Sulkapalloliitto vaatii avoimessa kirjeessä Olympiakomiteaa järjestämään ylimääräisen kokouksen

Sulkapalloliitto haluaa pystyyn väliaikaisen valiokunnan, jolla olisi mahdollisuus erottaa ja valita uudet jäsenet hallitukselle.

6.4. 22:46

Suomen Sulkapalloliitto vaatii Olympiakomiteaa järjestämään ylimääräisen kokouksen.

Sulkapalloliiton mielestä ylimääräisessä kokouksessa tulisi käsiteltäväksi ehdotus väliaikaisen valiokunnan perustamisesta.

Valiokunta tilaisi selvitystyön Mika Lehtimäen tapaukseen liittyvästä kokonaisuudesta ja määrittelisi sen kohdentamisen. Valiokunnalla olisi myös mahdollisuus erottaa ja valita uudet jäsenet hallitukselle.

Sulkapalloliitto esittää vaatimuksensa ylimääräisestä kokouksesta avoimessa kirjeessä, jonka se julkaisi keskiviikkona. Kirje on suunnattu kaikille Olympiakomitea ry:n äänivaltaisille jäsenliitoille.

Kirjeessä todetaan, että Olympiakomitean hallitus on päättänyt tilata riippumattomalta ulkopuoliselta taholta selvityksen Mika Lehtimäen tapaukseen liittyvästä kokonaisuudesta.

”Käsityksemme mukaan tähän kokonaisuuteen liittyy paljon hyvään hallintoon liittyviä kysymyksiä mm. päätöksentekomenettelyn osalta. Päätöksenteko ei uutisoinnin perusteella vaikuta olleen hyvän hallinnon periaatteiden mukaista”, kirjeessä sanotaan.

Kirjeessä kysytään, aikooko Olympiakomitean hallitus tilata selvityksen, jossa se on itse kohteena.

”Jos hallituksen menettely on osa selvitettävää kokonaisuutta, onko jäsenliittojen mielestä läpinäkyvää ja avointa, että selvitystyön tilaa hallitus itse – osittain omaan toimintaansa kohdistuen? Miten varmistetaan selvitystyön kohdentuminen oikeisiin asioihin?”

Sulkapalloliiton mielestä olisi ”ikävää ja kestämätöntä”, jos ulkopuolinen selvitys ei pääse pureutumaan ydinongelmiin.

”Koska kovin montaa ”siloiteltua” päätöstä ei Olympiakomitean uskottavuus välttämättä kestä. Tarvitaan aidon rehellistä selvitystyötä ja oikein kohdennettu toimeksianto, jossa uskalletaan katsoa tilannetta sellaisena kuin se on – ilman, että taustalla on mitään epäasiallisia vaikuttimia tai ’oman tontin suojelua’”, kirjeessä sanotaan.

Sulkapalloliiton mukaan sen puheenjohtaja Tytti Saarinen ehdotti Olympiakomitean puheenjohtajalle Jan Vapaavuorelle keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että järjestön kokous käsittelisi valiokunnan nimittämistä selvitystä varten.

”Hallitus voi päättää tällaisen kokouksen koolle kutsumisesta. Asia ei yllätykseksemme saanut kannatusta puheenjohtajalta”, liitto kirjoittaa.

Sulkapalloliitto toteaa kirjeessä, että yhdistyslain 5 luvun 20 §:n ja Olympiakomitean sääntöjen 9 §:n mukaan yhdistyksen ylimääräinen kokous on pidettävä mm. silloin, jos vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii.

”Varsinaisia äänivaltaisia jäseniä lajiliittojen muodossa on Olympiakomiteassa yhteensä 90, minkä lisäksi jäseninä on kaksi äänivaltaista henkilöjäsentä. Tarvitaan vähintään 10 rohkeaa lajiliittoa, jotka esittäisivät vaatimuksen ylimääräisen kokouksen koolle kutsumisesta yhdistyksen hallitukselle”, kirjeessä sanotaan.

Kirjeen mukaan tilattavan selvitystyön tulokset raportoitaisiin väliaikaiselle valiokunnalle, jonka tehtävänä olisi tiedottaa tuloksista muille jäsenliitoille.

”Jäsenet voisivat arvioida Olympiakomitean nykyisen hallituksen luottamusta ja edellytyksiä jatkaa uskottavasti tehtävässään urheilun parhaaksi ja tehdä tarvittaessa yhdistyslain 5:23.1 4-kohdan mukaisen päätöksen mahdollisesta hallituksen erottamisesta, mikäli luottamusta ei enää ole”, kirjeessä sanotaan.

Lue lisää: MTV: EK:n johtaja Taina Susiluoto on vahvoilla Olympiakomitean toimitusjohtajaksi

Lue lisää: Olympiakomitea vie myös kolmannen epäasiallisen käytöksen epäilyn riippumattomaan tutkintaan

Lue lisää: Häirintäkohut hämmentävät Olympia­komitean työn­tekijöitä: ”Ensivaikutelmanani oli järkytys”

Lue lisää: HS:n tiedot: Anni Vuohijoen epäillyn häirinnän kohteena oli Leijonien varapelaaja

Lue lisää: Olympiakomitea-jupakka saattaa koitua Vapaavuoren kohtaloksi presidenttipelissä – Tutkija: ”Eihän tämä anna kuvaa kovin avoimesta ja demokraattisesta johtajuudesta”

Lue lisää: Jan Vapaavuoren luottamus joutuu testiin – Sami Itani: ”Urheilun päätöksenteko ei ole tarpeeksi läpinäkyvää”

Lue lisää: Olympia­komitean henkilöstö pettynyt johtajiensa toiminta­tapoihin Lehtimäen häirintä­tapauksessa – antaa tukensa ulkopuoliselle selvitykselle

Lue lisää: Olympia­komitea tilaa häirinnästä ulko­puolisen selvityksen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat