Ranskan avoimet ei seuraa Wimbledonin esimerkkiä: venäläiset ovat tervetulleita

Järjestäjät haluavat venäläisten ja valkovenäläisten pelaajien osallistuvan turnaukseen neutraaleina urheilijoina eli ilman maatunnuksia.

Miesten maailmanlistalla kakkosena oleva venäläinen Daniil Medvedev pääsee tänäkin vuonna Roland-Garrosin massakentille, kun Ranskan avoimet sallii venäläisten ja valkovenäläisten pelaajien osallistumisen turnaukseen.

29.4. 15:37

Tenniskauden toisena grand slam -turnauksena pelattavan Ranskan avoimen tennisturnauksen järjestäjät eivät aio seurata Wimbledonin esimerkkiä ja kieltää venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumista turnaukseen.

”Ei lippua eikä hymniä. Meidän kantamme on tämä, ja sovellamme sitä”, Ranskan tennisliiton puheenjohtaja Gilles Moretton kertoo ranskalaislehti L’Équipelle.

Venäläisillä ja valkovenäläisillä urheilijoilla ei ole asiaa Wimbledoniin, koska Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa ja Valko-Venäjä on sen liittolainen.

Ranskalaisten näkemyksen mukaan he voivat kilpailla ”tiukan puolueettomuuden järjestelmän mukaisesti”, johon Moretton viittaa lipuista ja hymneistä puhuessaan.

”Asema ei ole muuttunut. Olemme linjassa kaikkien Euroopan unionin ja muiden allekirjoittajamaiden urheiluministeriöiden 9. maaliskuuta antaman julistuksen kanssa. Sen tavoitteena on määrätä venäläisille ja valkovenäläisille tiukka puolueettomuus.”

Moretton ei halunnut kommentoida Wimbledonin tai Britannian hallituksen kantaa.

”Emme aio lähteä siihen. Jokaisella on oma asemansa, ja se tapahtuu pienen tennisturnauksemme yläpuolella.”

Urheilusivusto Inside the Games kertoo tenniksen etujärjestöjen, miesammattilaisten ATP:n ja naisammattilaisten WTA:n, arvostelleen Wimbledonin päätöstä. ATP ja WTA ovat sallineet venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen neutraaleina urheilijoina.

WTA:n toimitusjohtaja Steve Simon on väittänyt päätöksen rikkovan sekä WTA- että grand slam -sääntöjä, Inside the Games kertoo.

Sivuston mukaan Simon on kertonut The Tennis Podcastille, että järjestö pyrkii puolustamaan periaatetta, jonka mukaan ketään urheilijaa ei saa estää osallistumasta turnauksiin kansallisuutensa ja kotimaansa hallituksen toiminnan perusteella.

Ranskan avoin tennisturnaus eli Roland-Garros pelataan tänä vuonna 16. toukokuuta alkaen. Viisi ensimmäistä päivää on varattu karsinnoille varsinaiseen turnaukseen, joka alkaa toukokuun 22. päivänä ja päättyy 5. kesäkuuta.

Järjestäjien päätös sallia venäläisten ja valkovenäläisten pelaajien osallistuminen turnaukseen tarkoittaa sitä, että muun muassa miesten maailmanlistan kakkonen Daniil Medvedev ja naisten maailmanlistan nelonen Aryna Sabalenka pääsevät turnaukseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat