Ukrainasta paenneet nuoret yleisurheilijat jahtaavat tavoitteitaan Albaniassa: ”Sota muutti elämämme, mutta ei tuhonnut unelmiamme”

Kahdeksan nuorta ukrainalaista urheilijaa harjoittelee Elbasanin kaupungissa Keski-Albaniassa.

17-vuotias kuulantyöntäjä Marija Larina pakeni seitsemän muun nuoren ukrainalaisen yleisurheilijan kanssa Albaniaan.

29.4. 18:09

Venäjän täysimittainen hyökkäys pakotti nuorten ukrainalaisten urheilijoiden joukon jättämään kotinsa ja pakenemaan turvallisempaan paikkaan. Kahdeksan nuoren yleisurheilijan ryhmä löysi suojaa Albaniasta ja harjoittelupaikan Elbasanin kaupungista.

”Sota muutti elämämme, mutta ei tuhonnut unelmiamme”, 17-vuotias Marija Larina kertoo keskialbanialaisessa kaupungissa vierailleelle uutistoimisto AFP:lle.

Larina edusti Ukrainaa päälajissaan kuulantyönnössä jo viime kesänä alle 20-vuotiaiden EM-yleisurheilussa Tallinnassa. Nyt hän tähtää saman ikäluokan elokuisiin MM-kisoihin, jotka järjestetään Kolumbiassa.

”Ukrainassa on erittäin vaikea harjoitella tällä hetkellä”, Larina sanoo.

Pääasiassa Itä-Donetskin alueelta Bah’mutista kotoisin olevat urheilijat jättivät kotinsa raskain sydämin, kun harjoittelu kävi mahdottomaksi. Kahdeksan urheilijaa ja kaksi valmentajaa pakenivat maaliskuun lopulla, kuukausi hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Kahdeksan nuoren ukrainalaisen yleisurheilijan ryhmä löysi turvaa ja harjoittelupaikan albanilaisesta Elbasanin kaupungista.

Urheilijoiden ryhmä saapui Albaniaan Puolan kautta. Matkan rahoitti Ukrainan olympiakomitea, majoituskuluista Elbasanissa vastaavat paikalliset viranomaiset.

AFP kuvailee jutussaan, kuinka nuoret ukrainalaiset lämmittelevät Elbasanin stadionilla Dr. Dren, Dua Lipan sekä ukrainalaisbändi Dzidzion tahtiin.

Larina, jonka äiti ja isoäiti jäivät kotiin, seuraa kotimaansa uutisia harjoituskentälläkin.

”Tilanne on vaikea koko Donetskin alueella. Heidän henkensä on vaarassa”, Larina kuiskaa.

Hänen kotinsa lähelle oli vain muutamaa päivää aiemmin pudonnut kranaatti. Ja kun Larina puhui puhelimessa äitinsä kanssa, tämä oli ollut hyvin peloissaan ja itkuinen.

17-vuotias seiväshyppääjä Valentin Loboda on ensimmäistä kertaa elämässään ulkomailla. Hänen perheensä jäi kotiin Ukrainaan.

Nuori urheilija kertoo olevansa kiitollinen Albanialle lämpimästä vastaanotosta, mutta korostaa kaikkien ukrainalaisten sydänten olevan nyt kotona.

Albanian lisäksi nuoret ukrainalaiset yleisurheilijat ovat hakeneet turvaa muun muassa Bulgariasta, Italiasta ja Turkista.

”Moni ei ole kuitenkaan voinut lähteä Ukrainasta. Olemme huolissamme heidän kohtalostaan”, valmentaja Pavlo Zadorozhniy sanoo AFP:lle.

17-vuotias seiväshyppääjä Valentin Loboda vaikuttaa olevan AFP:n mukaan edelleen šokissa. Lobodan perhe on Ukrainassa, hän itse ensimmäistä kertaa ulkomailla.

”En koskaan ajatellut ensimmäisen reissuni olevan tällainen kokemus”, kovaa harjoitteleva, mutta ajatuksissaan koko ajan Ukrainaan palaava Loboda sanoo.

”Siellä on todella vaarallista. Tämä sota tappaa ihmisiä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat