Jan Vapaavuori pitää tänään tiedotus­tilaisuuden häirintä­kohusta: tämä tiedetään tapauksesta nyt

Olympiakomitean hallituksen kokous venyi keskiviikkoiltana myöhään.

Jan Vapaavuori on Suomen olympiakomitean puheenjohtaja.

31.3. 8:21

Olympiakomitea järjestää torstaina aamupäivällä tiedotustilaisuuden järjestöä koskevasta häirintäkohusta. Kello 11 alkavassa tilaisuudessa on paikalla Olympia­komitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Olympiakomitean hallitus piti keskiviikkoiltana ylimääräisen kokouksen, jossa se käsitteli huippu-urheiluyksikön johtajan paikalta eronneen Mika Lehtimäen epäasiallista käytöstä työyhteisössä sekä tapauksen hoitamista. Kokous venyi myöhään iltaan.

Lehtimäki sai viime syksynä varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä työyhteisössä, ja Yle uutisoi asiasta viime torstaina. Lehtimäki kertoi maanantain eroilmoituksessaan varoituksen johtuneen yöaikaan tapahtuneesta viestittelystä.

Yle Urheilu kertoi tiistaina, että Lehtimäen epäasialliseen käytökseen olisi liittynyt myös fyysistä kajoamista ja että epäasiallista käytöstä olisi tapahtunut useiden vuosien ajan. Lehtimäki kiisti keskiviikkona asianajajansa välityksellä ”epäasialliset fyysiset kontaktit” sekä väitteet mahdollisuudesta vaikuttaa asianosaisten työuriin.

Olympiakomitean johdon toiminta on herättänyt tapauksessa kritiikkiä, sillä Lehtimäki valittiin maaliskuun alussa jatkokaudelle. Varoituksesta tiesivät tuolloin Vapaavuori, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sekä varapuheenjohtajat Susanna Rahkamo ja Sari Multala, mutta Olympiakomitean hallituksen muita jäseniä ei informoitu asiasta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) pyysi keskiviikkona Olympiakomiteaa selvittämään, miten epäasialliseen käyttäytymiseen on järjestössä puututtu ja miten siihen jatkossa puututaan.

Ministeriö kertoi haluavansa myös selvyyden siihen, miten Olympiakomitean vastuullisuus­ohjelma toteutuu ja miten se ottaa huomioon turvallisen toiminta­ympäristön ja sukupuolten välisen tasa-arvon.

Lisäksi OKM haluaa tietää, ovatko yhteisön säännöt ja käytännön toimet linjassa hyvän hallinnon ja avoimuuden periaatteiden kanssa.

”Me haluamme käsitellä nämä asiat oikeiden tietojen pohjalta, eikä julkisuuden kautta”, ministeriön ylijohtaja Esko Ranto sanoi STT:lle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat