”Sata metriä pitää heittää paikaltaankin” – Entiset palloilijat OIiver Helander ja Toni Kuusela odottavat hyvää keihäskesää

Keihäsmiehet haluavat unohtaa Tokion olympiakisojen pettymyksen ja pärjätä vihdoin arvokisoissa. Odotettavissa voi olla pitkään aikaan paras suomalainen keihäskesä.

Oliver Helander ja Toni Kuusela matkasivat alkuviikosta harjoitusleirille Belekiin Turkkiin.

15.5. 2:00 | Päivitetty 15.5. 13:40

Aina silloin tällöin kuulee puhuttavan, kuinka joukkuelajit ovat kaapanneet riveihinsä kehittyviä yksilöurheilijoita.

Suunta voi kuitenkin olla myös toisin päin, kuten Oliver Helanderin ja Toni Kuuselan esimerkit osoittavat.

Molemmat ovat pelanneet pallopelejä Suomen mestaruussarjatasolla: Helander käsipalloa BK-46:ssa ja Sjundeå IF:ssä, Kuusela pesäpalloa Vimpelin Superpesis-joukkueessa.

Helander ei enää heittele käsipalloa, mutta Kuusela sanoo, että pesäpallo saisi hänen kädestään yhä lujaa kyytiä.

”Sata metriä pitää heittää paikaltaankin. Ei olisi mennyt huonosti, vaikka olisin jatkanut pesäpalloa.”

Nyt kumpikin keskittyy täysillä keihäänheittoon, jossa he edustivat viime kesänä Suomea Tokion kesäolympialaisissa. Olympiareissu oli pettymys.

Helander kilpaili Tokiossa kipeytyneellä lähentäjälihaksella. Kesällä oli vaivaa myös akillesjänteessä. Oli lähellä, että hän olisi jättänyt keihäskarsinnan väliin, ja Antti Ruuskasta oltiin jo kutsumassa Suomesta varamiehenä Tokioon.

Helander päätti kuitenkin kilpailla. Hän heitti karsinnassa yhden kerran 78 metriä ja 81 senttiä, jolla sijoittui 17:nneksi. Kuusela heitti karsinnassa 76,96 ja jäi kauaksi finaalipaikasta (26:s).

”Ajattelin heittää, kun olin tullut Tokioon. Vamma parantui parissa päivässä aika hyvin”, Helander sanoo HS:lle uuden kauden kynnyksellä.

Kolme viikkoa Tokion jälkeen Helander voitti Tampereella Suomen mestaruuden kauden parhaalla tuloksellaan 86,13. Kuusela otti SM-pronssia (82,15), mikä oli iso helpotus olympiapettymyksen jälkeen.

”Rajat pitää ilman muuta rikkoa. Muuten ei kannata lähteä ollenkaan kisoihin.”

Vuoristoratamaisen kauden jälkeen Helander on saanut talvehtia kohti kaksien arvokisojen vuotta 2022 terveenä. Edessä ovat heinäkuun MM-kisat Eugenessa Yhdys­valloissa ja elokuun EM-kisat Münchenissä.

Helander tosin hymähtää tuttuun tapaansa, että ”ainahan sitä jotain pientä on”. Arvokisoihin Helander voi keskittyä omilla ehdoillaan: hän on rikkonut molemmat kisarajat, kun taas Kuusela ei.

”Piirinmestaruuskisoihin on minulla rajat”, Kuusela naurahtaa mutta vakavoituu sitten:

”Rajat pitää ilman muuta rikkoa. Muuten ei kannata lähteä ollenkaan kisoihin. Pitää saada heittoja, että saa kisakunnon päälle. Pitää olla hyviä ja laadukkaita heittoa, muuten pientä viilausta.”

MM-kisaraja on 85 metriä ja EM-raja 84 metriä. Muista suomalaista Lassi Etelätalolla on EM-raja (84,50) muttei MM-rajaa.

”Uskon, että ensi kesästä tulee paras keihäskisa pitkään aikaan, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. No, yleensä ei mene, mutta kolme kertaa arvokisojen karsinnassa alkaa riittää”, 25-vuotias Helander sanoo.

Vuonna 2019 hän jäi MM-karsinnassa Dohassa 19:nneksi. Vuoden 2016 EM-kisat päättyivät 16. sijaan.

Loukkaantumisten kiusaama Kuusela, 28, on ollut aikuisten arvokisoissa vain Tokiossa.

Toni Kuusela ja Oliver Helander tapasivat toisensa ensi kerran vuonna 2019. Nyt he ovat hyviä kavereita ja ystäviä.

Tiistaina Helander ja Kuusela lähtivät kahden viikon treenimatkalle Belekiin Turkkiin. Kaksikko ei pakannut keihäitä: valmentajat Petteri Piironen ja Tero Pitkämäki toivat ne mukanaan torstaina.

Belekistä matka jatkuu Saksan Dessauhin, jossa molemmat kilpailevat 25. toukokuuta. Saksassa heittää myös sikäläinen keihäskerma Johannes Vetterin johdolla. Kotimaan gp-sarja alkaa samana päivänä Lahdessa.

Suomessa kaksikko todennäköisesti kilpailee 14. kesäkuuta Paavo Nurmi Gamesissa, jossa nähtäneen hurja keihäskisa. Paikalla ovat muun muassa Tokion intialainen olympiavoittaja Neeraj Chopra ja viime vuonna tasaisesti 90 metrin rajaa pommittanut Vetter, joka epäonnistui dramaattisesti Tokiossa, kun heittoalusta mureni hänen jalkojensa alla.

”Muu kilpailukalenteri on vielä auki. Neljä viisi kisaa olisi tarkoitus heittää ennen MM-kilpailuja”, sanoo Helander, joka avaa kisakautensa Dessaussa.

Kuusela kilpaili jo huhtikuussa harjoitusleirillä Etelä-Afrikassa (73,50). Kotimaan tilastokärkenä on Toni Keränen, joka lähestyi Etelä-Afrikassa 80 metrin rajaa (79,38).

Maailman kärkitulosta piti hallussaan ennen kauden Timanttiliigan alkua valkovenäläinen Aljaksei Katkavets, joka heitti Minskissä helmikuussa 87,53 ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan.

Toimien seurauksena Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) suositti, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat suljetaan pois kansainvälisistä kisoista.

Maailman yleisurheiluliitto (WA) noudatti KOK:n suositusta, minkä takia kyseisten maiden urheilijoita tuskin nähdään tämän kauden kilpailuissa.

Millä mielellä suomalainen keihäskärki on seurannut maailman tapahtumia?

”Tilanne kuulostaa todella pahalta”, Kuusela sanoo.

Kuinka oikea päätös oli estää venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpaileminen, myös yleisurheilussa?

”En kommentoi, että ovat poissa. Parasta niin”, Helander toteaa ja lähtee Kuuselan kanssa kohti Belekin-lennon lähtöporttia.

Dohan Timanttiliigassa perjantaina maailman kärkituloksen 93,07 heitti Grenadan Anderson Peters. Tšekin Jakub Vadlejch heitti myös yli 90 metriä, 90,88.

Juttuun lisätty kello 9.15 perjantain Dohan Timanttiliigan keihästulokset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat