Olympiakomitean varapuheen­johtaja Sari Multala: ”On päivän­selvää, että tämä ei näytä hyvältä”

Yle urheilu uutisoi tiistaina, että huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen epäasiallisessa käyttäytymisessä oli kyse muustakin kuin yöllisten tekstiviestien lähettämisestä. Lehtimäki kiistää väitteet.

Kansanedustaja Sari Multala kuuluu Suomen olympiakomitean puheenjohtajistoon.

30.3. 9:35 | Päivitetty 30.3. 16:08

Suomen olympiakomitean varapuheenjohtaja Sari Multala sanoo olevansa pettynyt huippu-urheiluyksikön entiseen johtajaan Mika Lehtimäkeen liittyvään päätöksentekoon.

”Olen pettynyt, surullinen ja pahoillani”, Multala kirjoitti.

Multala kertoi tiistai-iltana julkaisemassaan Twitter-viestissä, että ei ole ollut tietoinen Lehtimäen toiminnasta Ylen kuvailemassa laajuudessa, kun hän oli valitsemassa tätä toiselle kaudelle huippu-urheiluyksikön johtajana.

Lehtimäki erosi maanantaina tehtävästään. Hän kertoi lähettäneensä työkavereille yöaikaan liian tuttavallisia viestejä.

Yle urheilu uutisoi kuitenkin tiistaina, että kyse oli muustakin kuin yöllisten tekstiviestien lähettämisestä. Ylen tietojen mukaan epäasiallista käytöstä on tapahtunut useiden vuosien aikana. Siihen on väitetysti liittynyt myös fyysistä kajoamista.

Epäasiallisen käytöksen yhteydessä Lehtimäki on ottanut Ylen mukaan esiin mahdollisuutensa vaikuttaa henkilön työuraan.

Multalan mukaan hän ei ollut tällaisesta millään tavalla tietoinen, kun Lehtimäen jatkopestistä päätettiin tuloksellisesti hyvin sujuneiden Pekingin olympialaisten jälkeen.

Lehtimäki sai viime lokakuussa varoituksen naisiin kohdistuneista epäasiallisesta käyttäytymisestä. Varoituksen antoi Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen, ja sen siunasi puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Olympiakomitean varapuheenjohtajia Sari Multalaa ja Susanna Rahkamoa informoitiin varoituksesta vasta jälkikäteen. Muulta Olympiakomitean johdolta varoitus salattiin.

Maaliskuun alussa Olympiakomitea valitsi Lehtimäen toiselle kaudelle huippu-urheilujohtajaksi.

”Lehtimäen jatkosta päätti Olympiakomitean hallitus, eikä se ollut tietoinen Lehtimäen saamasta varoituksesta lainkaan. Minä ja Susanna Rahkamo [toinen varapuheenjohtaja] Saimme suullisen raportin tapahtumien kulusta. Kahden eri tahon työoikeusjuristien meille kerrottu kanta oli, että hallitukselle ei voi kertoa varoituksesta eikä siihen johtaneista tapahtumista”, Multala taustoittaa HS:lle.

”Se käsitys, mikä meillä raportin perusteella oli tapahtumista, oli erilainen eikä yhtään niin vakava kuin Ylen tiistaisen jutun perusteella syntynyt kuva”, Multala sanoo HS:lle.

Multalan mukaan suullinen raportti Lehtimäen toiminnasta oli sisällöltään samankaltainen kuin Vapaavuori ja Lehtimäki kertoivat maanantain tiedotustilaisuudessa.

Lehtimäki kertoi lähettäneensä yöaikaan kahdelle kollegalleen tekstiviestejä, joita hän kuvaili ”liian kaverillisiksi”.

Ylen mukaan Lehtimäen epäasiallinen toiminta sisälsi muutakin kuin tekstiviestejä. Multala kertoo saaneensa tiistaina myös toista kautta saman samansuuntaisia tietoja kuin Yle kertoi tiistain jutussaan.

Multala myöntää, että Olympiakomitean päätöksenteko asiassa ei anna hyvää kuvaa urheilun kattojärjestön toiminnasta.

”Hallintosäännön mukaan tämä on mennyt oikein, mutta nyt on ehdottomasti keskusteltava myös siitä, onko meidän päivitettävä hallintosääntöä. Että esimerkiksi koko hallitus olisi päättämässä aina toimitusjohtajan suorista alaisista. Silloin on välttämätöntä, että kaikki olennainen tieto on myös päätöksentekijöiden käytettävissä.”

Olympiakomitealla on tänä iltana ylimääräinen kokous tilanteesta. Multalan mukaan hallituksen sisällä on iso tarve keskustella kokonaisuudesta ja esimerkiksi työntekijöiden tilanteesta.

Onko puheenjohtaja Jan Vapaavuorella luottamus?

”Se on jäsenistön arvioitavissa, se ei ole hallituksen mandaatissa.”

”Mutta on päivänselvää, että tämä ei näytä hyvältä. Meillä on paljon työtä tehtävänä luottamuksen palauttamiseksi.”

Mika Lehtimäki kiisti keskiviikkona iltapäivällä asianajajansa välityksellä syyllistyneensä fyysiseen häirintään tai esimerkiksi pyrkineensä vaikuttamaan työuriin.

Lehtimäen mukaan varoitukselle ei ole ollut muuta perustetta kuin yölliset tekstiviestit ja kaikki hänen Olympiakomitean tiedotustilaisuudessa tämän viikon maanantaina kertomansa pitää paikkansa.

Lue lisää: Mika Lehtimäki kiistää fyysisen häirinnän

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat