”Pohjoisen helvetti” sujui ennätysnopeudella, vaikka voittajakin kärsi rengasrikosta

Hollantilainen Dylan van Baarle karkasi muilta vaativalla mukulakiviosuudella.

Dylan van Baarle tuuletti yhtä uransa arvokkaimmista voitoista.

17.4. 20:54 | Päivitetty 17.4. 21:15

”Pohjoisen helvetiksi” kutsuttu maantiepyöräilyn kenties arvostetuin yksipäiväinen klassikkokilpailu Pariisi–Roubaix ajettiin sunnuntaina 119. kerran. Tällä kertaa se tapahtui aurinkoisissa, kuivissa ja pölyisissä oloissa.

Ajokeli oli siis lähes päinvastainen kuin kilpailun edellisessä versiossa viime vuoden syksyllä, jolloin kilpailijat ja heidän ajokkinsa olivat maalissa perusteellisen kuraisia.

Vaikka sateen aiheuttama liukkaus loisti poissaolollaan, tälläkin kertaa nähtiin lukuisia pahoja kaatumisia ja kymmenittäin rengasrikkoja. Niitä edesauttoi se, että noin viidennes 257 kilometrin taipaleesta rynkytettiin mukulakivillä, 30 erimittaisena pätkänä.

Hurjasta urakasta voittajaksi seuloutui hollantilainen viime vuoden MM-hopeamitalisti Dylan van Baarle, jonka työnantajalle, brittitalli Ineos Grenadiersille voitto tässä kilpailussa oli ensimmäinen.

Van Baarle, 29, kiihdytti lopulliseen irtiottoon vaativalla mukulakiviosuudella, kun matkaa oli jäljellä noin 18 kilometriä. Hänen keskinopeutensa 45,79 kilometriä tunnissa on kilpailun ennätys.

Suotuisista oloista myös tuulen suunnan osalta kertoo se, että viime syksynä italialaisen Sonny Colbrellin voittoaika oli noin 25 minuuttia hitaampi.

Maaliin tullessaan epäuskoisena päätään pidellyt van Baarle kertoi olleensa äärimmäisen yllättynyt voittosuorituksestaan, vaikka hän on osoittanut viime viikkoina kovaa kuntoa.

Kaksi viikkoa aiemmin hän sijoittui kirikamppailussa toiseksi Flanderin ympäriajossa, joka Pariisi–Roubaixin tavoin on yksi viidestä arvostetuimmasta klassikkokilpailusta. Niitä kutsutaan monumenteiksi.

”En ollut uskoa, että tulin ensimmäisenä velodromille. Tämä on aivan hullua. Tämä kisa on monumentti, ja totta kai halusin voittaa monumentin”, sanoi van Baarle, joka oli yksi monista rengasrikon kärsineistä ajajista.

Toiseksi kiri yksi maailman parhaista yleisajajista, belgialainen Wout van Aert, jota äskettäin sairastettu korona ei näyttänyt painavan. Hän hävisi voittajalle minuutin ja 47 sekuntia.

Naiset ajoivat toista kertaa oman versionsa Pariisi–Roubaix’sta lauantaina, ja mukana 123 kilometrin kilpailussa oli ensimmäistä kertaa suomalainen ajaja.

Norjalaista Uno-X Pro Cycling Teamia edustava 18-vuotias Anniina Ahtosalo sijoittui 56:nneksi ja oli yksi nuorimmista maaliin päässeistä.

Kilpailun voitti pitkällä irtiotolla tähtikuskeihin kuuluva italialainen olympiamitalisti Elisa Longo Borghini, jolle Ahtosalo hävisi runsaat yhdeksän minuuttia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat