pari oli testeissä kolmen joukossa useastikin, mutta ei koskaan paras muualla kuin olympialaisissa.”

Jauhojärven kanssa sprinttiviestin olympiakultaa saavuttanut Iivo Niskanen on sen sijaan tavallaan kaksijakoisessa tilanteessa vanhojen voittosuksiensa kanssa.

Sotšin voittosukset ovat hänellä tallessa, mutta kun hän vaihtoi vuonna 2019 Rossignolilta Fischerin kansainväliseen suksitalliin, hän joutui palauttamaan koko silloisen kalustonsa.

Näin muun muassa Lahden MM-kultasukset (2017) ovat siellä tiellä.

”Ne olivat itselle arvokkaimmat tunnepuolella”

Kun Niskanen voitti 50 kilometrin olympiakultaa Pyeongchangissa vuonna 2018, hän käytti kolmea eri suksiparia, koska suksienvaihto oli sallittua. Niistä keskimmäinen oli Lahden voittopari.

”Totta kai olisin halunnut pitää Lahden voittoparin lisäksi sen parin, jolla tulin Koreassa maaliin. Ne olivat itselle arvokkaimmat tunnepuolella, mutta ei siinä mitään. Se oli toisen osapuolen päätös, mitä niillä tehdään”, Niskanen sanoo.

Missä Niskasen kultasukset sitten ovat?

HS tiedusteli asiaa ensin Rossignolin entiseltä Suomen tallipäälliköltä Tom Jakobsenilta, joka kertoo henkilökohtaisesti noutaneensa Niskaselta useita kymmeniä suksipareja vuonna 2019. Hän työskentelee edelleen Rossignolin suomalaisen maahantuojan palveluksessa.

”Tilanne oli silloin se, että Ranskasta tuli pyyntö, että he halusivat takaisin parhaat sukset ja että ne menevät muille urheilijoille. Ne Iivon kultaparit olivat todella hyviä. Ne tietyt parit menivät takaisin Ranskaan ja muille urheilijoille, ja tietyt sukset jäivät Suomeen meidän kotimaisille tallihiihtäjillemme. Niitä on yritetty hyödyntää mahdollisuuksien mukaan”, Jakobsen kertoo.

Muutaman viime vuoden aikana suksiteknologia on kehittynyt niin paljon, että Jakobsenin mukaan esimerkiksi Niskasen 4–5 vuoden takaiset valkopohjaiset vesikelin kultasukset eivät ole enää välttämättä huippuhiihtäjien käytössä, koska parempia on kehitetty tilalle.

Jakobsenilla ei ole tarkempaa tietoa, keillä hiihtäjillä Niskasen sukset ovat olleet käytössä ja missä ne mahdollisesti nyt ovat.

Jakobsen huomauttaa, että Rossignolin kansainvälinen tallipäällikkö Simon Caprini päättää, mihin ja kenelle sukset tällaisissa tapauksissa kierrätetään.

”En osaa sanoa, ovatko ne miten paljon hiottu ja missä kunnossa ja ylipäätään käytössä.”

HS kysyi asiasta sähköpostilla Caprinilta ja sai perusteellisia vastauksia – yhdellä poikkeuksella.

Caprini kutsuu Niskasen käyttämää suksiparia numero 591 ”kultamitalistiksi”. Se on valkopohjainen vesikelin suksipari, jolla Niskanen voitti MM-kultaa Lahdessa ja jota hän käytti järjestyksessä toisena Pyeongchangin 50 kilometrillä.

Maaliin Niskanen hiihti Caprinin mukaan sen päivän toiseksi parhaalla parilla numero 459.

Caprini kertoi, että Niskanen käytti 591:tä myös hiihtäessään vuoden 2019 MM-kisoissa Itävallan Seefeldissä 15 kilometrin (p) pronssille. Se jäi niissä kisoissa Suomen ainoaksi mitaliksi.

Silloin niiden suksien pito ei ollut paras mahdollinen, ja Niskanen myönsikin tehneensä väärän suksivalinnan.

”Ne sukset ovat nyt yhtiömme tiloissa ja ovat olleet eläkkeellä jo muutaman vuoden. Muut sukset ovat edelleen muiden hiihtäjien kilpailukäytössä, kun on sopiva keli”, Caprini kirjoitti.

Rossignolin kansainvälinen tallipäällikkö Simon Caprini lähetti kuvan Iivo Niskasen kultasuksista numero 591, jotka ovat hänen mukaansa yhtiön tiloissa Ranskassa.

Caprini ei halunnut kuitenkaan kertoa nimillä, ketkä hiihtäjät ovat käyttäneet Niskasen vanhoja suksia.

”Sen voin sanoa, että Aleksandr Bolšunov ei ole niitä käyttänyt. Hän ei ole niitä tarvinnut, koska hänellä on erittäin hyviä suksia omasta takaa”, Caprini viittasi tallin ykköshiihtäjään, jonka kanssa Rossignol on kuitenkin hyllyttänyt yhteistyön Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Caprini ei myöskään pidä mahdollisena, että esimerkiksi suksipari 591 palautuisi joskus Niskaselle muistoksi.

”Uskon, että Iivo katsoo urallaan eteenpäin eikä taaksepäin.”

Miksi ette alun perin antaneet Iivon pitää esimerkiksi suksiparia numero 591, jolla olisi ollut hänelle tunnearvoa?

Tähän kysymykseen Caprini ei halunnut vastata. Sen sijaan hän kehui yhteistyötä Niskasen kanssa ja vakuutti, että molemmilla osapuolilla on suuri kunnioitus toista kohtaan.

Niskanen on aiemmin kertonut Fischerin luvanneen, että hän saa pitää ainakin ne suksiparit, joilla hän voittaa arvokisoissa. Näin siis esimerkiksi Pekingin olympialaisten kultamitalipari jää Niskaselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat