Tapparan kokenut Veli-Matti Savinainen vihaisena tappion jälkeen: ”Pelit loppuu pelaamalla eikä housuun paskomalla”

TPS punnersi Elmeri Erosen maalilla finaalisarjan ensimmäisen voiton ja kavensi tilanteen 3–1:een.

Veli-Matti Savinainen ja muut Tapparan pettyneet pelaajat poistuivat pukuhuoneeseen Turussa. Loppuottelut jatkuvat Tampereella.

26.4. 13:43 | Päivitetty 26.4. 22:00

Turku

Kaikki järjestelyt mestaruudelle olivat Turussa valmiina. Tapparan piti vain tulla paikalle ja kaksi tuntia myöhemmin juhlia jääkiekon Suomen mestaruutta.

Toisin kävi. Ottelu alkoi kallistua kohti jatkoerää, kunnes TPS:n puolustaja Elmeri Eronen ratkaisi neljännen loppuottelun. TPS voitti niukasti 1–0.

Tilanne kaventui, vaikka Tappara johtaakin yhä selvin 3–1-numeroin.

”Oli tosi hyvät fiilikset. Onneksi pomppasi tuolla lailla sisään eikä ulos”, Eronen kuvaili HS:lle tolpan kautta mennyttä voittomaaliaan. ”Saatiin ansaittu maali.”

”Niinkuin pleijareissa on, että välillä pomppii kaverille ja välille meille. Kärsivällisesti kytättiin omia paikkoja. Hyvä, että kääntyi näin.”

Turun Gatorade centeristä oli poissa lauantai-illan riehakkuus. Tunnelma oli enemmän jännittynyt ja jopa odottava. Tähänkö kotimainen kiekkokausi päättyisi.

Näytti välillä, että Tappara pelasi sillä asenteella, kunpa tämän saisi nopeasti alta pois.

Tappara on täynnä kokeneita pelaajia, monilla on Suomen mestaruuksia, mutta sarjan katkaiseminen ei ollut helppoa kenellekään.

”Ihan ansaittu tulos. Pelit loppuu pelaamalla eikä housuun paskomalla”, Veli-Matti Savinainen sanoi. Hän kuuluu siihen kaartiin, joka tietää, miten otteluita voitetaan.

”Lähdettiin pelaamaan mutta Tepsi oli parempi. Ihmismieli on sellainen, että välillä voi luulla, että tulee ilmatteeksi, vaikka näin ei ole.”

Yli 50 minuuttia kiekko käännettiin kaukalossa päädystä päätyyn, kunnes Eronen onnistui. Näin tiukassa ottelussa oli selvää, että yksi maali riittäisi, tulisi se sitten varsinaisella peliajalla tai jatkoerässä.

Raastavaa ja usein epäreilua jatkoerää ei onneksi tarvittu.

”Pitää pistää likoon joka peliin ja joka vaihtoon, että voitto tulee. Mitään ei tule ilmaiseksi, kun siellä on hyvä joukkue vastassa. Tepsi ei ole turhaan kairannut itseään finaalijoukkueeksi”, Savinainen sanoi.

Savinainen sanoi, että tunnelma Tapparan kopissa oli yhtä aikaa pettynyt ja vihainen. Kenellekään ei tarvinnut erikseen mennä sanomaan, miten peli meni.

”Joka vaihdossa pitää kamppailla ja pelata kiekon kanssa eikä roiskia pitkin kaukaloa ja toivoa ja toivoa. Pitää palata torstaina meidän omaan sapluunaan ja pelata kiekon kanssa.”

”Autetaan toinen toisiamme silloin. Nyt oli vähän katselemista, mitä toinen tekee. Siirrettiin kiekollista vastuuta toiselle.”

Savinainen sanoi, että jokainen tiesi tämän esityksen menneen vihkoon. Peli unohtui viidessä sekunnissa.

Itsekriittinen Savinainen antoi tunnustuksen ja kiitoksen ainoastaan maalivahti Christian Heljangolle.

”Voittavat maalivahdit ovat tärkeässä osassa.”

TPS:n leirissä ajatukset siirtyivät nopeasti Tampereen matkaan, joka odottaa torstaina.

Turkulaiset ovat silloinkin takaa-ajajia, mutta sitä ei Erosen mukaan saa miettiä liikaa. On vain mentävä ja pelattava.

”Mennään niin kauan kuin pystymme, kärsivällisesti. Voimme hyvin saada Tapparan kiinni”, Eronen sanoi.

”Ei siinä mieti mitään, kun panokset ovat kovat.”

Tappara teki pieniä viilauksia kokoonpanoonsa ennen neljättä ottelua.

Kakkosfinaalissa voittomaalin – joskin onnekkaan – tehnyt hyökkääjä Charles Bertrand pudotettiin kokoonpanosta. Jukka Peltola nousi tilalle kolmoskentän vasempaan laitaan.

Peltola on Tapparan monivuotinen kapteeni ja myös mestaruuskausilta. Hän pelasi Leijonien olympiajoukkueessa vielä Etelä-Korean kisoissa 2018, mutta ei ole viime aikoina kuulunut enää vakiopelaajiin seurassaan.

Turun Palloseura menetti kärkipakkeihin kuuluvan Eemil Viron. Hän pelasi Ruben Rafkinin parina Tampereella maanantaina, mutta puuttuu neljännen kohtaamisen kokoonpanosta.

Seitsemäntenä pakkina pelannut Aleksi Anttalainen ottaa paikan ykkösparissa Ville Lajusen kanssa ja Niklas Arell siirtyy Rafkinin pariksi.

Ranskalaishyökkääjä Bertrand on pelannut pitkään Suomessa ja yksi uran tähtihetkistä osui toiseen finaaliin, kun hänen antama syöttö painui jatkoerässä Rafkinin luistimesta maaliin. Voitto-osuma merkittiin Bertrandille.

Molempien joukkueiden ykkösmaalivahdit, TPS:n Andrei Karejev ja Tapparan Christian Heljanko, jatkavat työpaikoillaan.

Viides loppuottelu Tappara–TPS pelataan Tampereella torstaina kello 18.30. C More näyttää ottelun suorana. Tappara johtaa ottelusarjaa 3-1, mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Lue lisää: Ratkaisu­maalin tehnyt Tapparan puolustaja Otto Leskinen: ”Voitot helpottavat”

Lue lisää: Tappara teki pahan etiketti­virheen unohtaessaan juhlitun Kristian Kuuselan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat