Ralf Lopian hyppää vappuna pyöränsä selkään ja aikoo palata kotiin vasta vuosien päästä

Myrskyläläisen Ralf Lopianin 140 000 kilometrin matka alkaa vapunpäivänä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut hiukan alkumatkan reittiä.

Ralf Lopian pyöräilee seuraavat seitsemän vuotta eri puolilla maailmaa.

22.4. 2:00 | Päivitetty 22.4. 16:28

”Se on Monica.”

Ralf Lopian nauraa iloisesti kerrottuaan pyörälleen antamastaan nimestä. Vielä edellisen haastattelun aikana viime joulukuussa pyörällä ei ollut nimeä – Lopian kutsui sitä rakastajakseen. Nimeen ei kuulemma liity sen kummempaa tarinaa.

”Se vain tuli jostain.”

Kyse on pyörästä, jolla Lopian, 64, aloittaa vapunpäivänä huiman pyöräretkensä maailman ympäri. Matkan pituus on noin 140 000 kilometriä, ja se kestää seitsemän tai ehkä kahdeksankin vuotta.

Lue lisää: Ralf Lopian lähtee seitsemän vuoden pyöräretkelle ympäri maailman – Ryöstäjiin hän varautuu erityisellä kikalla

Lopian etenee rauhallisesti, aluksi 250 kilometriä viikossa ja myöhemmin korkeintaan 500 kilometriä viikossa. Matkan varrella hän aikoo välillä pysähtyä pidemmäksikin aikaa: esimerkiksi Prahassa hän tapaa entisiä työkavereitaan ja Berliinissä perhettään.

Suunnitelmissa on myös muutaman kerran vuodessa noin kolmen viikon loma vaimon Tarja Lopianin kanssa eri puolilla maailmaa.

”Olemme sopineet, että jos löydän kauniin paikan maailmassa, soitan ja pyydän tulemaan sinne.”

Tässä on Ralf Lopianin pyöräilyreitin alkuperäinen matkasuunnitelma. Siihen on tullut kaksi muutosta: Lopian ei käy Venäjällä (Kaliningradissa) eikä Moldovassa.

Alkuperäisen reitin alkupäähän Lopian on tehnyt muutoksia Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Minulla oli matkareitti Kaliningradin kautta Gdańskiin, mutta Kaliningrad on militaarinen alue Venäjällä. En mene ollenkaan Venäjälle, vaan menen Liettuan kautta Puolaan”, Lopian kertoo.

Ukraina ei ollut Lopianin reitti­suunnitelmissa alun perinkään. Naapurimaa Moldova oli, mutta sekin jää nyt väliin.

Lopian kertoo, että valmistelut runsaan viikon päästä alkavaan seikkailuun ovat viimeistelyä vaille valmiit. Varusteet ovat vielä Myrskylässä sijaitsevan kodin biljardipöydällä, mutta Lopianin mukaan pakkaaminen pyörän laukkuihin vie vain muutaman tunnin.

Kaikki varusteet ovat vielä biljardipöydän päällä.

”Sen sijaan tarkistan koko ajan, että en ole unohtanut jotain. Se on vähän jännä asia.”

Fyysinen kunto on myös ”tosi hyvä”, kuten Lopian asian ilmaisee. ”Lääkäriasemalla tehtyjen veritestien mukaan kaikki on tip top.”

Lisäksi Lopian on ottanut kaikki tarpeelliset rokotukset, myös vesikauhu­rokotteen.

”Koirat Etelä-Euroopassa purevat mieluiten pyöräilijöitä”, hän lohkaisee.

Kevään ensimmäiset kilometrit pyörällään, siis Monicalla, Lopian teki vasta pääsiäisen jälkeen, mutta kuntopyörä on ollut talven ajan kovassa käytössä.

”Kotona olohuoneessa olen pyöräillyt 2–3 tuntia joka päivä. Nyt aloitan ulkona pyöräilyn, kun sää on kaunis.”

Kun lähtöön on enää noin viikko, jännitystäkin on ilmassa.

”Koko ajan vatsanpohjassa jännittää enemmän. Olen kuin pieni poika, joka odottaa joulua.”

Kun HS julkaisi viime joulukuussa jutun Lopianin matkasuunnitelmasta, aiheesta virisi verkossa keskustelua sekä reitistä että pyörän tekniikasta. Lopian on keskustelun havainnut, muun muassa sen, että esimerkiksi Kiinasta Pakistaniin tai Bangladeshista Burmaan pääsy on vaikeaa ellei jopa mahdotonta.

Lopiania hankaluudet eivät harmita.

”Katson aina viikkoa tai kahta etukäteen, millainen tilanne maassa on. Päätän sen mukaan [matkasuunnitelmani]. Reitti ei ole koskaan sataprosenttisen varma. Minulla ei ole ongelmaa vaihtaa reittiä eikä [etukäteen suunniteltu] reitti ole elämäni.”

Ralf Lopian valitsi pyöräänsä perinteiset ketjut.

Myös tekniikkaan liittyvät asiat Lopian on pohtinut tarkasti. Erityisesti esille ovat nousseet hihnavetoiset pyörät, joissa perinteiset ketjut korvataan hiilikuituisella hammashihnalla, jonka kestävyys on ketjuja parempi.

”Olen miettinyt hammashihnaa. Olen hieman ylipainoinen, ja hammashihnassa runko voi olla heikkous. Siksi olen valinnut ketjun”, Lopian sanoo.

Lopian tarkoittaa heikkoudella sitä, että hammashihnaisen pyörän rungossa pitää olla avattava liitoskohta, josta hihna asennetaan paikoilleen. Tämä asettaa runko­suunnitteluun vähintäänkin lisävaatimuksia.

Perinteisessä ketjussa on sekin etu, että uusia pystyy ostamaan melkein mistä tahansa maailman kolkasta.

Samasta syystä pyörän runko on terästä: jokaisesta kylästä löytyy hitsaaja, joka pystyy korjaamaan mahdolliset viat. Alumiini- tai hiilikuiturunkojen kanssa tämä voisi olla haasteellisempaa.

Viimeisimpänä hankintana on peili, jolla pystyy seuraamaan selän takana olevaa liikennettä.

”Liikenne on minun kannaltani suurin vaara”, Lopian toteaa ja listaa ”hyväksi kakkoseksi” taudit, etenkin malarian. Myös ryöstön uhriksi joutuminen on riski­analyysissa korkealla.

Pääsyyksi melkoiseen urakkaansa, josta Lopian haaveili ensimmäisen kerran jo yliopisto-opiskelijana, hän sanoo sen, että hän haluaa nähdä tämän maailman. Ja Lopian aikoo toteuttaa sen Monican selässä polkemalla.

”Maailmassa on monta kaunista paikkaa, esimerkiksi Kirgisia on erittäin kaunis. Pyöräillessä kaiken näkee paljon paremmin kuin autossa istuessa. Haluan myös tavata erilaisia ihmisiä erilaisista kulttuureista”, hän kertoi viime joulukuussa.

Matkan aikana Lopian aikoo päivittää säännöllisesti juuri avattuja verkkosivujaan osoitteessa random-roads.com.

Ralf Lopian

Ralf Lopian aloittaa maailmanympäripyöräilynsä vappuna.

  • 64-vuotias myrskyläläinen, joka on syntynyt Saksassa.

  • Jää kesäkuussa eläkkeelle maa- ja metsätalousministeriöstä eläin- ja kasvinterveys­yksikön erityisasiantuntijan tehtävistä. Viimeinen työpäivä oli 17. joulukuuta 2021.

  • Lähtee 1. toukokuuta pyöräilemään maailman ympäri. Tavoitteena on kiertää Euroopan kautta Aasiaan ja Australiaan ja Uuteen Seelantiin sekä Pohjois-Amerikan länsi-osien kautta Etelä-Amerikkaan ja takaisin itäosia pitkin Pohjois-Amerikkaan, josta siirtyminen Afrikkaan. Kun Lopian pääsee Namibiaan, hän päättää, jatkaako pyörällä Eurooppaan vai lentääkö kotiin.

  • Lopianin maailmanympäripyöräilyn budjetti on noin tuhat euroa kuukaudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat