Tappara teki pahan etiketti­virheen unohtaessaan juhlitun Kristian Kuuselan

Laitahyökkääjä nousi Suomen tilastokärkeen pudotuspeliotteluiden määrässä.

Kristian Kuusela on yksi Suomen pudotuspelihistorian parhaista pelaajista. Kuva ensimmäisestä loppuottelusta.

25.4. 19:38 | Päivitetty 26.4. 9:12

Tampere

Kanada-malja seisoi enteellisesti keskiympyrässä, kun Mikko Alatalo lauloi Maamme-laulun ennen kolmatta kiekkofinaalia Nokia-areenassa.

Juhlia ei ollut, vaikka Kristian Kuusela, 39, olisi ne ansainnut. Hän nousi maanantaina 190 pudotuspeliotteluun ja jakamaan kärkipaikkaa nyt jo lopettaneen puolustaja Ilkka Mikkolan kanssa.

Kukaan Suomessa ei ole pelannut enempää pudotuspeleissä kuin Kuusela ja Mikkola.

Tappara teki pahan etikettivirheen, kun ei ojentanut kookasta kukkapuskaa Kuuselalle. Suomessa on niitäkin seuroja, joissa kukat olisivat tulleet.

Maanantainen lukema on toivottavasti välipysäkki Kuuselalle, joka ottanee neljännessä loppuottelussa tilaston kärjen yksin haltuunsa. Sekin riski on, ettei Kuusela pelaisi enää keväällä, jolloin juhlat yli 12 000 katsojan edessä jäivät pitämättä.

Se oli laiha lohtu, että erän puolivälissä vilahti suurella tulostaululla Kuuselan kuva ja saavutettu ottelumäärä.

Kuuselan ja Mikkolan lukema on kotimaisessa liigakiekkoilussa mieletön. Numeroina se tarkoittaa yli kolmea täyttä kautta pelkkiä pudotuspelejä illasta iltaan.

Mitä vaatii saada kokoon lähes 200 pudotuspelikamppailua? Täytyy olla erinomainen pelaaja, muttei liian hyvä. Muuten NHL korjaa pelaajan omaan syliinsä.

Kuuselalla olisi mukavasti yli 200 pudotuspeliä, ellei koronavirus olisi pyyhkinyt kevään otteluita 2020. Viime kevät meni loukkaantuneena ja Tapparan vaihtopenkin takana konsulttina, mutta ihan jokaista kolhua ei voi välttää.

Yksi iso ehto 190 peliin on pysyä kunnossa joka kevät ja pelata niin hyvissä seuroissa, että ottelut jatkuvat runkosarjan jälkeen. Sekin auttaa, että on niin kovatasoinen, että nostaa omalla pelillään koko seuran tasoa.

Pitkällä urallaan Kuusela on latonut huimat 12 yli 40 pisteen kautta ja täydentänyt tilastonsa pudotuspeleissä: kuusi yli kymmenen pisteen kautta.

Motivaationkin täytyy säilyä tapissa kaudesta toiseen. Pitkä runkosarja on jaksettava, että saa nauttia keväästä.

Niin Kuusela on tehnyt.

Ensin olisi pysyttävä kunnossa runkosarjassa ja sen jälkeen vielä pudotuspeleissä. Temppu ei ole kaikkein helpoin jääkiekon kaltaisessa lajissa. Eikä Kuusela ole kuin 175-senttinen.

Uran alkuvuosina Kuusela taklasi kuin piru ja tunki täysin pelottomasti jokaiseen pieneenkin rakoseen. Maaleja hän latoi enemmän kuin sai syöttöjä ja vasta myöhemmällä iällä tasapaino pisteissä on kallistunut syöttöjen puolelle.

Mikkola voitti urallaan peräti kahdeksan SM-kultaa. Siihen Kuusela ei ehdi tänä keväänä eikä varmaan koskaan. Kolmesta mestaruudesta on liian pitkä matka kahdeksaan.

Silti Kuuselalla on jotain, jota hyvin harvoilla suomalaiskiekkoilijoilla on. Hän voitti maailmanmestaruuden, ja hyvin erikoisella tavalla.

Kuusela ei koskaan kelvannut MM-joukkueeseen, kunnes kutsu kävi 36-vuotiaana vuonna 2019. Leijonat valtasi sensaatiomaisen MM-kullan ja Kuusela oli yksi osa joukkuetta, ja hyvin täyttikin paikkansa.

Lue lisää: Ratkaisu­maalin tehnyt Tapparan puolustaja Otto Leskinen: ”Voitot helpottavat”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat