BBC: Vakavat syytökset toivat lähtö­passit britti­valmentajalle juuri ennen Tokion olympialaisia

Liz Kincaid kiistää BBC:lle kaikki häntä vastaan esitetyt syytökset.

Brittivoimistelijat ovat esittäneet vakavia syytöksiä Liz Kincaidia kohtaan. Kuva on vuodelta 2014.

25.4. 22:57 | Päivitetty 26.4. 8:52

Britannian olympiajoukkueen johtava voimisteluvalmentaja Liz Kincaid sai lähtöpassit Tokion olympialaisiin matkaavasta joukkueesta vain viikkoja ennen kisojen alkamista, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC maanantai-iltana.

Kincaid erotettiin tehtävästään sen jälkeen kun häntä kohtaan esitettiin vakava syyte, BBC kertoi. Alunperin britit ilmoittivat Kincaidin lopettavan uransa ja vetäytyvän Tokion olympialaisista sen takia.

Lajiliitto British Gymnastics oli kuitenkin poistanut Kincaidin joukkueesta sen jälkeen, kun tämä oli esittänyt väitteitä entisen voimistelijansa mielenterveydestä.

British Gymnastics oli saanut hänestä valituksia jo vuotta aiemmin. Järjestön sääntöjen mukaan henkilö, jota koskevien valitusten käsittely on kesken, ei voi osallistua kisoihin.

Brittivoimistelun väitetyistä väärinkäytöksistä on BBC:n mukaan menossa laaja riippumaton tutkinta, joka alkoi monen nykyisen ja entisen voimistelijan valituksesta. Tutkinnan loppuraportti on määrä julkaista toukokuussa.

Kincaid kiistää BBC:lle kaikki häntä vastaan esitetyt syytökset.

BBC:n urheilutoimitus on keskustellut kahden Kincaidin valmennuksessa olleen entisen voimistelijan kanssa. He esittivät syytöksiä vakavien vammojen huonosta hoidosta ja valmentajansa huonosta käyttäytymisestä urheilijoitaan kohtaan.

Toinen haastatelluista on voimistelija, jonka väliliha repesi 12-vuotiaana nojapuilla.

”Menin Lizin luokse veren valuessa jalkaani pitkin. Hän vei minut toimistoonsa, antoi minulle terveyssiteitä ja lähetti takaisin salille”, voimistelija kertoo.

Voimistelijan äidille Kincaid oli väitetysti kertonut, että tytön kuukautiset olisivat ilmeisesti alkaneet harjoitusten aikana. Äidin mukaan jälki näytti pahemmalta kuin synnytyksessä.

Sama voimistelija kertoo joutuneensa harjoittelemaan käsi murtuneena.

Toinen voimistelija puolestaan harjoitteli murtuneen nilkan kanssa. Kipsi poistettiin jalasta liian aikaisin valmentajan pyynnöstä, ja harjoittelu jatkui myös muiden vammojen kanssa.

”Minulla oli iso tuki polvessani, mutta hän halusi minun jatkavan harjoittelua ylävartalon avulla, keinuvan tangolla ja sellaista. Muistan sen olleen aivan sietämätöntä.”

Hän on puhunut BBC:lle kokemuksistaan myös elokuussa 2020. Hän kärsi tuolloin ahdistuksesta ja sairastui syömishäiriöön voimistelukokemustensa vuoksi.

Syytökset BBC:lle kiistänyt Kincaid sanoo, että hänen valmennettaviensa terveys, hyvinvointi ja turvallisuus olivat hänelle ”ensiarvoisen tärkeitä ja sydäntä lähellä olevia asioita”.

”Vihjailut siitä, että voisin kohdella kaltoin voimistelijoitani, ovat vastoin kaikkia periaatteita, joiden mukaan elän. Se on hyvin järkyttävää”, Kincaid sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat