Jokerit antoi lopullisen vahvistuksen – seura jättää hyvästit KHL-liigalle

Jokerit ei ole mukana KHL:n tiistaina julkistamassa ensi kauden joukkuelistauksessa. Jokerit pelasi KHL:ssä kahdeksan kautta.

Jokerien logo koristi Ilmalan jäähallin keskiympyrää 26. joulukuuta 2021 otetussa kuvassa.

5.4. 14:13 | Päivitetty 5.4. 18:18

Helsingin Jokerit ei pelaa ensi kaudella jääkiekon KHL-liigassa. Asia varmistui, kun KHL-liiga julkaisi tiistaina Twitter-tilillään ensi kauden joukkueet.

Poissa on Jokerien lisäksi latvialainen Dinamo Riika. Kumpikin joukkue lopetti pelaamisen sen jälkeen, kun Venäjä aloitti helmikuun lopussa hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Jokerit pelasi KHL:ssä yhteensä kahdeksan kautta.

Tällä tietoa KHL:ssä pelaa ensi kaudella 22 joukkuetta. KHL:n farmisarjasta VHL:stä ei täydennyksiä ole tällä tietoa tulossa.

Jokereiden on arvioitu palaavan Suomen sarjoihin, mutta tarkemmat tulevaisuuden kuviot ovat vielä hämärän peitossa.

”Ei ole neuvoteltu, kun ei ole tahoja, joiden kanssa neuvotella”, SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoi HS:lle Jokerien mahdollisesta paluusta kotimaan pääsarjaan.

Siitä lähtien, kun Venäjä laajensi sotatoimiaan Ukrainassa 24. helmikuuta, on mediassa pyöritetty Jokereita Liigan tulevana joukkueena.

Kuten Hiltunen sanoi, neuvotteluyhteyttä ei toistaiseksi ole.

”Mutta tuo on selkeä askel eteenpäin, että he eivät ole enää KHL:ssä”, Hiltunen sanoi.

Hiltunen korosti, että SM-liigan täytyisi tietää tarkalleen, mikä olisi Jokerien organisaatio, seuran omistussuhde ja tietenkin, missä hallissa joukkue voisi pelata.

Pasilan areena ei tule pelipaikkana kysymykseen venäläisomistuksen ja pakotteiden takia.

”Läpinäkyvyys omistuksessa ja rakenteissa tarvitaan. Valmius ja halukkuus Liigalla on keskustella. Periaatteellista vastustusta ei ole.”

KHL:n tiedotteen mukaan Jokerien pääomistaja Jari Kurri on ilmoittanut jättävänsä paikkansa sarjan johtotehtävissä.

Jokerit vahvisti myöhemmin Twitter-tilillään, että seura irtaantuu KHL:stä ja että Jari Kurri jättää samalla paikkansa KHL:n hallituksessa.

Kurri on yksi Jokerien omistajista. Tulevaisuudestaan Jokerit aikoo kertoa myöhemmin, mutta ”mahdollisimman pian”.

Jokerien KHL-taival muuttui lähes ensi hetkistä lähtien ongelmalliseksi. KHL on Venäjän presidentin Vladimir Putinin luomus ja hänen valtansa yksi näkymismuodoista.

Kun Jokerit liittyi KHL:ään kesällä 2013, olisi pelaaminen idässä näyttänyt täysin toiselta kuin Krimin valtaamisen jälkeen kevättalvella 2014. Jokerien ensimmäinen kausi idässä alkoi syksyllä 2014, ja siitä lähtien seura on ollut yhä enemmän maalitauluna.

Alkuperäisessä ideassaan KHL tavoitteli laajuutta ympäri Eurooppaan, ja osittain onnistuikin siinä, kun Jokerit lähti mukaan ja joukkueita oli Latviasta, Slovakiasta, Tšekistä, Kroatiasta.

Yhtä nopeasti, kun sarja laajentui, se alkoi myös kutistua. Jokerien ensimmäisellä kaudella KHL:ssä pelasi 28 joukkuetta, mutta sen ajan seuroista on nyt kahdeksan lopettanut pelinsä idässä.

Kahdeksan kauden aikana Jokereista rakentui alussa seura, joka kiinnosti Venäjällä, mutta viime vuosina pelaamisesta tuli valtava riippakivi ja usein toistuvan arvostelun kohde.

Venäläinen media iski suoria ja koukkuja päin Jokereita, kun seura jätti viime kaudella menemättä Minskiin Valko-Venäjän hallitsemattoman tilanteen takia, jossa diktaattoripresidentti Aljaksandr Lukašenko sortaa kansaansa.

Sitä ennen Jokerit sai kritiikkiä jättäessään ensimmäisenä seurana kevään 2020 pudotuspelit kesken koronaviruksen levittyä koko maailmaan. Myöhemmin Jokerien päätös oli oikea ja oikea-aikainen, kun KHL ymmärsi keskeyttää kevään pelit.

Jokerien piti nousta yhdeksi KHL:n menestyvistä seuroista, mutta kaukalossa se ei koskaan toteutunut. Yhdelläkään kaudella Jokerit ei pystynyt etenemään pudotuspelien toista kierrosta pitemmälle.

Kaukalon ulkopuolella taloudellinen menestys oli täysin riippuvainen venäläisten oligarkkien rahoista. Kestämätön kulurakenne oli aivan liian raskas haalittavaksi suomalaisilta markkinoilta.

Tänä keväänä Jokerit lopetti pelaamisen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sota muutti sarjan lopullisesti, ja varsinkin suomalaiset pelaajat lähtivät pois lähes kaikki nopeasti.

Lue lisää: Jokerien KHL-taipaleen viimeinen kouristus on tulossa minä hetkenä hyvänsä – Tie kotoiseen Liigaan näyttää hankalalta

Lue lisää: Kaksi joukkuetta ei hakenut paikkaa ensi kauden KHL:ään

Lue lisää: Jokereista ei ole oltu yhteydessä Mestikseen – Kannattaja­yhdistyksessä odotetaan ”että tietyt asiat tapahtuvat”

Lue lisää: Lauri Marjamäelle tuli äkkilähtö Ouluun, kun työt loppuivat Jokereissa kuin seinään – lähtiessään hänellä ei ollut edes vaihtokalsareita

Lue lisää: MTV: Jokerit jättää KHL:n ja valmistelee paluuta Suomeen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat