Niskaset kahmivat kultamitalit SM-hiihtojen avauspäivänä – Ampuma­hiihtäjä Mari Eder ylsi pronssille

Kerttu ja Iivo Niskanen hiihtivät molemmat kultavauhtia SM-kisoissa Rovaniemellä.

Iivo Niskanen oli ylivoimainen ykkönen miesten 10 kilometrin kilpailussa.

1.4. 12:52 | Päivitetty 1.4. 17:49

Niskasten perhe juhli kahta SM-kultaa Rovaniemen SM-hiihtojen avauspäivänä perjantaina.

Kerttu Niskanen oli ykkönen naisten viidellä kilometrillä. Hän kukisti vapaalla hiihtotavalla Krista Pärmäkosken 5,2 sekunnilla.

”Kiva näin päin. Jopa pienoinen yllätys itselle, että pystyin tänään voittamaan”, Kerttu Niskanen sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Hän on tunnettu parempana perinteisen hiihtotavan taitajana kuin vapaan osaajana, joskin Pekingissä hän ylsi mitaleille molemmilla hiihtotavoilla.

"Varmaan on päiväkohtaisia eroja, miten kukin saa itsestään irti”, Niskanen sanoi.

Hänen SM-kisansa jatkuvat sunnuntaina 30 kilometrin kilpailulla, jossa hiihtotapa on perinteinen.

Pärmäkoski hiihtää SM-kisojen kolmena päivänä, sillä hänen seurallaan Ikaalisten Urheilijoilla on mitalisaumat myös huomisen viestissä.

Pärmäkoski myönsi päivän olleen vaikea, kun verryttelyladun sulkeutumisesta starttiin oli tunti ja vartti. Pärmäkoski lähti ladulle viimeisenä.

”Tasaista vauhtia olisi jaksanut, mutta kiristystä ei riittänyt”, Pärmäkoski sanoi Ylelle.

Kolmanneksi hiihti ampumahiihtäjä Mari Eder, joka jäi voittajan vauhdista 16,2 sekuntia.

”Ei tiennyt yhtään, mitä tulee, mutta oli ihan hyvä päivä”, Eder sanoi Ylelle ja kertoi kilpailevansa nyt viidettä viikonloppua peräkkäin.

Eder arveli, ettei osaa vielä viikonlopun aikana kertoa varmuudella uransa jatkosta. Hän kiitteli kuitenkin taustajoukkojaan, joista osa on ollut mukana 15 vuotta.

”On saanut näyttää sielunsa syvimmät sopukat, mutta ei ole tarvinnut myydä itseään vatsalihaskuvilla. On saanut keskittyä huippu-urheiluun”, Eder sanoi.

Neljäs oli Eveliina Piippo, viides Johanna Matintalo ja kuudes Julia Häger.

Kansainvälisen uransa päättymisestä ennen kisaa Ylen tv-lähetyksessä kertonut Riitta-Liisa Roponen oli kahdeksas.

Mari Eder venytti pronssille naisten viiden kilometrin kilpailussa.

Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen tuplasi Niskasen sisarusten kultamitalisaaliin, kun hän hiihti ylivoimaiseen voittoon miesten kymmenen kilometrin vapaan kilpailussa.

"Tasaisesti joutui hiihtämään, ja oli nopea kymppi. Jokainen maastokohta piti hiihtää lujaa. Keli teki kilpailusta vauhdikkaan. Nousuakin kertyi yllättävän paljon”, Iivo Niskanen summasi reilun 23 minuutin rykäisyn jälkeen.

"Sunnuntaina muuttuu rankemmaksi. Toivottavasti on kulku päällä”, voittaja viittasi kisat päättävään 50 kilometrin perinteisen kilpailuun.

Niskanen taivutti toiseksi tulleen Joni Mäen 29,6 sekunnilla, mutta Mäen takana nuorisokaarti oli jo kannoilla. Remi Lindholm oli kolmas, Arsi Ruuskanen neljäs ja Niko Anttola viides.

"Hopea olisi ollut otettavissa, mutta Joni hiihti kovaa”, Lindholm tuumi.

Lindholm, 24, hiihti tällä kaudella kansainvälisen läpimurtonsa aikuisten sarjoissa ja ilmoitti seuraaviksi tavoitteikseen ensi talven Planican MM-hiihtojen 15 kilometrin vapaan kilpailun sekä Suomen miesten viestijoukkueeseen pääsemisen.

Lauantaina Ounasvaaralla Lindholm yrittää johdattaa Imatran Urheilijat viestimenestykseen. Miesten 4x10 kilometrin viestin mitalitaistelusta onkin kehkeytymässä tiukka.

Joni Mäki nosti edustamansa Pohti Skiteamin kovimmiksi kilpakumppaneiksi Jämin Jänteen ja Puijon Hiihtoseuran.

Entä Lindholmin puheet Imatran kultatavoitteesta?

"He ovat kolmantena pyöränä”, Mäki sanoi.

Oikaisu 1.4. kello 13.09: Kerttu Niskanen voitti Pekingin olympialaisten henkilökohtaisista mitaleistaan tosien vapaalla ja toisen perinteisellä hiihtotavalla, eikä molempia perinteisellä, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat