Tuhansille urheilijoille kysely epäasialliseksi koetusta käytöksestä: ”Tälle tutkimukselle on tarvetta”

Suomen urheilun eettinen Suek lähettää urheilujärjestöjen kautta 16-vuotta ja sitä vanhemmille kilpaurheilijoille kyselyn, jossa he voivat kertoa hyviä ja huonoja kokemuksiaan urheilussa.

Nina Laakso työskentelee Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkimuspäällikkönä.

11.4. 11:24

Suomen urheilun eettinen keskus Suek aloittaa selvityksen urheilijoiden kokemuksista kilpaurheilussa.

Suek toteuttaa tutkimuksen yhdessä noin 50 eri urheilujärjestön kanssa Järjestöt lähettävät huhtikuun alussa tutkimuskyselyn tuhansille kilpaurheilijan kriteerit täyttäville urheilijoilleen.

Tutkimuksessa selvitetään urheilun mukanaan tuomia hyviä kokemuksia sekä epäasiallista ja vastuutonta toimintaa.

Selvitys on ajankohtainen, sillä tutkittavana on parhaillaan kolme epäasialliseen käyttäytymiseen liittyvää tapausta Suomen olympiakomiteassa.

"Viime viikkojen tapahtumien ja niiden nostattama keskustelu osoittavat, että tälle tutkimukselle on tarvetta. Tarvitsemme lisää tietoa urheilukulttuuristamme, jotta saamme luotua todellisen kuvan tämänhetkisestä tilanteesta”, Suekin tutkimuspäällikkö Nina Laakso sanoo tiedotteessa.

”Tapausten julkitulo kertoo myös muutoksesta ja siitä, että epäasiallinen käytös tunnistetaan ja ne uskalletaan nostaa rohkeasti esiin.”

Kysely lähetetään urheilujärjestöjen kautta 16-vuotta ja sitä vanhemmille kilpaurheilijalle. Urheilijat vastaavat kyselyyn nimettömästi ja tiedot käsitellään luottamuksellisena aineistona. Tutkimukseen vastaaminen on vapaaehtoista.

”Urheilijoilla on nyt mahdollisuus nostaa esiin omia kokemuksiaan ja havaintojaan urheilusta, sekä hyviä että asioita, joita pitäisi parantaa”, korkeushyppääjä Ella Junnila sanoo.

Jatkossa tutkimus on tarkoitus toteuttaa kolmen vuoden välein, joten nyt kerättävä aineisto toimii vertailuaineistona suomalaisen urheilun lähtötilasta. Ensimmäisen tutkimuksen tulokset julkaistaan syksyllä.

Tutkimus on jatkoa kaksi vuotta sitten julkaistulle Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimukselle, jossa selvitettiin urheilussa esiintyvän seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän yleisyyttä ja taustoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat