Tampereen uudessa hallissa pelataan rumaa jääkiekkoa – valkoista jäätä tulee ikävä

Tampereen uusi halli voisi näyttää esimerkkiä ja poistaa mainokset jään pinnalta, mutta vielä se ei onnistu, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Pusa.

Patrik Virta tekee Tapparalle maalin jääkiekon välieräottelussa KooKoota vastaan Tampereen Nokia-areenassa.

22.4. 10:34 | Päivitetty 22.4. 16:50

Tampereen uudessa Nokia-areenassa pelataan rumaa jääkiekkoa, kuten kaikissa muissakin kotimaan kiekkoliigan pelipaikoilla.

Syy rumaan jääkiekkoon on jään pintaan maalatuissa mainoksissa. Nokia-areenassakin värimaailma on yhtä sotkua, kun siihen yhdistyvät pelaajien asut ja monisävyiset jäämainokset.

Olisikin aika siivota kotimaista jääkiekkoa.

Katseet kääntyvät nimenomaan Tampereen moderniin halliuutuuteen. Pelitapahtumat saadaan jo digitalisoitua isoille näyttötauluille, joista katsojaa näkee esimerkiksi pelaajan laukauksen lyöntinopeuden.

Jään pintaan huipputeknologia ja digitalisointi eivät aivan vielä yllä. Tampereen uuden jäähallin katossa on valotekniikkaa, joilla mainokset voitaisiin heijastaa jollain tavalla jään pintaan pelikatkojen aikana.

Näin jääkiekkoa voitaisiin pelata valkoisella jäällä, kuten NHL-liigassa Pohjois-Amerikassa. Sielläkään jää ei ole täysin puhdas mainoksista, mutta niitä ei ole haitaksi asti, kuten Suomessa.

Mainostajat ja sponsorit ovat oleellinen osa kaupallista urheilua, siitä ei ole kysymys. Mainostajien kannalta digitaalisista mainoksista luulisi kuitenkin olevan enemmän hyötyä kuin haittaa.

Valkoinen jää lisäisi katsojan ja pelaajien ottelunautintoa.

Pelikatkojen aikana jäähän piirtyvät mainos jää paremmin mieleen kuin sen pintaan maalattu kuvio.

Suomessa jäämainosten digitalisointi onnistunee tällä hetkellä vain Nokia-areenassa ja myöhemmin Rauman uusittavassa jäähallissa.

Äijänsuolla aletaan pelata viimeistään ensi liigakauden kynnyksellä led-kaukalossa, jossa katsojille voidaan tarjota uusia elämyksiä ja efektejä myös jäällä, kaukalon laidoilla ja jäähallin käytävillä.

Kyseessä on yli miljoonan euron hanke, jonka kustannuksista vastaavat seuran rahoittajat ja tukijat. Kustannus jakautuu usealle vuodelle, mutta Rauman Lukolla on varaa.

Muilla Suomen liigapaikkakunnilla jäähallin tuonti täyteen digiaikaan voi elää pelkkänä unelmana vielä vuosia.

Nokia-areenassa jäämainoksista vastaa tapahtumajärjestäjä. Aloitteen puhtaalla jäällä pelaamisesta pitäisi siis tulla hallin pääkäyttäjiltä Tapparalta ja Ilvekseltä.

Nokia-areenan toimitusjohtaja Marko Hurme kertoo HS:lle, että ainakin hän liputtaa puhtaan jään puolesta sitten, kun näyttötekniikka kehittyy vielä lisää.

”Ehdottomasti. Toivon, että mennään siihen suuntaan. Kaukalon laidat saadaan jo puhtaaksi nappia painamalla jo nyt”, Hurme sanoo.

Tappara ja TPS pelaavat lauantaina toisen finaaliottelun kiekkoliigassa Turussa. Tappara voitti ensimmäisen kohtaamisen Tampereella maalein 2–1. Kolmas finaali pelataan Nokia-areenassa maanantaina.

Lue lisää: Suomen hienoin areena lumosi tamperelaiset täysin, ja arki-illoistakin tuli pelkkää yleisö­juhlaa: ”Tämä nostaa riman aika korkealle”

Lue lisää: Jättihallihanke Garden Helsinki on kohdannut häkellyttävän paljon vastoinkäymisiä – Venäjän hyökkäys Ukrainaan ”tulee vaikuttamaan kaikkeen”

Lue lisää: Tapparan ratkaisijat tulivat ääripäistä, kun Levtchi laukoi kevään ensimmäisensä ja Kuusela voittomaalin

Lue lisää: Tapparan ylivoima oli myrkkyä TPS:lle, joka kaatui 2–1: ”Ei tästä varmaan mitään maali-ilottelua tule jatkossakaan”

Lue lisää: Tässä on liigafinaalien kiinnostavin nuori pelaaja – Mikael Pyyhtiä tulee urheiluperheestä, jonka veljeksistä nuorin on matkalla ammattilaiseksi kivikovaan Serie A:han

Lue lisää: Kaikki tietävät mitä ylämummo tarkoittaa mutta sen alkuperä on monille yllätys: ”Minulla on ollut täysin pimennossa, että se on lähtenyt täältä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat