Oligarkkien pakotteet aiheuttavat katastrofin Jokerien junioreille ja kaikille Helsingin jääurheilun harrastajille: ”Päätös oli nopea näillä faktoilla”

Jääkiekkoliitto ei hyväksy sarjapelejä Pasilan areenassa edes junioreille. Kaupungin tuella hallista ei voi myöskään ostaa jääaikaa.

Gennadi Timtšenko (oik.) ja Roman Rotenberg (vas.) ostivat Jokerit ja ison osan Hartwall-areenasta Harry Harkimolta vuonna 2013.

27.4. 15:46 | Päivitetty 27.4. 17:11

Suomen suurimman jääkiekkoareenan sulkeutuminen Pasilassa tarkoittaa paitsi isojen tilaisuuksien perumista, myös jääkatastrofia Helsingin junioriurheilulle.

Entisestä Hartwall-areenasta sulatettiin jää melko pian sen jälkeen, kun Jokerit lopetti pelit jääkiekkoliiga KHL:ssä helmikuun lopussa.

Kallion sisään louhitussa harjoitushallissa pelattiin ja harjoiteltiin siihen asti, kun juniorisarjat päättyivät. Lopulta harkkahallin puolelta sulatettiin jää 10. huhtikuuta.

Pasilan areena joutui mustalle listalle, kun Venäjä aloitti täysimittaisen sodan Ukrainassa 24. helmikuuta.

Areenan osakekanta on laajalle levinnyt, mutta äänivaltaiset osakkeet ovat venäläis-suomalaisten Gennadi Timtšenkon ja Roman Rotenbergin omistuksessa yhtiöidensä kautta.

Timtšenko on Euroopan unionin ja Yhdysvaltain pakotelistalla, Rotenberg kuuluu Yhdysvaltain pakotelistalle. Areena sinänsä ei ole pakotteiden kohteena.

Pahiten tilanne iskee Jokerien juniorijääkiekkoiluun.

Jokerien C-, B- ja A-nuoret ovat käyttäneet Pasilan areenan harjoitushallia kotikaukalonaan. Seinät on vuorattu Jokerien legendapelaajien kuvilla ja jokainen nurkka henkii Jokereita.

Kysymys ei ole ihan vähäisestä määrästä jäävuoroja, vaan tuon tason joukkueet harjoittelevat 4–5 kertaa viikossa ja päälle tulevat ottelut. Lisäksi hallissa ovat varustesäilytykset ja huollot.

Nyt harjoitushallissakin pelaaminen loppuu. Jokerien juniorijääkiekko teki Suomen jääkiekkoliiton hallitukselle kyselyn, voisiko harjoitushalli saada poikkeusluvan ensi kauden käyttöön.

Jääkiekkoliiton hallitus käsitteli asian tiistai-iltana ja päätös oli selkeä. Myös harjoitushalli pysyy kiinni.

”Sikäli, kun omistusrakenteessa ei tapahdu muutoksia, liiton alaisia sarjapelejä tai tapahtumia ei järjestetä [entisessä] Hartwall-areenassa. Kummassakaan hallissa. Päätös oli nopea näillä faktoilla”, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoo HS:lle.

Jääkiekkoliitto ei voi puuttua siihen, jos Jokerit kuitenkin harjoittelee areenan jääluolassa, mutta liiton alaisia virallisia otteluita siellä ei saa pelata.

Helsingin liikuntajohtajan Tarja Loikkasen mukaan kaupungin tuella ei voi ostaa jäävuoroja edes Pasilan hallin harjoitushallista.

Jokerit on jättänyt kyselyn Jääkiekkoliiton lisäksi Helsingin liikuntajohtajalle Tarja Loikkaselle areenan harjoitushallin käytöstä junioriurheilussa.

Loikkanen vahvistaa saaneensa puhelun Jokereilta.

”Kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunta teki päätöksen, että seurojen saamat avustukset eivät saa kohdistua edes välillisesti pakotelistoilla olevien hyödyksi. Käytännössä se tarkoittaa, että kun Jokerien juniorit saavat avustusta, he eivät voi sillä [avustuksella] ostaa vuoroja Helsinki-hallista”, Loikkanen sanoo.

Jokerit oli lisäksi kysynyt, voisivatko he käyttää omakustanteisesti harjoitushallia, jolloin sarjaottelut pelattaisiin muualla.

”He ovat täysin itsenäinen yhdistys, joka päättää omasta toiminnastaan silloin, kun siihen ei kohdistu kaupungin tukea”, Loikkanen jatkaa.

”Kaupungin tukea ei voisi silloin käyttää.”

Loikkanen sanoo omana mielipiteenään, että harjoitushallin käytössä seura ottaisi tietoisen riskin.

”Maineriski, jolloin voi olla, että kaikki seuran jäsenet eivät hyväksy hallin käyttämistä niin kauan, kun omistajat ovat pakotelistalla.”

Loikkanen korostaa, että toiminnan pitäisi olla eettisesti kestävää.

”Tässä tapauksessa se ei välttämättä kaikkien mielestä olisi sitä.”

Pitäjämäen Tarmoa edustava Pasi Andersson toimii jääkiekkopuolella jäänjakotoimikunnan puheenjohtajana ja tuntee ongelman, joka näyttää vääjäämättömästi iskevän syksyllä päin kasvoja.

”Kyllä tuo tarkoittaa, että jäämäärät tulevat ensi kaudella vähenemään. Fakta on, että vuorot vähenevät”, Andersson sanoo.

Andersson vastaa toimikuntansa kanssa jääkiekon jäävuoroista. Taitoluistelulla ja muodostelmaluistelulla ovat omat toimikuntansa, mutta Andersson sanoo tilanteen vaikuttavan kaikkiin lajeihin.

”Ongelmista selvitään. Kyllä me selvittiin silloinkin, kun Pirkkolan jäähalli suljettiin. Silloin lähti satakunta tuntia pois, mutta sitten vaan jaettiin niukkuutta tasapuolisesti.”

Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Matti Nurmisen mukaan Pasilan areena harjoitushalleineen ei ole tällä hetkellä sopiva paikka sarjapeleille.

Jääkiekon jäänjakoon kuuluu tarkka pisteytysjärjestelmä, jonka mukaan seuroille annetaan vuoroja Helsingin eri halleista.

Tähän mennessä Pasilan areena ei ole kuulunut yhteisen clearing-järjestelmän piiriin, jolla vuoroja jaetaan ja kustannuksia tasataan.

Mitä korkeammalla tasolla seura pelaa, sitä enemmän se voi käytännössä saada vuoroja.

”Seurat ilmoittavat toiveet halleista, joissa haluavat toimia ja sen jälkeen jakavat sisäisesti saamansa vuorot”, Andersson sanoo ja viittaa siihen, ettei esimerkiksi itähelsinkiläinen seura mielellään harjoittele kaukana omista jäsenistään.

Andersson lisää, että taito- ja muodostelmaluistelussa jakoperusteet menevät osapuilleen samalla lailla kuin jääkiekossa.

”Meidän täytyy lajiliittojen kesken katsoa, miten saisimme tilanteen ratkaistua. Ja sitten ovat vielä jääpalloilijat ja ringette mukana.”

Jokereiden yhdistyksellä – joka ei siis ole koskaan kuulunut KHL:ään – on muitakin ongelmia ratkaistavana.

Seuran A-nuorten joukkue on kuulunut edustusjoukkueen sateenvarjon alle. B- ja C-nuoret ja harrastajat siitä alaspäin ovat toimineet puhtaasti yhdistyksen alaisuudessa.

Missä Jokerien joukkueet harjoittelevat, pelaavat ja millaisin kausimaksuin. Ongelmia riittää, mutta ainakaan toistaiseksi Jokereissa ei pelätä pelaajakatoa.

Jääkenttäsäätiö rakennuttaa kahden kaukalon harjoitushallia Tammisaloon ja Roihuvuoreen menevien teiden varteen, mutta halli ei ehdi valmiiksi ensi kauden alkuun.

Jokerien juniorit harjoittelivat Victor Kraatzin johdolla Areenan harjoitushallissa talvella 2020.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat