Jalkapallon ikäluokkamaajoukkueista golfammattilaiseksi – näin onnistui myöhäinen lajivalinta

Kristyna Napoleaova tienasi äskettäin lähes 70 000 euroa Euroopan pääkiertueen kilpailussa ja kertoo olevansa joka päivä kiitollinen, että voi pelata golfia.

Kristyna Napoleaova jakoi toista sijaa Euroopan-kiertuee kilpailussa Saudi-Arabiassa maaliskuun puolivälissä.

1.4. 10:00 | Päivitetty 1.4. 10:36

Suomessakin on keskusteltu vuosin varrella usein siitä, missä iässä junioriurheilijan pitäisi tehdä lajivalinta, jotta olisi mahdollista nousta kovan tason kilpaurheilijaksi.

Joihinkin lajeihin liitetään käsite varhainen erikoistuminen. Tšekkiläinen Kristyna Napoleaova tarjoaa esimerkin toisesta ääripäästä, myöhäisestä erikoistumisesta.

Napoleaova, 25, harrasti lapsena monia lajeja, muun muassa tennistä, koripalloa ja salibandya.

Rakas ykköslaji oli kuitenkin jalkapallo, jota hän pelasi Tšekin ikäluokkamaajoukkueissa ja voitti seuratasolla Sparta Prahan väreissä useita juniorien mestaruuksia.

Ura eteni niin pitkälle, että hän rupesi saamaan 16-vuotiaana urheilustipenditarjouksia amerikkalaisista yliopistoista.

Sitten alkoi tulla loukkaantumisia kehityksen tielle.

”Taisin olla 17-vuotias, kun olin entinen jalkapalloilija”, Napoleaova sanoi CNN:n haastattelussa.

Seuraavina vuosina Napoleaova toimi erotuomarina, koska hänellä oli oman kertomansa mukaan eräänlainen oppisopimus Sparta Prahan kanssa.

Parikymppisenä Napoleaova rupesi pelaamaan aktiivisemmin golfia, jota hän oli muutaman kerran kokeillut eikä ollut saanut kovin kannustavia kokemuksia.

Uuden yrityksen ideana oli mahdollisuus viettää enemmän aikaa vanhempien kanssa.

”Se oli täysin erilainen laji.”

Ensimmäisessä kilpailussaan Napoleaova pelasi niin hyvin, että pelikaveri vitsaili hänen yltävän jonain päivänä ammattilaiseksi.

Näin todellakin tapahtui, vaikka jalkapallosta Napoleaova tiesi, että huipulle nouseminen on erittäin vaativaa.

Napoleaova lähti suorittamaan kansainvälisen kaupan maisterintutkintoa golfin mekaksi kutsuttuun St. Andrewsiin Skotlantiin.

Samalla hän päätti panostaa siellä myös golfiin. Vanhempien taloudellisella tuella se osoittautui hänen elämänsä parhaaksi päätökseksi.

Kaksi viikkoa sitten Napoleaova sijoittui toiseksi Euroopan-kiertueen kilpailussa Saudi-Arabiassa ja tienasi palkintorahaa lähes 70 000 euroa. Siinä kisassa paras suomalainen oli 17:nneksi sijoittunut Sanna Nuutinen.

Euroopan pääkiertueelle Napoleaova nousi haettuaan ensin kokemusta haastajakiertueelta. Viime kauden jälkeen hän sai karsinnoista rajoitetun pelioikeuden, jonka uusimisen hän on jo käytännössä varmistanut, kun vielä viime viikon kisasta Etelä-Afrikasta tuli yhdeksäs sija.

Napoleaova näkee, että hänelle on ollut etua jalkapallosta ja myöhäisestä golfuran aloittamisesta.

”Jalkapallosta tiedän, että monet lopettivat 15–20-vuotiaina. Silloin kuvioihin tuli esimerkiksi poikaystäviä, koulujuttuja ja työntekoa. Kun aloitin golfin niin myöhään, olin innostunut ja kunnianhimoinen enkä kyllästynyt.”

Napoleaova sanoo rakastavansa golfia.

”Joka päivä olen kiitollinen, että voin pelata. Ennen pidin haittana sitä, että en ollut pelannut kovin kauan, mutta en ajattele enää niin. Nyt pidän sitä etuna”, Napoleaova sanoi CNN:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat