Iltarastien keksijä Juhani Salmenkylä on kuollut – monipuolinen urheilumies oli joukkueenjohtajana, kun koripallomaajoukkue teki sensaatiotuloksen vuonna 1964

Salmenkylä oli vaikuttamassa suomalaisten liikuntaan merkittävästi, kun hän yhdessä veljensä Matti Salmenkylän kanssa ideoi vuonna 1977 Iltarastit.

Juhani Salmenkylä kuvattiin syntymäpäiväjuttuun helmikuussa.

4.5. 20:45

Kokenut urheiluvaikuttaja Juhani Salmenkylä on kuollut 90 vuoden iässä. Salmenkylä kuoli keskiviikkoaamuna. Tiedon vahvisti Helsingin Sanomille Juhani Salmenkylän tytär Hilkka Salmenkylä.

Salmenkylä tuli urheilu-urallaan tunnetuksi menestyksekkäänä suunnistajana. Hän oli voittamassa viestisuunnistuksen Euroopan mestaruutta vuonna 1964. Suunnistuksen ensimmäisissä MM-kisoissa vuonna 1966 Salmenkylä oli mukana Suomen hopeajoukkueessa. Salmenkylä myös toimi Tokiossa koripallossa erotuomarina.

Suomalaisten liikuntaan Salmenkylä oli vaikuttamassa merkittävästi, kun hän yhdessä veljensä Matti Salmenkylän kanssa ideoi vuonna 1977 Iltarastit, joista tuli menestystuote. Iltarasteja järjestetään edelleen, 45 vuotta myöhemmin.

Koripallossa Salmenkylä voitti Panttereissa kuusi Suomen mestaruutta. Tokion olympialaisissa vuonna 1964 Salmenkylä oli joukkueenjohtajana Suomen koripallomaajoukkueessa. Maajoukkueen selviytyminen olympialaisiin oli oman aikansa sensaatiotulos. Vuonna 2015 Salmenkylä nimettiin Suomen koripallon kunniagalleriaan.

Juhani Salmenkylä (numero 13) Panttereiden koripallojoukkueen ryhmäkuvassa vuonna 1954.

Urheilu-uransa rinnalla Salmenkylä valmistui asianajajaksi ja varatuomariksi ja perusti oman asianajotoimistonsa.

Helsingin Sanomien tekemässä Salmenkylän 90-vuotis­syntymä­päivähaastattelussa maaliskuussa Salmenkylä muistutti joukkuelajien merkityksestä.

”Nykypäivänä ymmärretään, että joukkueurheilu on urheilun suola. Urheilun toveruus ei koskaan saavuta yksilöurheilussa samaa tasoa kuin joukkueurheilussa. On mahtava tunne, kun joukkue miettii yhdessä tulevan ottelun taktiikkaa ja sitoutuu siihen.”

Juhani Salmenkylä (vas.) kuvattiin vuoden 1968 suunnistuksen MM-kisoissa yhdessä Bertil Normanin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat