Kaksi jalkapallo­sukua löi iloisesti jälleen kättä, kun Paatelainen siirtyi HIFK:n pää­valmentajaksi – ja se kertoo Suomi-futiksen pienistä piireistä

Veikkausliiga-seura HIFK:n päävalmentajapelissä kiertyy kauniisti yhteen myös kahden jalkapallosuvun, Paatelaisen ja Waldenin, tarinat. Tämä tarina kertoo omaa kieltään suomalaisen jalkapallon pienistä piireistä, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Vuorineuvos, entinen Yhtyneiden Paperitehtaiden toimitusjohtaja Juuso Walden (vas.) oli Hakan suuri tukija ja Mixu Paatelainen nousi puolestaan Hakassa suomalaiseksi jalkapallotähdeksi.

18.4. 16:50

Historia ei koskaan toista itseään, mutta se rimmaa. Sanonta sopii usein urheiluhistoriaan.

Juuri nyt se sopii Veikkausliiga-seura HIFK:n päävalmentajapeliin, jossa HIFK:n ja FC Hakan seurahistoriat rimmaavat nätisti. Tässä tarinassa kiertyy kauniisti yhteen kahden jalkapallosuvun, Paatelaisen ja Waldenin, tarinat.

Syksyllä 1972 HIFK putosi pääsarjasta, ja siitä alkoi HIFK:n 42 vuoden mittainen taival aladivisioonissa. Moni kovan luokan pelaaja oli lähdössä HIFK:sta. Yksi heistä oli Mixu Paatelaisen isä Matti ”Roto” Paatelainen, joka voitti maalikuninkuuden kaudella 1972.

Matti Paatelaisen mukaan Valkeakosken suurmies, Yhtyneiden Paperitehtaiden entinen toimitusjohtaja ja Hakan suuri tukija, Juuso Walden oli antanut käskyn, että ”Roto pitää hankkia Valkeakoskelle”.

Lue lisää: Miksi mestarisuosikki putosi vuonna 1972 alasarjoihin kymmeniksi vuosiksi?

Kauden 1972 jälkeen Paatelainen saapui junalla Valkeakoskelle neuvotteluun, jossa vastapuolella oli Yhtyneiden Paperitehtaiden hallintojohtaja Matti Saukkonen. Haka oli silloin vahvasti tehtaan joukkue.

”En ole ollut niin saamattomassa neuvottelussa koskaan. Ilmoitin Helsinkiin palattuani, että sopimusta ei synny”, Paatelainen, 77, kertoo.

Sen jälkeen Valkeakoskelta ilmoitettiin, että Jylhävaaran konepajan johtaja Atte Nyman saapuisi Primulan kahvilaan Mannerheimintielle neuvotteluihin. Keskustelussa meni vain viisi minuuttia.

Nyman kysyi vielä suosituksia muista pelimiehistä, ja sen seurauksena myös Pekka Heikkilä ja Martti Kuusela päätyivät Hakaan. Paatelaisen sopimuksen laati Hakan palloilujaoston johtaja Juha Niemelä, josta myöhemmin tuli UPM-Kymmenen toimitusjohtaja.

Myöhemmin samana syksynä Paatelainen tapasi vuorineuvos Waldenin, joka oli ”lyhytsanainen”. Walden kuoli samana syksynä 65 vuoden iässä.

Viisikymmentä vuotta myöhemmin Paatelaisen ja Waldenin suvun tarinat liittyvät jälleen yhteen. Viime viikolla Waldenin pojanpojat Jan Walden, HIFK:n hallituksen jäsen, ja Timo Walden, miesten A-maajoukkueen tiedottaja, olivat hankkimassa Mixu Paatelaista HIFK:n päävalmentajaksi.

”Molemmat olivat [siirron takana]. Timo oli vahvasti luomassa tietoa ja sanomassa, että olisi hyvä saada Mixu HIFK:hon. Nämä ovat Mixun kertomaa minulle”, Matti Paatelainen sanoo.

HS:n lähteiden mukaan HIFK:n hallituksessa Jan Walden oli isossa roolissa kääntämässä päävalmentajavalintaa päälaelleen sen jälkeen, kun hallitus oli päätynyt keskusteluissa ensin italialaisen Fabrizio Piccaretan kannalle. Tarina kertoo omaa kieltään suomalaisen jalkapallon pienistä piireistä.

55-vuotias Mixu Paatelainen, entinen Huuhkajien päävalmentaja, palaa nyt HIFK:hon, missä hän tutustui jalkapalloon ensi kertaa.

”Minulla on kuva siitä, kun Mixu on reppuselässäni ja juoksen Olympiastadionin metsikössä lenkkiä”, Paatelainen sanoo.

HIFK:n päävalmentaja Aulis Huttunen hoiti välillä pientä Mixua sillä välin, kun isä harjoitteli joukkueen kanssa. Se oli sellaista aikaa. Ja näin, kuten Mixu tapaa sanoa.

Lue lisää: Mixu Paatelaisen päävalmentajapesti HIFK:n kanssa varmistui: ”Tulen tekemään kaikkeni”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat