Kamila Valijevan tapaus vauhditti – Kansainvälinen taito­luisteluliitto haluaa aikuisten kisojen alarajaksi 17 vuoden ikää

Kansainvälisen taitoluisteluliiton mukaan aikuisten kilpailuiden alaikärajan nostaminen on tarpeen nuorten urheilijoiden suojelemiseksi.

Kamila Valijeva oli pettynyt epäonnistuttuaan pahoin Pekingin olympialaisissa.

3.5. 9:45 | Päivitetty 3.5. 16:29

Kansainvälinen taitoluisteluliitto ISU esittää aikuisten taitoluistelukisojen alaikärajan nostoa 15 vuodesta 17 vuoteen. Lajin kattojärjestö sanoo toivovansa voivansa nostaa asteittain aikuisten kilpailuiden vähimmäisikää seuraavan kolmen vuoden aikana.

”Alaikäisten urheilijoiden kilpaileminen [aikuisten kilpailuissa] altistaa heidät kuormitukselle ja riskeille, jotka eivät ole asianmukaisia heidän ikänsä huomioon ottaen”, ISU:n lääketieteellinen komission kirjoitti esityksessä.

”Riskit eivät ole vain fyysisiä vaan myös psykologiseen ja sosiaalisen kehitykseen liittyviä. Junioriurheilijoiden pitää selviytyä lukuisista rasitustekijöistä tiellään kohti huippua.”

Ehdotus on osin reaktio siihen, mitä tapahtui 15-vuotiaalle venäläisluistelija Kamila Valijevalle Pekingin olympialaisissa. Valijeva joutui kisoissa doping-kohun keskelle, kun hänen kuukausia aiemmin antamastaan näytteestä paljastui trimetatsidiini-nimistä lääkevalmistetta, jolla on verenkiertoa parantava ja kestävyyttä lisäävä vaikutus.

Valijeva luisteli paineiden alla huippupisteet lyhytohjelmassa, mutta vapaaohjelmassa kuormitus oli liikaa. Hän epäonnistui suorituksessaan pahasti ja jäi kokonaiskisassa neljänneksi.

Lääketieteellisen komission mukaan nuoret urheilijat altistuvat raskaalle kuormitukselle harjoituksissa ja kilpailuissa.

”Lopulta suoritusta parantavat aineet ovat tavallisesti kunnianhimoisten urheilijoiden keskeisenä huolena, kun urheilijat itse ja muut jatkuvasti arvioivat heidän suorituksiaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat