Anni Vuohijoki kertoo saaneensa Jan Vapaavuorelta sähkö­postin, jossa häntä epäillään seksuaalisesta häirinnästä – kertoo eroavansa Olympiakomitean hallituksesta

Anni Vuohijoki on huolissaan Olympiakomitean tavasta hoitaa häneen kohdistunutta epäilyä ja syyttää pelolla johtamisesta.

Anni Vuohijoki kirjoittaa, ettei halua elää pelossa, vaan kertoa oman tarinansa.

1.4. 13:29 | Päivitetty 1.4. 18:02

Painonnostaja Anni Vuohijoki on eronnut Olympiakomitean hallituksesta urheilijajäsenen tehtävästä.

Vuohijoki kertoi perjantaina päätöksestään Instagram-tilillään sekä Twitter-tilillään.

Vuohijoki kertoo olevansa Olympiakomitean toisen häirintätapauksen epäilty. Suomen urheilun eettinen keskus Suek on aloittanut asiasta tutkinnan sekä Olympiakomitean että Vuohijoen omasta pyynnöstä.

Lue lisää: Anni Vuohijoen epäillään häirinneen kiekko­leijonia Pekingin olympialaisissa

Vuohijoen eroilmoitus ja hänen julkaisemansa kolmisivuinen kirje on uusin käänne Olympiakomiteaa ravistelevassa häirintäkohussa, joka alkoi Ylen uutisoitua viime viikon torstaina huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen saamasta varoituksesta.

Lehtimäen epäasiallinen käytös kohdistui kahteen työyhteisössä olleeseen naiseen ja käsitti yöllisiä tekstiviestejä. Tämän viikon maanantaina Lehtimäki erosi tehtävästään.

Lehtimäen eron jälkeen Vuohijoki kertoo saaneensa Olympiakomitean puheenjohtajalta Jan Vapaavuorelta sähköpostin, jonka mukaan myös häntä epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Tapaus sijoittui kisamatkaan.

Vuohijoki järkyttyi. Hän kertoo puhuneensa aina avoimesti elämästään, avioliitosta ja seksuaalisuudesta, mutta ei ymmärtänyt häirintäsyytöstä.

”Seksistä puhumisesta on kuitenkin pitkä matka seksuaaliseen häirintään”, hän kirjoittaa.

Vuohijoki oli Olympiakomitean kuultavana omassa asiassaan jo keskiviikkona.

Vuohijoen mukaan häntä ei syytetty mistään. Hänelle kerrottiin, että asia halutaan käydä kuitenkin läpi liikkeellä olevien huhujen takia.

Vuohijoen mukaan Vapaavuori myös vakuutti, että asia on loppuunkäsitelty.

Asia nousi kuitenkin esiin Vapaavuoren torstaina pitämässä tiedotustilaisuudessa, jonka aiheena oli Lehtimäen häirintätapauksen hoito Olympiakomiteassa.

Tilaisuudessa Vapaavuori vastasi toimittajan kysymykseen, että Lehtimäen tapauksen lisäksi on olemassa myös toinen häirintätapaus ”laajasti ottaen tässä urheiluympäristössä.”

”Jokainen tapaus tutkitaan perusteellisesti. Tapauksen käsittely on käynnissä”, Vapaavuori jatkoi.

Tilaisuuden jälkeen Vuohijoki kysyi Vapaavuorelta viestitse, oliko kyseessä hänen tapauksensa. Vapaavuori oli vastannut myöntävästi.

Vuohijoki kirjoittaa, että Vapaavuori oli myös sanonut, että Vuohijoen ei tule kuvitella, että hänen asiansa olisi unohtunut ja että media on hänestä kiinnostunut.

Vuohijoki kertoo säikähtäneensä tapaa, jolla Olympiakomitea on hoitanut Vapaavuoren johdolla hänen asiaansa. Hän päätti siksi kertoa oman näkemyksensä sosiaalisen median kautta.

”En halua olla kenenkään koirana. Nyt ymmärrän, mitä Rehn, Aatsola, Kervinen ja kumppanit tarkoittivat. Tämä on pelolla johtamista”, Vuohijoki viittasi urheilun johtotehtävissä työskennelleiden naisten julkaisemaan avoimeen kirjeeseen.

Kirjeen olivat allekirjoittaneet muun muassa Suomen Urheilujohtaja­seniorit ry:n puheenjohtaja Birgitta Kervinen, toimittaja Johanna Aatsalo ja entinen puolustusministeri, Rkp:n Elisabeth Rehn.

Lue lisää: Olympia­komitean häirintäkohu kirvoitti avoimen kirjeen: Urheilun hyväveli­kerhoille ja salaiselle kabinetti­politiikalle on saatava loppu: ”Kuppi on mennyt nurin”

Vuohijoen mukaan suomalaisessa urheilujohtamisessa eivät toteudu mitkään hänelle tärkeät arvot eli luottamus, avoimuus tai rehellisyys.

Sen vuoksi hän kertoo eronneensa Olympiakomitean hallituksen urheilijajäsenen tehtävästä, ja pyytäneensä Suomen urheilun eettistä keskusta tutkimaan häirintäepäilyä.

Vuohijoki kiitti saamastaan tuesta erityisesti toista urheilijajäsentä, entistä pikaluistelijaa Mika Poutalaa.

”Vaikka minä olen rivosuinen teknohiiri ja hän ”uskis” on meillä arvomaailma, joka on yhteinen. Arvot. Ne ovat ainoat aseet, joilla me voimme nukkua yömme rauhassa.”

Vuohijoki kiistää koskeneensa kehenkään fyysisesti.

HS ei tavoittanut puheenjohtaja Jan Vapaavuorta eikä Anni Vuohijokea kommentoimaan asiaa.

Vapaavuori kommentoi asiaa lyhyesti uutistoimisto STT:lle.

”On totta, että minun tietooni on saatettu epäily, että Anni Vuohijoki olisi syyllistynyt epäasialliseen käytökseen tai seksuaaliseen häirintään. Tämän pohjalta olen käynyt Anni Vuohijoen kanssa keskustelun. Olympiakomitea on saattanut asian Suekin käsittelyyn”, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori sanoi torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, että ei aio erota tehtävästään, vaikka hän on saanut kovaa arvostelua Lehtimäen tapauksen hoitamisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat