Olympia­voittajan uudessa pyörässä komeilee kullan­värisillä kirjaimilla kaksi matemaattista yhtälöä, joista maallikko ei ymmärrä mitään

Matematiikan tohtori Anna Kiesenhofer kertoo, että yhtälöillä on hänelle henkilökohtaista merkitystä.

Anna Kiesenhofer Tokion olympialaisten maantieajossa heinäkuussa 2021.

17.4. 16:56

Tokion olympialaisten yllättävimpiin voittajiin kuului viime kesänä itävaltalainen Anna Kiesenhofer, joka voitti pyöräilyn naisten maantieajon poikkeuksellisella suorituksella.

Kiesenhofer oli kilpailussa maansa ainoa edustaja, joten hänen ei tarvinnut sopia taktiikasta kuin itsensä kanssa.

Kiesenhofer ampaisi pian lähdön jälkeen irtiottoon, joka vastoin kaikkia todennäköisyyksiä kesti maaliin asti.

Kisan jälkeen kävi selväksi, että soolosuoritus tavallaan kuvasti osuvasti sitä, että Kiesenhofer on niin sanotusti yksinäinen susi.

Kiesenhofer on ollut jo viitisen vuotta käytännössä amatööri, eli hän ei ole kuulunut mihinkään ammattilaistalliin. Vuonna 2017 hän lähti belgialaisesta Lotto-Soudalista havaittuaan, että se elämä ei ollut häntä varten.

On oletettavaa, että kautta historian kovin moni tohtoriksi väitellyt henkilö ei ole yltänyt olympiavoittoon.

Kiesenhofer on kuitenkin tällainen. Hän oli väitellyt tohtoriksi matematiikasta 25-vuotiaana, jo vuosia ennen olympiavoittoaan. Nykyään hän tekee urheilun ohella töitä opettajana ja tutkijana teknillisessä korkeakoulussa Sveitsin Lausannessa.

”Paperilla olen amatööri, mutta pyöräily vie valtavan paljon tilaa elämässäni. Rahaa saan vain normaalista työstäni. Kuluneet puolitoista vuotta keskityin täydellisesti tähän kisaan”, Kiesenhofer sanoi tuoreena olympiavoittajana.

Nyt Kiesenhofer, 31, on tuonut persoonallisella tavalla julki, mitkä asiat ovat hänelle tärkeimpiä: pyöräily ja matematiikka.

Hän julkaisi lauantaina sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa näkyy osa hänen uuden pyöränsä runkoa.

Kuva kertoo, että vaaleaan maalipintaan on kirjoitettu kullanvärisillä kirjaimilla kaksi matemaattista yhtälöä, joista maallikko ei ymmärrä mitään.

Kiesenhofer kertoo Instagramissa, että hän ei valinnut näitä kahta yhtälöä sen takia, että ne ovat valtavan tärkeitä matematiikassa.

”Ne kuvastavat pääaiheita, joihin henkilökohtaiset tutkimukseni ovat keskittyneet. Halusin kertoa oman tarinani”, hän perustelee.

Ensimmäinen yhtälö liittyy Kiesenhoferin mukaan hänen väitöskirjaansa, joka valmistui vuonna 2016.

Toinen yhtälö on tärkeä osa tutkimusta, jota hän on tehnyt neljän viime vuoden aikana.

”Silloin kun en ajatellut harjoitteluani Tokiota varten, tämä täytti ajatukseni”, Kiesenhofer kirjoittaa viitaten jälkimmäiseen yhtälöön.

Viime vuosina Kiesenhofer on kilpaillut harvakseltaan, minkä selittää pitkälti se, että hän ei ole ollut missään ammattilais- eikä amatöörijoukkueessa.

Viime vuonna hän sijoittui olympialaisten jälkeen MM-kisojen aika-ajossa 17:nneksi ja EM-aika-ajossa seitsemänneksi.

Tämän viikon alussa Kiesenhofer kirjoitti Twitterissä, että hänen mielestään arvokkainta harjoittelusta kertovaa kirjallisuutta ovat urheilijan omat päiväkirjat.

”Kunpa niissä vain olisi yhteenvetoja tai johtopäätöksiä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat