Jääkiekon tuore Suomen mestari hakee menestystä nuorten EM-jalkapallosta: ”Fudista tänne on tultu pelaamaan, eikä rantalomalle”

Julia Schalin singahti kiekon maajoukkueleirin kautta EM-jalkapalloon. Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue avaa EM-lopputurnauksen tiistaina Ranska-ottelulla.

Julia Schalin juhli jääkiekon naisten Suomen mestaruutta Kiekko-Espoon riveissä.

2.5. 14:05

Espoolainen Julia Schalin tähyää tänä kesänä kahden lajin arvokisoihin. Jalkapallossa Suomen alle 17-vuotiaat tytöt aloittavat tiistaina EM-lopputurnauksen Bosnia ja Hertsegovinassa, ja kesäkuussa Schalin tavoittelee paikkaa jääkiekon alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-turnauksessa Yhdysvalloissa.

”Olin vielä viime viikon alussa jääkiekon maajoukkueleirillä Kuortaneella, kun kohtasimme Tšekin kolme kertaa”, Schalin kertoi puhelimitse Mostarista, jonne Suomen nuoret jalkapalloilijat matkustivat perjantaina.

Schalin, 16, voitti huhtikuussa Kiekko-Espoon riveissä jääkiekon naisten liigan mestaruuden. Jalkapalloa hän pelaa seuratasolla Hongassa, mutta Kansallinen liiga jäi kauden aluksi hieman jääkiekon ratkaisupelien jalkoihin.

”Pelejä ei vielä ollut paljon, mutta treenasimme talven todella hyvin. Olen valmis pelaamaan kovia otteluja”, Schalin sanoi.

Keskikenttäpelaaja pitää vahvuuksinaan pelinlukutaitoa, kaksinkamppailuja ja kestävyyttä. Hänen tavoitteenaan on saada aikanaan urheilusta ammatti, ja jalkapallon osalta EM-turnaus on oiva näytönpaikka.

”Tämä turnaus voi avata portteja muuallekin”, Schalin sanoi.

Schalin ei ole vielä kokenut kahden lajin pääsarjassa pelaamista liian suureksi urakaksi. Suunnitelmallisuutta elämä ja urheilu toki vaativat.

”Treenejä on noin kymmenen kertaa viikossa. Joka viikkoon pitää kuitenkin suunnitella yksi lepopäivä, jolloin ei ole mitään urheilua”, Schalin kertoi.

Hän opiskelee urheilupainotteisessa Haukilahden lukiossa Espoossa. Opettajat ymmärtävät poissaolot urheilun takia, ja kevään viimeisen koulujakson Schalin opiskelee itsenäisesti.

”On ollut aika kiireinen kevät, mutta nautin, kun saan tehdä sitä, mistä tykkään”, Schalin sanoi.

Pikkuhelmarit aloittaa EM-turnauksen Ranskaa vastaan, jatkaa ensi perjantaina Espanja-ottelulla ja päättää alkulohkon viikon päästä maanantaina Norja-peliin.

Etenkin isot urheilumaat Espanja ja Ranska ovat kovia, mutta niin on Suomikin edettyään karsinnoista maanosan seitsemän parhaan joukkoon. Isäntämaa sai kisapaikan ilman karsintaa.

”Tavoitteemme on yltää lohkossa kahden parhaan joukkoon ja välieriin. Silloin on mahdollisuus saavuttaa paikka MM-turnauksessa”, Schalin ennakoi.

EM-turnauksen finaalijoukkueet pääsevät automaattisesti MM-lopputurnaukseen Intiaan lokakuussa. Välierien hävinneet pelaavat jatkokarsinnan MM-paikasta. Suomi pelasi alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-turnauksessa vuonna 2018 Uruguayssa.

EM-turnauksessa suomalaiset totuttelevat pelaamiseen kesäkelissä, sillä Schalinin mukaan mittari näyttää noin 25 asteen lukemia. Joukkue varoo visusti väsyttämästä itseään auringossa, ja harjoitusten ulkopuolella aika kuluu sisällä hotellissa.

”Fudista tänne on tultu pelaamaan, eikä rantalomalle”, Schalin tuumasi.

Otteluohjelma:

■ Tiistai 3.5. klo 18.30 Ranska–Suomi (pelipaikka Siroki Brijeg).

■ Perjantai 6.5. klo 18.30 Espanja–Suomi (Siroki Brijeg).

■ Maanantai 9.5. klo 21 Suomi–Norja (Mostar).

■ A-lohkossa pelaavat Bosnia-Hertsegovina, hallitseva mestari Saksa, Tanska ja Hollanti.

■ Lohkojen kaksi parasta etenee välieriin, jotka pelataan Sarajevossa ja Zenicassa 12. toukokuuta. Loppuottelu pelataan Sarajevossa 15. toukokuuta, jolloin myös välierissä hävinneet joukkueet karsivat Zenicassa paikasta MM-turnauksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat